kapat
17.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Ya Akıllı yaptırım ya da ucuz petrol!


Irak, ABD yönetiminin kendisine yönelik hazırladığı "Akıllı Yaptırımlar" adı verilen yeni yaptırım rejimini desteklemeleri durumunda Türkiye ve Ürdün'e yaptığı petrol ihracatını kesebileceği uyarısında bulundu.
Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz, iki ülkenin Irak'tan BM denetimi dışında doğrudan petrol aldığını belirterek, "Türkiye ve Ürdün ABD'nin yaptırım sistemine katılırsa, ucuz fiyata sağladıkları yaptırım dışı petrolden mahrum kalırlar" dedi.

AYRICALIK KALKACAK
Aziz, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada şöyle devam etti: Bu ülkelerin aldığı petrolün parası BM hesabına aktarılırsa, onlara özel fiyattan petrol satmanın anlamı kalmaz... Körfez Savaşı sonrası iki ülkenin BM yaptırımlarından ayrı olarak Irak'tan petrol satın alma ve parayı doğrudan Bağdat yönetimine aktarma ayrıcalığına sahip. Irak'ın tankerler ve boru hatları yoluyla Türkiye'ye yaptığı petrol ihracatı, ülkenin günlük 2.2 milyon varillik toplam ihracatının yüzde 40'ını oluşturuyor.

KONTROL BM'DE OLACAK
"Akıllı Yaptırımları"la petrol satışı şöyle yapılacak: Türkiye, Suriye, Ürdün ve İran'a yapılan yasadışı satışlar BM denetimine girecek. Satışların parası Bağdat'a ödenmek yerine BM hesabına aktarılacak. Irak bu parayı BM kontrolünde ambargo kapsamına girmeyen malları almak için kullanabilecek...

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır