kapat
17.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

iste yatirim
 

Derviş'in reçetesinde zam sınırı yüzde 24


Yeni ekonomik programı açıklayan Kemal Derviş, memur ile işçi ücretleri arasındaki uçuruma dikkat çekti. Derviş'in reçetesinden işçilere bu yıl en fazla yüzde 24 zam çıktı
Kamu kesiminde çalışan işçilerle ilgili toplu sözleşme pazarlıkları en kritik noktasındayken Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, 2001-2002 dönemine ilişkin reçeteyi de ortaya koydu. Derviş, önceki gün açıkladığı yeni programın zamlarla ilgili bölümünde, memur maşları ile işçi ücretleri arasındaki uçuruma dikkati çekti ve bu uçurumun 2002 yılına doğru daraltılacağı mesajını verdi. Hatta Derviş, 'Eğer bir şey yapmak gerekiyorsa öncelikle memur maaşlarından başlamamız gerekiyor" diyerek işçilere bu yıl bekledikleri zammın verilemeyeceğinin de altını çizmiş oldu.

Programın, 130'uncu maddesinde, işçi ücretlerinin son iki yılda yüzde 52 reel artış gösterdiği, buna karşılık memur maaşlarının yüzde 8 azaldığı vurgulandı ve şöyle denildi: "Sonuç olarak, 2000 yılında ücretler, maaşların 2.6 katına ulaştı. Program çerçevesinde bu oranın 2001 sonunda 2.1'e, 2002 sonunda ise 2'ye indirilmesi amaçlanıyor."

DERVİŞ'İN ZAM PLANI
2000 yılı itibarıyle özel sektör işçisinin ortalama aylığı 375 milyon lira, işverene maliyeti ise 600 milyon lira olarak hesaplandı. 1999 yılında 85.8 milyon lira olan asgari ücret maliyeti 2000 yılında 114.3 milyon liraya yükselmesine rağmen reel anlamda yüzde 14.6 gerileme yaşandı. Yeni dönemle birlikte Kemal Derviş'in zam formülü, memur maaşları ile işçi ücretleri arasında yaklaşık 2.6 kat olan farkın, yıl sonu itibariyle 2.1 kata indirilmesi üzerinde odaklanıyor. Bu formüle göre işçi ücretlerinde yapılacak zammın üst sınırı da yüzde 24.3 olarak belirleniyor.

YÜZDE 24'ÜN FATURASI
Kamu kesiminde yaklaşık 513 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerini yürüten Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, ilk aşamada işçilere yüzde 18 zam önerisinde bulunmuştu. Bu oran için devletin kasasından 2 katrilyon lira ilave ödeme yapılması gündeme gelecek. Yüzde 24.3'lük üst sınır ise 2.7 katrilyon liralık bir fatura çıkaracak. Bu durumda, 2001 yılında memurların ortalama aylığı 333 milyon lira, işçi aylığı ise ortalama 700 milyon lira düzeyinde seyredecek.

İŞTE FARK TABLOSU
Derviş'i memuru işçiye karşı korumak zorunda bırakan işçi geliri tablosuna göre geçen yıl, bir kamu işçisinin ortalama aylık geliri 562.8 milyon lira olarak gerçekleşti. 2000 yılında kamuda çalışan işçiler yüzde 20.8 reel ücret artışı aldı. 1999-2000 dönemi reel ücret artışı ise yüzde 52'yi buldu. Memurların ortalama geliri ise 2000 yılında 218.5 milyon lirada kaldı. Geçtiğimiz yıl memur maaşlarında yüzde 11.8 gerileme gözlenirken, 1999-2000 dönemi reel ücret kaybı ortalama yüzde 8 oldu.

1999 yılında bir kamu işçisinin devlete maliyeti 525.5 milyon lira iken, geçen yıl bu tutar yüzde 81 artarak 955.6 milyon liraya yükseldi. Buna karşılık memurların devlete maliyeti geçen yıl yüzde 33 artarak 229.7 milyon liradan sadece 306.7 milyon liraya ulaştı.

Asker maaştan şikayetçi
Devlet Bakanı Derviş'in, çarpıcı bir biçimde ortaya koyduğu memur ve kamu işçi arasındaki ücret-maaş dengesizliğinin en fazla dile getirildiği kesimin askerler olduğu kaydedildi.

Silahlı Kuvvetler'de görev yapan personelin aylık maaş tablosu, askeri tesislerde çalışan işçilere göre çok gerilerde gözüküyor. Mesleki kariyerinin son aşamasında bulunan bir albayın bugün 940 milyon lira maaş aldığı, bu tutarın, ikramiyeleri ve yan ödemeleri ile giydirilmiş ücret olarak aynı çalışma süresi bulunan bir işçinin eline geçen paranın gerisinde kaldığı belirtiliyor.

Bununla birlikte 13 yıllık bir binbaşı 609 milyon lira, 10 yıllık yüzbaşı 530 milyon lira, 8 yıllık üsteğmen 475 milyon lira, 5 yıllık astsubay 375 milyon lira aylıkla geçiniyor. Bu da askeri kanatta rahatsızlık yaratıyor.

'IMF beni ilgilendirmez ısınma turumu atarım'
Türk-İş Başkanı Bayram Meral "Kamu işçilerine düşük zam konusunda IMF'ye verilen sözler bizi ilgilendirmez. Görüşmeler olumsuz sonuçlanırsa ısınma turu atmak için meydanlara çıkarım" dedi. IMF'ye verilen niyet mektubunda kamu işçileri ile memurlar arasındaki ücret uçurumunun kademeli kapatılması öngörülüyor. Pazarlıkları süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işçilere verilecek ücret artış oranlarınında düşük kalacağı yolunda da imalar var. Türk-İş Başkanı Bayram Meral'a niyet mektubunu sorduk...

IMF'ye verilen sözler arasında ücret pazarlığı maddeleri de yer alıyor...

Henüz inceleme fırsatı bulamadım. Neymiş o! Ama beni verilen sözler hiç ilgilendirmiyor. Biz yolumuzda yürüyoruz.

Kamudaki işçi ücretleri memur maaşlarının 2.6 katı imiş ve bu farkı indirmek istiyorlar.

Ne güzel. Memurun maaşlarını artırırlar aradaki fark kapanır. Tam tersi bir yorum yapılıyor...

Türkiye'yi batırdılar şimdi de bizi mi batırmak istiyorlar. Hükümet, sağa sola kaptırdığı parayı geri alsın. Biz işçinin pazarlığına devam edeceğiz. Zam talep etmiyoruz. Enflasyon farkını versinler yeter.

Hayır deme ihtimalleri var mı?

Bilemem. Yarını göreceğiz sonra duruma göre Kızılay'da ısınma turları atmaya başlayacağız. Ben sağduyunun galip geleceği konusunda umutluyum.

Yavuz SEMERCİ - Okan MÜDERRİSOĞLU

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır