kapat
30.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Aşiret demokrasisi


Beritan Aşireti, dün Diyarbakır'da demokratik bir kongre ile istifa eden reisi Fazıl Yazıcı'nın yerine yeni lider olarak Musa Yeşiltaş'ı oybirliğiyle seçti
GÜNEYDOĞU'NUN en büyük aşireti olan Beritan'ın reisi demokratik yolla değişti. Beritan Aşireti'ne ait Beritanlılar Kooperatifi'nin dün yapılan kongresinde 25 yaşındaki aşiret lideri Fazıl Yazıcı, babadan devraldığı bayrağı 'Aşirette kargaşa olmasın' diye diğer aday Musa Yeşiltaş'a devretti. Yazıcı, "Sadece aşiretim için yaşadım. Babam da aynı şeyi yaptı" dedi.

Başbakan Ecevit başta olmak üzere bütün siyasilerle görüşen Fazıl Yazıcı, geçtiğimiz yıl aşirete mensup yaklaşık bin aileyi yerleşik hayata geçirmeyi başardı. Halen, Diyarbakır'a bağlı 3 ayrı köyde bin aile devletin kendilerine yaptığı iskan konutlarında yaşayıp yine devletin kendilerine verdiği az miktardaki topraklarını ekip, besicilik yaparak geçimlerini sağlıyor.

İSTİFA MÜESSESESİ
Aşiretini yerleşik düzene geçirerek bir ilke imza atan Fazıl Yazıcı, dün aşiret geleneğinde bir ilke daha imza attı. Dün Diyarbakır Demirok tesislerinde yapılan bin 500 üyeli Beritan Kooperatifi kongresinde Karakulak Ailesi'nden Musa Yeşiltaş da başkanlığa ve dolayısıyla aşiret reisliğine aday oldu. Bunun üzerine görevi babasından devralan ve daha sonraki kongrede yeniden seçilerek başkan ve aşiret reisi olan Fazıl Yazıcı, adaylıktan ve aşiret reisliğinden çekildiğini açıkladı.

Feodal yapıdan ötürü aşiret içinde sürtüşme yaşanmaması için istifa ettiğini belirten lise mezunu eski lider Fazıl Yazıcı, "Ben Molla Ömer kabilesindenim. Benim kabilemle onların kabilesi arasında feodal yapı nedeniyle küçük sorunlar yaşandı. Ben de okumuş bir insan olarak feodal yapıya alışmadığım ve benimsemediğim için bu polemiğe girmeden çekilmeyi uygun gördüm. Çekilmeseydim problemler çıkabilirdi. Bu nedenle çekilmeyi uygun gördüm. Ama aşiretime hizmet etmeye devam edeceğim. Bir vakıf kuracağım ve babamın da yaptığı gibi bu aşiretin iyi yerlere gelmesi için elimden gelen bütün gayreti göstereceğim" diye konuştu.

YENİ LİDER UMUTLU
Fazıl Yazıcı'nın istifa etmesinden sonra gerekli yasal yol açıldığı için seçim yapılmadan Beritan Aşireti'nin yeni lideri olarak atanan hayvan alım satımıyla uğraşan 1 çocuk babası Musa Yeşiltaş (32) ise, aşiret için daha iyi şeyler yapabileceğine inandığı için aday olduğunu söyledi. Yeşiltaş, "Yapılan çalışmalardan üyeler memnun değildi. Onları memnun etmek ve iyi şeyler yapabilmek için kongrede aday oldum. Başaracağıma da inanıyorum" dedi. Yeni lider Musa Yeşiltaş daha sonra tebrik mesajlarını kabul etti.

Mürsel CAY

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır