kapat
30.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Medyasoft
 
SELAHATTİN DUMAN(sduman@sabah.com.tr )

Kışın güneşine, fanatiğin barışına güvenme..

Bahçevan Ramazan Usta, bahçeye set halinde dikilmiş çalıların üzerini tıraşlarken "Hökümetin elinde böyle bir makas olacak, vatandaş hep bir boyda duracak" derdi.. Bakalım bu Pazarki maçtan sonra ne diyecek?

On defa mı yazdım, yirmi defa mı hatırlamıyorum.. Ancak icap ederse hergün yazarım.. O da olmazsa ahaliden karşıma kim çıkarsa tek tek ikna etmeye çalışırım..

Bu memleketin başına birgün bölünme felaketi gelirse sebebi Fener-Cimbom tepişmesi.. Bunu unutmayın..

Doğu Bizans'ın başını yiyen "Yeşiller-Maviler" çekişmesi bunun yanında ağız kavgası gibi kalır..

***
Birgün gelecek.. Açtığınız bir haber kanalının spikeri lafa "Fenerbahçe'nin işgali altındaki (....) şehrine dün gece yarısı Galatasaray topçuları taciz ateşi açtı.." diye başlayacak..

Siz uzaktan kumanda ile sesi açarken spiker şöyle devam edecek:

- "Topçu saldırısına Fenerliler de karşılık verince çatışma sabaha kadar sürdü.. Hükümet üçüncü orduya bağlı birlikleri çatışma bölgesine gönderdi.."

Bu yazdıklarım birer birer olacak.. Yaşarsak bunları hep birlikte göreceğiz..

Altı günümüz kaldı..

Bana kalırsa dananın kuyruğu bu hafta kopacak..

Önümüzdeki Pazar günü oynanacak olan Galatasaray-Fenerbahçe maçı Türkiye'nin akıbetini belli edecek..

Fenerlilerin psikolojisi iyice bozuk.. Bunu tanıdıklarımdan biliyorum.. Ayrıca gözlediğim şeyler var..

Geçen hafta Fener-Gaziantep maçı oynanıyor.. İlk yarı 3-0 Antep'in galibiyeti ile bitmiş.. Ben de gazeteye uğramıştım.. Odada işimi bitirip dışarı çıktım, bir yere yetişeceğim..

Arabayı park ettiğim yere yürüyorum.. Önümde bir adam, bir kadın, bir de çocuk yürüyor.. Daha doğrusu adam önden seyirtiyor.. Kadın, elini tuttuğu çocuğu çekiştire çekiştire arkasından yetişmeye çalışıyor..

Kadın önce "Ev sahibine çok ayıp oldu, o kadar da hazırlanmışlar.. Dünyanın yemeğini yapmışlar.." dedi..

Adam cevap vermedi.. Cıgarasını hırsla çekip, dumanını savurdu.. Kadın "Hem ailece maç seyrederiz dedin, hem de maçın sonunu bile beklemedin.." diye konuşup adamı bir kez daha didikledi..

Adam "Maçın seyredilecek tarafı mı kaldı?" diye homurdandı..

O sırada benim arabanın park edildiği yere gelmişiz lakin konuşmanın tadı yüksek, kaçıramam.. Yürüyerek Taksim'e gitseler peşlerinden ayrılmaya niyetim yok..

***
Belli ki evinde Dijitürk olan bir ahbaplarına misafir olmuşlar.. Konuşmalarından çıkardığım bu.. Ev sahibi her kimse "Yemeği de beraber yeriz.." diye sofra hazırlamış..

Fakat evdeki hesap çarşıya uymamış.. Antep'in ilk yarıda üç gol atması adamın sinirlerini bozmuş.. Evde kalsa elinden belki de bir kaza çıkacak.. Karısını ve çocuğunu almış, sokağa fırlamış..

Ben hem yakın takibi sürdürüyor hem dinliyorum.. Kadının "Çok ayıp ettin.." şeklindeki söylenmesi de devam ediyor:

- "Hem ne biliyorsun yenileceğinizi?" diye bir deneme daha yaptı.. Adamın cevabı sunturlu bir küfür oldu.. Kadın "İçime doğdu, bak göreceksin.. Fener 4-3 kazanacak.." dedi..

Tam kadınca bir yorum..
Bir takımın üç sıfır mağlubiyetten dört golle galibiyete geçmesi on onbeş yılda bir yaşanacak bir mucize.. Bunun her hafta olabileceğine ancak futbolla alakası olmayan bir kadın inanabilir..

Nitekim adamın çıldırmasına bu tahmin yetti.. Birden kadına döndü:

- "Bak!" dedi.. "Bir laf daha edersen, anam avradım olsun, seni burada yatırır.."

Tam kurduğu cümlenin hak ettiği yüklemi de kullanacaktı ki göz göze geldik.. Artık tanıdı da ondan mı sustu yoksa bir yabancının gözü önünde karısı ile hissi ilişki kurmanın aykırı olacağını mı düşündü bilemem..

Lafın gerisini getirmedi.. Ancak ben cümleyi kafamdan tamamladım, kadıncağız da öyle yapmıştır..

Bu işin sonu yok!
Zıvanadan çıkmış adamla göz göze gelince yolumu değiştirdim.. Neme lazım.. Kadının işini bitirir bitirmez bir de bana hamle ederse, diye..

Gördüğüm kadarı ile giyimi kuşamı yerinde bir adam.. İyi bir eğitim gördüğü belli.. Biri bu adamın işini tahmin et bakalım, dese "Üniversitede öğretim üyesi mi?" diyebilirsin..

Gelin görün ki bir Antep başarısızlığı bile adamı potansiyel canavar haline getirmiş.. Böyle bir sonucun bir de Galatasaray maçında alındığını düşünün.. Veya tersinin olduğu.. Hiç fark etmez.. O saat kan gövdeyi götürür..

***
Gazetenin de halleri hal değil..

Millet dört ay maaş alamadı, sesleri çıkmadı.. Şimdi dokunsanız patlayacaklar.. Fenerli yazı müdürümüz Erdal Şafak ile Galatasaraylı dış politika yazarımız Sedat Sertoğlu birbirlerine bir bakıyorlar ki bu kadar olur..

Bu haftaki maçtan haberiniz olmasa aralarında "keçi otlatma" meselesinden ihtilaf çıktı zannedersiniz..

Galatasaraylı Korcan Karar, şimdiden Fenerlilerle selamı sabahı kesmiş, pantolonunda döner bıçağı gazete içinde öyle dolaşıyor.. Fenerli Doğan Kılıç ise ona uzaktan karate hareketleri çekiyor..

Hıncal Uluç'un sekreteri Yasemin Hanım bile havaya girmiş.. Sanki gazeteden bir Fenerli gelip, patronuna suikast yapacak.. Odaya biri yaklaştı mı yirmi metreden göz hapsine alıyor..

Gördüğüm kadarı ile gazetenin gidişatı da iyi değil..

Onca badire atlattık ama bu Fener-Galatasaray maçını kaldıramayabiliriz.. Üç beş yazar bizden üç beş de onlardan olmak üzere telefat verebiliriz..

Diyelim ki bu maçı kazasız belasız atlattık..

Bu işin gelecek senesi var.. Başka sezonları var.. Onları nasıl atlatacağız bilemem..

Eninde sonunda bu iş bir yerden patlak verecek.. Vatandaş birbirini çiğ çiğ yiyecek..

Kıssadan Hisse: Şu karşıdaki taşlar, kimin dibini dişler?

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır