kapat
17.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

iste yatirim
 

Zayıflayan bankalar sistemden çıkacak


Bankacılık Üst Kurulu Başkanı Akçakoca, toparlanma süreci sonunda varlıkları yükümlülüklerini karşılamayan bankaların sistemden çıkarılacağını söyledi
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu Başkanı (BDDK) Engin Akçakoca, yeni ekonomik programın ana unsurunu oluşturan bankacılık sektöründeki değişimi ve bu süreçte nasıl bir yol izleneceğini anlattı. Dün bir sohbet toplantısı düzenleyen Akçakoca, özel bankaların öz varlıklarını ve bilanço yapılarını güçlendirmek zorunda olduğunu ifade etti. Akçakoca bu konuda şunları söyledi:

"Nisandan itibaren özel bankalarla birebir görüşmeler yapıldı. Bu bankalardan yeniden yapılanma stratejilerini içeren taahhüt mektupları alındı. Mayıs ayına kadar bu taahhütler konusunda mutabakata varılması öngörülüyor.

Taahhüt mektupları kapsamında özel bankalar, sermaye artırımı, sermaye benzeri kredi temini, birleşme, şube ve personel sayısının rasyonalize edilmesi, maliyetlerin düşürülmesi, kredilerin yeniden yapılandırılması, iştirak ve gayrimenkul satışı ile hisselerin bir kısmının ya da tamamının yerli ve yabancı ortaklara satışı gibi önlemleri bir takvim dahilinde yerine getirecek."

ACİL NEŞTER
Bankaların bu taahhütleri yerine getirip getirmediklerinin inceleneceğini söyleyen Akçakoca, "Esas olan bankaların risk anlayışının gelişmiş olması" dedi. BDDK Başkanı, kârların sermayeye eklenmesinin sağlandığını vurgulayarak şu uyarıda bulundu:

"Taahhütlerini yerine getirmeyen bankalara her türlü müeyyide zamanında ve kararlılıkla uygulanacaktır. Aktifleri pasiflerini karşılamayan bankalar gecikmeksizin sistemden çıkarılacaktır."

Birleşmeleri için telkinde bulunduk!
Banka birleşmelerinin önünü açmak istediklerini belirten Engin Akçakoca, iştiraklerin de evliliğinin teşvik edilmesi gereğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Sektörü bırakmak isteyen banka yok. Birleşmek isteyenler var. Bizim telkinde bulunduklarımız var. Şu ana kadar bankalar 1.5 katrilyon liralık sermaye artışı taahhüdünde bulundu. Bu da sektör için yeterli değil. Taahhütleri 31 Aralık 2001 için alıyoruz. Türkiye, iki ciddi kriz geçirdi ve bankalardaki özkaynak yapıları ciddi hasar gördü. O hasarın giderilmesi ve sektörün canlandırılması gerekiyor. Bu da özvarlıkla olur. Bankacılık ciddi iştir, özvarlık işidir."

Akçakoca, 31 Aralık 2001 tarihini vermesi üzerine, "O tarihe kadar operasyon beklenmeyecek herhalde" şeklindeki değerlendirme üzerine, "Operasyonlar her zaman beklenebilir" yanıtını verdi.

Hedef, 500 milyar dolarlık bankacılık sistemi
Beş yıl sonra 500-600 milyar dolarlık bir bankacılık sistemine ulaşma hedefi olduğunu belirten Engin Akçakoca, "Yabancılarla ortaklık kurmuş, kendi aralarında birleşmiş büyük bankaların bulunacağı bir sektör söz konusu" dedi.

BDDK'nın bankalarla birlikte sektörü düzenleme isteğinde olduğunu ifade eden Akçakoca, sektörde etkinlik ve rekabet gücünü arttırıcı düzenlemeler konusunda şu örnekleri verdi:

"Uzun vadeli tasarrufları özendirmek amacıyla gelir vergisi stopaj oranları ve munzam karşılık uygulamalarının gözden geçirilmesi planlanıyor. Banka iştiraklerinin birleşmelerinde vergi avantajlarının uygulanması, gayrimenkul ve iştirak satışı kazançların sermayeye ilave edilmesi için çalışmalar yürütülüyor."

Sümerbank satılmazsa, tasfiye edilecek
BDDK Başkanı Engin Akçakoca, Fon kapsamındaki bankaların satış ve tasfiye süreci hakkında da bilgi verdi. Sümerbank'ın satılamaması halinde yılsonuna kadar tasfiye edileceğini belirten Akçakoca, sözlerini söyle sürdürdü:

"Egebank, Yurtbank, Yaşarbank, Bank Kapital ve Ulusal Bank Sümerbank bünyesinde birleştirildi. Türk Ticaret Bankası, İnterbank, Esbank ve Etibank satılamadığı takdirde 31 Mayıs 2001 tarihine kadar ikinci bir geçiş bankası bünyesinde birleştirilecek.

Sümerbank ve oluşturulacak diğer geçiş bankası 31 Temmuz 2001'e kadar yeniden satışa sunulacak. Bu bankalar satılamadığı takdirde 31 Aralık 2001 tarihine kadar ya mevcut bankalardan biri ile birleştirilecek veya tüm yükümlülükleri ödenmek ve iyi aktifleri TMSF tahsilat dairesine transfer edilmek suretiyle tasfiye edilecek."

DEMİRBANK'A BİR AY SÜRE
Demirbank'ın satış sürecinin devam ettiğini belirten Akçakoca, "Teklif verme süresi 18 Haziran 2001 tarihine kadar uzatıldı" dedi. Akçakoca, "Bank Ekspres'in satış işlemleri 31 Mayıs 2001 tarihine kadar tamamlanacak. İktisat Bankası'nın satış işlemleri ise devir bilançosunun tamamlanmasını takiben Mayıs ayı içinde başlatılacak" diye konuştu.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır