kapat
17.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

iste yatirim
 

Doların dalgası belli oldu


Programa göre 2001 yılında ortalama dolar kuru 1 milyon 90 bin lira düzeyinde olacak. Hedef tutarsa, yılsonu kuru ise 1 milyon 200 bin olacak
Türkiye'nin Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı, önümüzdeki günlere damgasını vuracak bir dizi ipucunu da ortaya çıkardı. 2001 yılında gündeme gelecek gelir arttırıcı ve harcama kısıcı önlemlerin yanısıra, bütçe büyüklükleri ve ortalama dolar kuru şöyle olacak:

* Bu yılın Ekim ayında gündeme gelmesi beklenen Ek Bütçe, 3 ay öne çekilecek. IMF'nin ısrarı ile Haziran ayı sonuna kadar Ek Ödenek Kanunu yürürlüğe girecek. 48.3 katrilyon liralık bütçe, 70 katrilyon lira sınırına dayanacak.

EN YÜKSEK GELİR ATV
* 2001 yılında GSMH 167.4 milyar dolar (182.4 katrilyon lira), ortalama dolar kuru ise 1 milyon 90 bin lira düzeyinde gerçekleşecek. Buna göre yıl sonundaki dolar seviyesinin 1 milyon 200 bin lira civarında olacağı hesaplanıyor. Programdaki verilere göre doların ortalama kuru 2002 yılında 1 milyon 300 bin, 2003 yılında da 1 milyon 500 bin lira olacak.

* Bu yıl özelleştirmeden sağlanan gelir 1.1 katrilyon lira olarak hedeflendi. 2002 yılında ise 4.5 katrilyon lira özelleştirme geliri sağlanacak.

* Bu yıl 37.2 katrilyon lira vergi tahsil edilecek. En önemli vergi kalemini Akaryakıt Tüketim Vergisi oluşturacak. Sadece, akaryakıt ürünleri üzerinden 5.5 katrilyon lira ATV alınacak. Vergi dışı normal gelirler kalemi ile birlikte toplam gelir tahsili 46.5 katrilyon liraya çıkacak.

* Faiz dışı harcama tutarı 34.2 katrilyon lirayı geçmeyecek. Vergi iadeleri, Eximbank'a yapılan transferler, hazine garantili borç ödemeleri, kamu ve fon bankalarına yapılacak ödemelerle bu tutar en fazla 36.2 katrilyon lira olacak.

TSK'NIN TASARRUFU
* Personel için 14.2 katrilyon lira, yatırımlar için 3.8 katrilyon lira harcama gerçekleştirilecek. KİT'lere yapılan ödemeler, kamu bankaları faiz farkı, tarımsal destekleme, fonlar, sosyal güvenlik, vergi iadeleri vb. ödemeleri içeren transfer giderleri de 13.5 katrilyon lirayı aşmayacak.

* Askerlerin diğer cari giderleri için 4.7 katrilyon lira ödenek verilecek. Böylece, Silahlı Kuvvetler, aldığı tasarruf önlemleri sayesinde, yılbaşındaki ödenek limitine sığacak ve ek ödenek kullanımı yoluna gitmeyecek.

* Kamu kurum ve kuruluşlarının SSK prim vergi borçları 1.5 yıl içinde sıfırlanacak.

VERGİ NUMARASI TAKİBİ
* Kayıt dışı ekonominin en büyük silahı olarak adlandırılan vergi kimlik numarası uygulaması bankacılık işlemlerine yaygınlaştırılacak. Başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerde yaygın olan vergi numarası sayısının 2 yılda 2 kat artarak 30 milyonu geçmesi hedefleniyor.

* Sigortalıların, SSK sağlık harcamalarına katkısı arttırılacak, bu amaçla prim katkı payları yeniden ayarlanacak.

2001 yılında 37.2 katrilyon vergi bekleniyor
GSMH: 167.4 milyar dolar
Ortalama Kur: 1 milyon 90 bin lira
Gelirler: 46.5 katrilyon lira
Vergi: 37.2 katrilyon lira
Özelleştirme: 1.1 katrilyon lira
Faiz Dışı Gider: 34.2 katrilyon lira
Askeri Giderler: 4.7 katrilyon lira

'Hepimiz mutluyuz'
Kemal Derviş, Paris'e hareket etmeden önce havaalanında, "Sanıyorum ki bu sabah hepimiz mutluyuz" dedi. Derviş, IMF'den gelen krediyi iyi kullanabilmeleri halinde daha iyi günlere ulaşılabileceğini söyledi. Paris'te OECD toplantısına katılan Kemal Derviş, Avrupa Birliği Dış Ticaret Komiseri Pascal Lamiy ile görüşmelerinde olumlu bir hava aldığını belirtti. Derviş, "Ekonomik programa Türkiye'deki piyasalar iyi tepki veriyor. Çok olumlu" dedi. Gazetecilerin Fransız görüşmeler yapıp yapmayacağı soruları karşısında Derviş, "17 Mayıs'ta Fransız Hazinesi yetkilileriyle görüşeceğim" dedi. MHP kanadının kenidne yönelik eleştirileriyle ilgili olarak ise Derviş, "Ben bunları duymuyorum" şeklinde konuştu.

Okan MÜDERRİSOĞLU

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır