kapat
17.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Yüreğimize çakıldı


Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı'na mensup personeli taşıyan CASA tipi askeri nakliye uçağı Malatya'da düştü. Uçaktaki 34 askerimiz şehit
Diyarbakır'dan Ankara'ya giden, çoğunluğu Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı'na mensup personeli taşıyan CASA tipi askeri nakliye uçağı, Malatya'da düştü. Havada infilak eden uçakta bulunan 23 subay ve astsubay, 1 uzman çavuş, 10 er ve erbaş şehit oldu. Uçaktaki 4 şehitin Ankara'ya giden erler olduğu öğrenildi.

Facianın görgü tanığı köylüler, uçağın, pilotun yaptığı manevra sayesinde köye düşmediğini, bu sayede büyük bir felaketin önlendiğini söyledi.

ALEV TOPUNA DÖNDÜ
Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı, Hava İkmal Bakım Komutanlığı'na mensup subay, astsubay ve erleri taşıyan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait CASA tipi, iki motorlu nakliye uçağı, dün saat 12.30 sıralarında Ankara'ya gitmek üzere Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı 8. Ana Jet Üssü'nden kalktı. Kalkıştan yaklaşık 45 dakika sonra saat 13.15 sıralarında Akçadağ ilçesi semalarındayken irtifa kaybetmeye başladı.

Kendi etrafında dönerek burun üstü yere çakılan uçaktan kimlikleri belirlenemeyen iki kişi kendilerini aşağıya attı. Ancak yere 150-200 metre kala büyük bir patlama meydana geldi. Havada infilak eden ve alev topuna dönen uçak paramparça oldu. Uçaktan atlayan 2 kişi de alevlerin üstüne düşerek can verdi.

AMBULANS UÇAKLAR BÖLGEDE
Uçağın paramparça olan enkazı Malatya'nın Akçadağ ilçesine 10 kilometre uzaklıktaki Güzyurdu ile Yağmurlu köyleri arasında, Muhittin Erkan'a ait kayısı bahçesine düştü. Uçağın infilak edişini ve gökten ateş parçalarının yağdığını gören köylüler, hemen jandarma ve itfaiyeyi aradı. İlçe itfaiye ekipleri hemen olay yerine ulaştı.

Askeri uçağın radardan kaybolması ve düştüğünün belirlenmesi üzerine Hava Kuvvetleri Arama ve Kurtarma Birliği de bölgeye gitti ve çalışmalara başladı. Olay yerine arama kurtarma helikopterleri ve ambulans uçaklar sevk edildi.

UÇAĞI KAÇIRANLAR KURTULDU
Uçağın enkazı 500-600 metrekarelik alana yayıldı. İtfaiye ve kurtarma ekipleri, su ve köpük sıkarak yangını söndürmeye çalıştı. Cesetlerin tamamen yandığı ve tanınmayacak hale geldiği belirlendi. Cesetler, sağanak yağış altında ceset torbalarına konularak, ambulanslarla Malatya Askeri Hastanesi'ne kaldırıldı.

Personel Kıdemli Üstçavuş Aşuyar Karadeniz ve Personel Üstçavuş İlkay Çan'ın uçağa yetişemediği bildirildi. Diyarbakır'da kalan askerler, arkadaşlarının şehit olduğu haberini alınca kahroldu.

TEZKERE ALMIŞLARDI
Kazada iç burkan bir dram daha yaşandı. Şehitler arasındaki 4 erin dün tezkerelerini aldıkları ve Ankara'ya ailelerinin yanına gittikleri öğrenildi. 34 şehit arasında Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvveti Komutanlığı'nda Hava İkmal Komutanı Binbaşı Lütfü Ceylan da bulunuyordu. Şehitlerin cenazesi dün gece Ankara'ya götürüldü. Şehitler bugün Ankara'da düzenlenecek törenden sonra memleketlerine gönderilecek.

34 askerin şehit olduğu acı olay, üzerine yurt içi ve dışından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'na başsağlığı mesajları yağdı.

Bordo Bereliler yasta
Kazada ölenlerin büyük bölümü Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı Bordo Bereliler'den oluşuyordu. Birlik geçmişe kazalarla değil, başarılarla adını yazdırdı. Bordo Bereliler PKK'nın lider kadrosundan Şemdin Sakık'ı ve terör örgütünün lideri Abdullah Öcalan'ı yurt dışında düzenledikleri iki operasyonla adeta "paketleyip" getirdi. 15 Şubat 1999'da ise 30 bin kişinin katili Abdullah Öcalan'ı Kenya'da ele geçirip teslim etti.

ONLAR GÜCÜN SEMBOLÜ
Özel Kuvvetler en tehlikeli operasyonlar için daima hazır bekliyor. Birliğin elemanları Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri'nden seçiliyor. Sadece subay ve astsubaylardan oluşan Bordo Bereliler, ağır fiziki ve psikolojik eğitimden geçiriliyor. Vücutlarının her bölümünü öldürücü birer silah gibi kullanmayı öğreniyorlar.

Savaşta düşmandan bilgi toplamak, stratejik hedef tahrip etmek, taktik akın ve pusular icra etmek, düşman işgaline uğrayan bölgelerde mukavemet hareketleri başlatmak hep onların işi. Ayrıca uzak mesafeli keşifler, sızma, paraşüt, sualtı operasyonu, şiddetli soğukta muharebe, kurbağa adam, psikolojik harekat, hayatı idame, göğüs göğüse muharebe alanlarında eğitim alıyorlar. Amerikalı uzmanların Delta Force, K-5 gibi dünyaca ünlü özel kuvvetlerden bile daha iyi olduğu söylenen Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler komutanlığı, başardığı müthiş işlerle herkesin takdirini kazanıyor.

GÖRGÜ TANIKLARI ANLATIYOR

Pilot felaketi önledi
Çiftçi İsmail Ertaş: Evde oturuyorduk, aniden büyük bir gürültü koptu. Köydeki herkes evlerinden dışarı fırladı. Acayip sesler çıkaran askeri uçak köyün yakınındaki iki evin üzerine doğru hızla alçalıyordu.

Hepimiz endişelendik, uçak az kalsın evlerin üzerine düşecekti, ancak pilot ani bir manevra yaparak büyük bir felaketi önledi. Evlerin ilerisindeki kayısı bahçelerine doğru yöneldi. Bu sırada pilotların atlamaya çalıştığını gördük. Ancak atlayamadılar.

Uçak düştükten sonra büyük bir patlama oldu. Kaza yerine gittiğimizde, enkaz haline gelmiş uçak yanıyordu. Sivil giyimli iki kişinin cesedini gördük. Her tarafta ceset parçaları vardı. Çok sayıda parçalanmış silah da vardı.

Ceple jandarmayı aradı
Çiftçi Muhittin Erhan : Uçak 150 metre yakınıma düştü. Çoluk, çocuk tarlada çalışıyorduk. Patlamadan sonra uçağın yanına vardım, yangın başlamıştı. Cep telefonundan jandarmaya haber verdim. Sonra da köyü aradım. 50 metre kadar yükseklikten 2 kişinin atladığını gördüm ama kurtulamadılar.

Gösteri uçuşu sandım
Benzin istasyonu sahibi Nuri Turhan:Bir müşteriye benzin veriyordum. Yağmur atıştırmaya başlayınca kafamı yukarı kaldırdım ve bir uçağın dönerek uçtuğunu gördüm. İlk önce gösteri uçuşu zannettim. Ama saniyeler geçtiğinde uçak, müthiş bir gürültüyle yere çakıldı. Hemen kendi aracımla kaza yerine gittim. Gördüklerime inanamadım. Uçak hâlâ alevler içindeydi. Cesetler paramparça olmuştu. Bu bana savaş filmlerini hatırlattı. Kalp hastası olduğum için daha fazla dayanamadım.

Sırrıberk ARSLAN-Temel EREN-Erkan KÖSE

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır