kapat
17.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

iste yatirim
 

Piyasalar diyeti bozdu


IMF'nin Türkiye'nin Niyet Mektubu'nu imzalaması sıkıntılı bir bekleyiş içinde olan piyasaları canlandırdı.
Uzun süredir hareketsiz duran piyasaların iştahı, para programı ile çizilen yeni yolu görünce arttı. Önümüzdeki dönemde faizlerde düşüş beklentisi ile borsa günü ilk datqkikaları ile yükseldi. Yüzde 6.28 değer kazandı. Gecelik faiz yüzde 75'ten yüzde 70'e inerken, bonodaki düşüş beklenenden hızlı oldu. Piyasanın en aktif kağıdı 10 Ekim 2001 vadeli bononun bileşik faizi 8 puan düşüşle yüzde 81'e indi. Dolar ise dün yaklaşık 20 bin lira düşüşle 1 milyon 130 bin liraya geriledi.

Para programını "kendi içerisinde tutarlı" diye yorumlayan bankacılar özellikle kamu borçlanma gereğinin azaltılması yolu ile faizlerin gevşemesini bekliyor. Dünkü gelişme de bunun ilk işareti olarak kabul ediliyor. Bankacılar, 22 Mayıs'taki ihale öncesinde faizin bir miktar yükselebileceğini ancak önümüzdeki dönemde düşüşün devam edebileceğini söylediler.

KANAMA DURDU
Yatırımcı açısından bakıldığında repo ve mevduat faizlerindeki düşüşün önümüzdeki günlerde yatırım fonlarını ön plana çıkaracağı tahmin ediliyor. Dövizde ise yılsonunda 1 milyon 200 bin lira civarında bir kur beklentisiyle dolara satış geldi. Dolar kuru uzun süredinin ardından ilk kez 20 bin lira kadar düştü.

Piyasalardaki hareketlenmenin işlem hacimleriyle de desteklenmesi gerekiyor. Fon yöneticilerine göre kriz öncesine dönmek, yeni bir sorun çıkmaması durumunda sonbahar aylarında mümkün olacak. Bankacılar, "Kanama durdu, ancak yara halen kapanmadı" diyerek taşların yerine oturmasının gerektiğini ifade ediyorlar.

Borsa 786 trilyonluk işlemle fırladı
Borsa dün 12 bin 500 puanı zorladı. Bu noktada gelen kâr satışlarının etkisi ile endeks günü 12 bin 298 puandan kapattı. Dünkü çıkışta yabancı alımları minimum düzeyde olurken, çıkışta yeniden açılmaya başlanan kredili işlemlerle desteklendiği kaydediliyor. Yatırımcılara "kredili işlemlerden uzak durmalarını" öneren borsacıların kısa dönemde beklentisi bir miktar kâr realizasyonu gelebileceği yönünde. Borsa için kısa vadede en önemli gün iki ihalenin yapılacağı 22 Mayıs tarihi. Bu ihalelerde Hazine'ye gelecek talep, piyasanın para programına bakışını da ortaya koyacak. Uzmanlar, özellikle sonbaharda borsada ciddi bir çıkış bekliyor.

Mevduat faizlerinde indirim furyası
Para programının netleşmesiyle birlikte piyasalarda belirgin bir toparlanma gözlenirken, kamu tarafından başlatılan mevduat faizlerini geri çekme hareketi özel sektör bankalarına da sıçradı. Bir ay mevduata daha önce yüzde 80 faiz veren Garanti Bankası, bu oranı yüzde 77'ye çekti. Osmanlı Bankası bir aylık mevduata uyguladığı faiz oranını 5 puan indirerek yüzde 71'e içekerken, Kentbank da yüzde 80'den yüzde 75'e düşürdü. Bu arada Bayındırbank aylık mevduat faizini 3 puan aşağıya çekerek yüzde 77 olarak belirledi. Akbank ise döviz tevdiat hesaplarında faiz oranları 1'er puan aşağıya çektiğini bildirdi. Mevduat faiz oranlarındaki düşüşün önümüzdeki günlerde sektörün diğer bankalarına da yansıması bekleniyor.

Günlük para özel bankalara yöneldi
Kamu ve fon bankalarının önceki günden itibaren günlük mevduat ve repo piyasasından çekilmesiyle birlikte, "gezer" para, yönünü özel sektör bankalarına çevirdi. Dünden itibaren kamu ve fon bankalarından repo hesaplarında çözülme yaşandığı, buna karşın özel sektör bankalara olan talebin arttığı gözlendi. Talebin fazla olmasıyla bankalar günlük repo faizlerini 2 ile 5 puan arasında aşağıya çekti. Demirbank dışındaki tüm fon bankalarının gecelik piyasadan çekilmesinin ardından bu bankaların işlemleri aylık ve haftalık vadelerde yoğunlaştı. Tefvik Altınok'un başkanlığındaki fon bankalarının gecelik piyasadan çekilmesi, "tasfiye sürecinin" başlaması olarak kabul ediliyor.

Bankazede kanunla korunacak
SPK Başkanı Doğan Cansızlar, bankazede borsacılar için kanun değişikliğine gidilmesi gerektiğini, bunun için hazırlıklar yaptıklarını söyledi. Bankalar Kanunu Meclis'ten geçerken, Fon'a devredilen üç bankadaki küçük hissedarların mağduriyetini çözecek bir düzenlenemenin yapılamadığına işaret eden Cansızlar, 36 bin kişinin ortada bırakılamayacağını belirterek, "Ya Bankalar Kanunu'na yeni bir madde konulur, ya da Sermaye Piyasası Kanunu'na ekleme yapılarak bu iş çözümlenebilir" dedi.

Hisse senetlerinin fiziki dolaşımını ortadan kaldıracak olan Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun faaliyete geçirilmesi kararının Bakanlar Kurulu'nda imzada olduğunu belirten Cansızlar, yeni bir şirket kurulacağını ve Takasbank'ın saklama bölümünün buraya aktarılacağını söyledi.

Ekonomik kriz sonrasında yüzde 200-300 gibi inanılmaz seviyelere yükselen bono faizleri normal seviyelerine geri geliyor. Dün en çok işlem gören 10 Ekim 2001 vadeli bonoda faiz oranları yüzde 81.81 seviyelerine indi. Bono faizlerinde kademeli olarak geri gelişin devam etmesi bekleniyor. Ancak halen işlem hacmi kriz öncesi dönemle kıyaslanmayacak seviyelerde.

Şubat krizinin ardından hızla eriyen borsa en düşük 7 bin 159 puan seviyelerine kadar geriledi. Nisan ayı başından itibaren yeniden bir çıkış rüzgarı yaşayan borsa, son dönemde Telekom'la ilgili ortaya çıkan tartışmalar nedeniyle yeniden 11 bin puanlı seviyelere düşmüştü. Dün özellikle büyük yerli yatırımcıların alımları ile 12 bin 298 puan seviyelerine ulaşan endeks, dolar bazında 1.07 cent'e kadar çıktı.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır