kapat
17.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

iste yatirim
 

5 katrilyonluk tahvil dövize çevrilecek


Üzerinde tartışılan "TL cinsi tahvillerin, döviz kağıtlarıyla değiştirilmesine" Derviş'ten onay geldi. 4-5 katrilyonluk tahvil, 2 yıldan uzun döviz tahvili ile değiştirilecek
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, iç borç yükünü azaltmak ve vadesini uzatmaya dönük olarak TL cinsinden borçların bir kısmının dövize dayalı enstrümanlara çevrilebileceğini açıkladı. Derviş, Paris'te verdiği demeçte, ''borç takasının, gönüllülük temelinde ve piyasa kurallarına göre yapılacağını'' vurguladı.

Devlet Bakanı Derviş, bu konudaki hazırlıkların henüz başlangıç aşamasında olduğunu belirtirken, ''Borçlarımızı bir parça yeniden şekillendirmek ve vadelerini uzatmayı planlıyoruz. İki ile beş yıllık vadelerle dövize dayalı borçlanma araçları istiyoruz'' şeklinde konuştu.

VADE UZAYACAK
Bakan Derviş, bir soru üzerine takas kapsamına alınacak iç borç miktarının 4 ile 5 milyar dolara ulaşabileceğini doğruladı. Eski ekonomik programın dayandığı döviz çıpası sisteminin çöküşünde, enerji fiyatlarındaki aşırı artış ve euronun değerinin düşmesinin etkili olduğuna işaret eden Derviş, buna rağmen Türkiye'nin, eski programla enflasyon beklentilerinin kırıldığını anımsatarak, "Bundan halen yararlanabiliriz" dedi.

Aslında Devlet Bakanı Derviş'in Paris'te yaptığı bu açıklama uzun zamandır bankacılar tarafından bekleniyordu. Hatta Bankalar Birliği tarafından oluşturulan bir çalışma grubu iç borçların dövize endeksli kağıtlarla çevrilmesi sırasında kabul edilmesi gerekli olan döviz kuru ve vade ile ilgili bir rapor hazırlamıştı.

KURUN FİYATI ÖNEMLİ
Söz konusu swap (değiştirme) işleminde kilit nokta baz alınacak kur olarak görülüyor. İç borçlanma kağıtlarını dövize endeksli enstrümanlara çevrilmesi sırasında piyasa kurunun mu yoksa, bazı bankacılar tarafından ısrarla istenen 900 bin liralık dolar kurunun mu esas kabul edileceği henüz bilinmiyor.

Bankacılar, doların kurunun bugünkü 1 milyon 130 binli seviyelerde tutulmasına çok fazla sıcak bakmıyorlar. Ancak başta ekonomistler olmak üzere bir çok kişi "Kur değerinin altında belirlenirse bu sorumluluğun altından kimse kalkamaz" yorumunu yapıyorlar.

Hatta bu olayın, Yüce Divan'a gideceğini ve bu karara imza atanlar Yüce Divan'da yargılanacağını dahi ileri sürenler var. Bazı çevrelere göre ise kur piyasa değerinin altında olmalı ki iç borçlanma senetlerinde değişim yapılması bankalar açısından kârlı olabilsin.

NEDEN İSTENİYOR?
Bankacılar son krizin ardından böyle bir değişimin sistem açısından gerekli olduğu düşüncesinde. Ekonomi yönetiminin son aylardaki politikasının bankaları açık pozisyonları kapatmaya doğru ittiğini belirterek, "Bunun en az zarar veren yolu da borç değişimidir" diyorlar. Bankacılara göre 4-5 milyar dolarlık bir takas Merkez Bankası'nın döviz rezervlerine bir zarar vermeden açık pozisyonları kapatacak. Böylece Hazine de yüklü ve kısa vadeye yığılan iç borçlarının vadesini 2 ile 5 yıla kadar uzatabilecek.

Bankacılık sistemi ise bunun karşılığında kısa vadeli ve likit olan TL cinsi tahvillerini, ikinci el piyasada satılması mümkün olmayan çok uzunu vadeli bir enstrümanla değiştirmiş olacak. Bankacılar için bu nokta olumsuz bile olsa değişimle açık pozisyonlarının önemli bölümünün kapanacak olması nedeniyle ikinci planda kalıyor.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır