kapat
30.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Derviş'e cevap


Ecevit, "Hayalim orta solda yeni oluşum" diyen Derviş'e de cevap verdi ve ekonomik Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağını söyledi
Başbakan ve DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, partisinin 5. Olağan Kongresi'nde önlerindeki tek hedefin tek başına çoğunluk iktidarı olduğunu söyledi. Kimsenin öngörmemesine rağmen, DSP'nin hem solun hem de Türkiye'nin birinci partisi olduğunu belirten Ecevit, "Biz gücümüzü güçlüden değil, halktan aldık" dedi.

Ecevit konuşmasında, "Hayalim orta solda yeni oluşum" diyen Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'e de yanıt verdi. Ecevit, "Solun tüm kesimlerini birleştirmek, olmayacak bir hayal" dedi. Ecevit, ekonomik Kurtuluş Savaşı'nın da her ne pahasına olursa olsun kazanılacağını söyledi.

ABDULLAH ÖCALAN İCRAATI
Partİsİnİn 5'inci Olağan Kongresi'nde konuşan Başbakan Bülent Ecevit, DSP'nin ve hükümetin başarılarından sözetti. Ecevit, "DSP 1985'te iki odalı bir zemin katında yoksunluklar ve zorluklar içinde doğdu. Engellerle boğuşa boğuşa ilerledi. 1995'te yüzde 14'ün üstünde oyla solun birinci partisi, 1999'da da yüzde 21.71 oyla Türkiye'nin birinci partisi olmayı başardı" dedi.

Bütün partilerin DSP'ye güvendiğinin altını çizen Ecevit, kurdukları azınlık hükümeti ile seçimlere gidildiğini ve hiçbir partiden en küçük bir yakınma gelmediğini söyledi. Azınlık hükümeti ve 57'nci Hükümet döneminde yapılan başarılı icraatlerı sıralayan Ecevit, Abdullah Öcalan'ın kendi hükümetleri döneminde yakalandığını, yolsuzluklarla birbiri ardına mücadele edildiğini ve cezaevlerinin terör örgütlerinin karargahı olmaktan kurtarıldığını söyledi.

'EKONOMİ CANLANACAK'
DSP'nİn demokrasinin gereği olan uzlaşı kültürünü geliştirdiğini anlatan Ecevit, 56 ve 57'nci Hükümet döneminde laiklik karşıtı örgütlerin etkisinin büyük ölçüde sınırlandığını ifade etti.

Ecevit, "Bu örgütlerin öğrenci yurtlarından birçoğu devlet yönetimine alındı. Kur'an kursları laiklik karşıtlarının elinden kurtarıldı, devlet güvencesine alındı. Türban sorunu büyük ölçüde çözüldü. Bütün bunlar toplumda sarsıntıya yol açılmaksızın ve dindar yurttaşlarımız incitilmeksizin sağlandı" dedi.

Ekonomik ve sosyal açıdan zorunlu olan reform niteliğindeki yasaların birbiri ardından çıkarılmasına rağmen ekonomide yaşanan krizin engellenemediğini anlatan Ecevit, "İnanıyorum ki, Kasım ve Şubat bunalımları kısa sürede aşılacak ve 57'nci Hükümet'in sosyal atılımları ve enflasyona karşı mücadelesi daha etkin biçimde devam edecektir. Ekonomi yeniden canlanacaktır" diye konuştu.

Konuşmasında "Hükümet istifa" sloganlarına da yanıt veren Ecevit, bu çağrıları yapanların 57'nci Hükümet yerine nasıl bir hükümetin geleceğini bilmediklerini söyledi.

'ALTERNATİFİMİZ YOK'
Ecevİt, "Son aylarda çekilen sıkıntılara karşın, ufukta 57. Hükümet kadar etkin, uyumlu ve güven verici hükümet formülü görünmemektedir. Üç koalisyon ortağı parti DSP; MHP ve ANAP, ne pahasına olursa olsun iktidarda kalma hırsıyla değil, görev sorumluluğu içinde hükümeti sürdürmektedirler. Şu sırada yeni bir hükümet arayışına kalkışmak, hele bir de seçime gitmek, ekonomiyi esenliğe çıkarma umutlarına ağır bir darbe olur. Kimi iş çevrelerinin de belirttiği gibi Türkiye ekonomik Kurtuluş Savaşı veriyor. Hükümet bu savaşı sonuna kadar sürdürecektir. Bu savaş kazanılacaktır" dedi.

Türk toplumunun kabına sığmayan dinamik bir toplum olduğunu ve uzun süre daralmaya katlanamayacağını anlatan Ecevit, "Onun için kaynaklarımızı en verimli biçimde harekete geçirmek ve ekonomiyi hızla büyütmek zorundayız" dedi.

AB ÜYELİĞİ, PEK YAKINDA
KonuŞmasInda AB üyeliğine de değinen Ecevit, bu yolda en önemli adımın bu hükümet döneminde atıldığını söyledi. AB'nin kapısını Türkiye'ye kapattığı dönemlerde kendisinin halka umut verdiğini anlatan Başbakan şöyle konuştu:

"AB'nin kapısını yüzümüze kapattığı dönemlerde, ben halkımıza şöyle sesleniyordum; 'Merak etmeyin çok geçmeden AB kapımıza dayanacak ve bizi ısrarla tam üyelik sürecine çağıracaktır' diyordum. Nitekim öyle oldu. 11 Aralık 1999'da Helsinki'deki AB toplantısından iki yetkili Ankara'ya özel uçakla gelip, Başbakanlık kapısını çaldılar. Bazı kaygılarımızı gidererek, adaylık için bizi toplantıya davet ettiler. Tam üyelik yolunda gereken adımları kararlı biçimde atıyoruz. Ben, AB adaylığından tam üyeliğe geçişi beklenenden daha erken gerçekleştirebileceğimize inanıyorum. Yeter ki ekonomimizi enflasyon batağından erken sürede kurtarıp, esenliğe çıkarabilelim."

Ecevit 963 OYLA 6. kez genel başkan
BAŞBAKAN Bülent Ecevit DSP'nin 5. Olağan Kurultayı'nda 6. kez genel başkanlığa seçildi. Dört olağan, bir olağanüstü, bir de Kurucular Kurulu olmak üzere 6 kurultay geçiren Ecevit, 1184 delegenin geçerli 1049 oyundan 963'ünü alırken, Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt ise 86 oyda kaldı, 35 oy ise iptal edildi.

Sonuçların açıklanmasından sonra bir teşekkür konuşması yapan Ecevit, "Bu benim için onurların en büyüğüdür. Bunun için sizlere teşekkür ederim. Bu güveninize layık olmak için gece-gündüz çalışmaya devam edeceğim" dedi.

DSP güçlendikçe Türkiye'de huzur ve sükunun yayılacağını belirten Ecevit, yeni seçilen Parti Meclisi üyeleriyle bugün 10.45'te Anıtkabir'i ziyaret edeceklerini sözlerine ekledi.

Pişkinsüt'ün oğlu tartaklandı
Genel Başkanlığa aday olduğunu bildiren Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt ASKİ Spor Salonu'na girerken güvenlik kuvvetleri tarafından üst aramasından geçirildi. Sema Pişkinsüt, bunun kendisine kasıtlı yapılan bir uygulama olduğunu savunarak, sert tepki gösterdi. Bunun üzerine emniyet yetkilileri, bakan ve milletvekillerinin üst arama işlemini durdurdu. Sema Pişkinsüt'ün oğlu Yüce Pişkinsüt, kongre salonunda bazı partililerce tartaklandı. Yüce Pişkinsüt'ün ceketinin yırtıldığı dikkatlerden kaçmadı.

PİŞKİNSÜT'E KONUŞMA İZNİ VERİLMEDİ
DSP'nİn dün yapılan 5'inci Olağan Kurultayı'na gölge düştü. Ecevit çifti kurultayın şenlik havasında geçmesini isterken, Divan Başkanlığı'na getirilen İzmir İl Başkanı Ramazan Gürsoy, Genel Başkan adayı Sema Pişkinsüt'ü konuşturmadı. Konuşturmama gerekçesi ise şöyle açıklandı: "Tüzükte Genel Başkan adaylarının konuşması" maddesi yok.

Aydın Milletvekili Pişkinsüt'ün PM ve Disiplin Kurulu listesinde bulunan 12 kişinin de DSP üyesi olmadığı anlaşıldı. Pişkinsüt'ün listesi bu gerekçeyle işleme konulmadı. Listede yer alan 2 kişi de haberlerinin olmadığını belirterek çekildi.

Divan Başkanlığı Pişkinsüt'e eksiklerini tamamlaması için 10 dakika süre verdi. Ancak Pişkinsüt bu süre içerisinde yeni isim bildirmedi. Başkanlık divanına dilekçe yazarak, Parti Meclisi ve Merkez Disiplin Kurulu üye aday listesini geri çektiğini ancak Genel Başkanlık adaylığını sürdürdüğünü bildirdi.

İSTİFA ETMEYECEK
Pişkinsüt'ün kürsüye çıkıp Genel Başkan adayı olarak konuşma talebi ise divan tarafından reddedildi. Pişkinsüt'ün konuşma talebine sadece üç kabul oyu çıktı. Bu gelişmeler üzerine salondan ayrılan Pişkinsüt oy da kullanamadı. Ancak partisinden istifa etmeyeceğini açıkladı. Pişkinsüt'e destek veren İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak da kurultayda konuşmaktan vazgeçti. Salondakiler Pişkinsüt'e tepkilerini "Dışarı" ve "Halkçı Ecevit" sloganı atarak da dile getirdiler.

Sarı Gelin eşliğinde güvercinler uçuştu
Binlerce kişinin doldurduğu ASKİ Tesisleri'nde görevliler kadar yankesiciler de 'çalıştı.' Her yer bayraklar ve afişlerle donatıldı. Ecevit çifti, şarkılara eşlik etti

240 KİŞİ HAZIRLIKLARA KATILDI
DSP Genel Sekreteri Hayri Diri başkanlığındaki 240 genç görevli, sabaha kadar uyumayarak, salonun son hazırlıklarını tamamladı. Misafirlere salondaki mavi gömlekli gençler yardımcı oldu.

2 BİN POLİS KUŞ UÇURTMADI
2 bin civarında polisin kuş uçurtmadığı kurultaya, girişler 3 kademede yapıldı. Salona 700 metre kala tüm konuklar ve milletvekilleri arabadan indirildi, yürütülerek salona gönderildi. Dağıtılan yaka kartlarıyla her görevli kendi yerini aldı. Ecevit'in etrafında Başbakanlık Koruma Müdürlüğü sıkı güvenlik önlemi aldı.

UZUN KUYRUK
20 bİn kişilik salon tıka basa doluydu. Salon dışındaki çok sayıda partili, kongreyi dev ekrandan izledi. Sıkı güvenlik önlemi nedeniyle salona giriş 3 aşamalı kimlik taramasından sonra gerçekleştirildi. Bu yüzden kapı önünde uzun kuyruklar oluştu.

7 DAKİKA TEMPO
BaŞbakan Ecevit, saat 11.00'de kurultay salonuna geldi. Ecevit çiftinin salona girişi anons edildikten sonra, tam 7 dakika tempo tutuldu. Delegelere katılanlar arasında genel başkanlığa aday olan Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt de vardı.

VEKİL EŞLERİ BAŞKA KAPIYA
Başbakan Bülent Ecevit için ayrılan protokol kapısından girmek isteyen milletvekili eşleri, güvenlik görevlileri tarafından engellendi. Vekil eşleri, "Çoluk çocuk dahi protokole alınırsa bize yer kalmayacağı belliydi" diye konuştular.

RAHŞAN HANIM'IN UYARISI
Ecevİt, davul zurna seslerinden atılan sloganları anlamayınca, eşi Rahşan Ecevit uyararak Ecevit'in partililerin yanına gitmesini sağladı.

AFİŞLE KARŞILIK VERDİLER
Ecevİt konuşmasında, ekonomik Kurtuluş Savaşı'nın sonuna kadar sürdürüleceğini belirterek, "Bu savaş kazanılacaktır" deyince tribünden, üzerinde "Onlar başardı, biz da başaracağız. Garp Cephesi Karargahı. Akşehir DSP İlçe Başkanlığı" yazılı bir afiş açıldı.

'SONUCU BİRLİKTE GÖRECEĞİZ'
Sema Pişkinsüt, kongre salonuna gelirken gazetecilerin "Sonucu nasıl görüyorsunuz?" sorusuna "Hep beraber göreceğiz" yanıtını verdi. Budak ve birkaç milletvekilinin kendisini desteklediği hatırlatılınca "Onlara teşekkür ediyorum" dedi.

BUDAK'TAN TAVSİYE
PİŞkİnsüt, milletvekillerine ayrılan bölümde adeta tekbaşına kaldı. Sadece fuayede Rıdvan Budak ile görüştü. Budak, Pişkinsüt'e konuşması için söz verilmemesi halinde, parti çalışmalarıyla ilgili konuşma yapmasını tavsiye etti ve "Seni konuşturmayabilirler. Çok dilekçe ver. Konuşma hakkını garantile" tavsiyesinde bulundu.

PİŞKİNSÜT YUHALANDI
Kongrede Divan Başkanlığı'na İzmir İl Başkanı Ramazan Gürsoy seçildi. Sema Pişkinsüt, Gürsoy'a listesini sundu ve yerine geçti. Pişkinsüt'ün listesinde Rıdvan Budak, Ramis Savaş, Mehmet Özcan'dan oluşan 3 milletvekilinin yer alması dikkat çekti. Pişkinsüt listesini verip yerine dönerken yuh sesleri ve alkışlar birbirine karıştı.

YENİ SLOGANLAR VARDI
DSP Kongresinin yapıldığı ASKİ Spor Salonu'nda çoğu ilk kez kullanılan sloganlar vardı: "DSP'de ırkçılık, ayrılıkçılık yok. Alevi-Sünni herkese saygı, hizmet var", "Mezhepçilik, bölücülük yapmadık. Her insanı kardeşimiz gördük", "İncindik incitmedik", "Hacı Bektaş, Mevlana, Yunus Emre'den esinlendik."

İCRAATLAR AFİŞLERE YAZILDI
DSP'NİN icraatları ise bez afişlere, "Faili meçhulleri aydınlattık", "Bölücü ve dinci teröre darbe vurduk", "Mafya ve çeteleri çökerttik. Soyguncuları, hırsızları tek tek yakaladık ve yakalamaya devam ediyoruz" biçiminde yansıdı. DSP'nin bundan sonra yapacakları da "Sıra sosyal adalette, hakça düzende" diye aktarıldı.

ECEVİT KUMANYADAN YEDİ
Ecevİt de delegelere dağıtılan kumanyadan yedi. Kumanyasının açılmasına Rahşan Ecevit yardım etti. Daha sonra bardakta çay servisi yapıldı. Ecevitler sık sık kendilerine ayrılan dinlenme odasına çekilip, kongreyi bu odadaki televizyondan izledi. Diğer kongrelerde olduğu gibi, bahçeye yiyecek-içecek satıcıları alınmadı.

YANKESİCİLER AFFETMEDİ
Sabah saatleri olmasına rağmen, 15 kişi cüzdanı çalındığı için, 21 kişi de cep telefonunu kaybettiği için polise müracaat etti. Ankara Emniyet Müdürlüğü Hırsızlık Masası tam kadro, hiç durmadan salonda çalıştı.

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ - Taki DOĞAN - Fatih ATİK - Erhan SEVEN - Cengiz UYSAL - Fatma CAN - Göksel ÇAĞLAV

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır