kapat
30.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

21. yüzyılın çılgınlığı Nano


Adı latincede "nano" yani cüce anlamına gelen nanoteknolojisi 21. yüzyılın en dikkat çekici teknolojilerinin başında geliyor.
Aynı zamanda moleküler teknoloji olarak da bilinen bu yeni bilim dalının babası ise K.Eric Drexler adında ABD'li bir bilimadamı. Drexler'e göre geliştirilecek yeni nano robotlar yardımıyla molekül dünyasına ulaşıp yeni kompleks yapılar oluşturmak mümkün. Drexler'in moleküler dünya olarak adlandırdığı ve geleceğin teknoloji dünyasının şekilleneceğini söylendiği bölge, milimetrenin ancak milyonda birine denk geliyor. Nano teknolojisinin tıp alanından yeni nesil minyatür makinaların üretimine kadar çok geniş bir değişime neden olması bekleniyor. Bu alanda gerekli olacak cihaz ve robotları geliştirmek üzere daha şimdiden birçok şirket faaliyete geçti. Bunların başında ABD'li Molecular Robotics, Caltech ve Micromachine ve Society of Japan geliyor. Bu gelişmeleri yakından takip eden yatırımcılar sektörü harekete geçirebilmek için milyarlarca dolarlık kaynak sağlıyor.

Bu pervane damarda dolaşacak
Nano teknolojisiyle üretilmiş ilk ürünler görenleri şaşkına çeviriyor. ABD'li Molecular Robotics şirketinin geliştirdiği ikibuçuk santim boyunda, uçabilme yeteneğine sahip dünyanın en küçük helikopteri anlatılanların bir hayal olmadığını gösteriyor. Helikopterin motorunu oluşturan bazı dişlilerin boyu 56 mikro metreye kadar küçülmüş. Bir mikro metrenin, milimetrenin binde birine denk geldiği düşünülecek olursa başarının boyutu ortaya çıkıyor. Nano teknolojisinin yaygınlık kazanmasıyla birlikte özellikle tıp alanında büyük gelişmelerin gerçekleşmesi bekleniyor. Bakteri boyundaki robotlarla mikrop ve hastalıklı hücrelere karşı çok daha verimli mücade edilebileceğine işaret eden bilimadamları, kör ve sağırlar için ilk nesil nano robotlarının geliştirilmekte olduğunu söylüyor. Damar içerisinde hareket etmesi için tasarlanan bazı cihazların pervane çapı saç telinden bile daha dar.

Taşınabilir DVD player
DVD üreticileri ikinci nesil cihazları üretmeye başladı. Yeni ürünlerin en çarpıcı özelliği taşınabilir olmaları. Pioneer'in yeni PDV-LC20 modelinde dikkat çekici diğer bir özellik ise cihazın sahip olduğu cep telefonu bağlanabilmesi. Böylece mobil görüşmelerinizi cihaz üzerinden duyabileceğiniz gibi ileride görüntülü görüşmelerde mümkün olacak.

Havalı raket
Yenİ tasarlanan tenis raketiyle artık elleriniz terlemeyecek. Mekanik bir aksamı bulunmayan yeni raketin tekniği şu: Raketin tutulan bölümünde çok sayıda delik bulunuyor. Bu kısmın hemen üst kısmında bulunan bir hava girişiyle delikli bölme arasında, oyuncu raketi savurdukça hava sirkülasyonu oluşuyor. Böylece oyuncunun elleri kuru kalıyor.

Avucumuzdaki film stüdyosu
Sony DCR-TRV 830 ile küçük bir film stüdyosu yarattı. Cihaz dijital V8 kamera özelliklerinin yanısıra üzerine yerleştirilen yazıcı yardımıyla beğendiğiniz görüntüleri fotoğraf olarak basabiliyor.

Bütün bir büro çantaya sığdı
Exim PS 40SL dağıtıcı ve üretici şirket satıcılarının satış noktasında "mobil ortamda" fatura kesip tahsilat yapmalarına ve sipariş almalarına olanak sağlayan yeni bir sistem. GSM/GPRS üzerinden iletişim sağlayan sistem, avuç içi bilgisayarı ve EPSON TM-U295 slip yazıcısından oluşuyor.

'Teknolojiye çok yatkınsınız'
Oracle yöneticisi Fitzpatrick Türkiye'nin potansiyel olarak diğer ülkelerden farklı olmadığını belirterek " Teknolojiye yatkınsınız" dedi

Teknolojİ dünyasının öndegelen yazılım ve donanım şirketlerinden Oracle, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesinde başarı gösteren 38 ülkeden 110 iş ortağını, üç günlük İş Ortakları Zirvesi için İstanbul'da topladı. Farklı 11 dalda ödülün dağıtıldığı toplantıda Türkiye KMO Informations System'den Meltem Kocamustafaoğulları en fazla Oracle 9i Application Server satışıyla Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'nın en iyi satış temsilcileri arasına girerek ödül aldı. Etkinlik çerçevesinde İstanbul'a gelen EMEA Başkan Yardımcısı Michele Fitzpatrick kendisine yönelttiğimiz soruları cevapladı:

* Toplantı için İstanbul'u seçmiş olmanızın özel bir nedeni var mı?

Evet var. Biz toplantının yapıldığı mekanın insanların akıllarında kalacak derecede etkileyici bir yerde olmasını istedik. İstanbul gerçekten hepimizi büyüledi.

* Nasdaq'da yaşanan düşüşler Oracle'yi nasıl etkiledi?

Bizde tüm sektör gibi bu düşüşten payımızı aldık. Ancak bu dönemi biz yenilenme süreci olarak değerlendiriyoruz.

* Türkiye'de de ekonomik sorunlar yaşanıyor. Bu da bize daha iyisini yapabilme imkânı tanır mı?

Kesinlikle. Türkiye'ye dünya haritası üzerinde baktığımızda mükemmel bir yerde durduğunu görüyoruz. Ayrıca çok iyi eğitim almış genç insanlara sahipsiniz. Biz Oracle olarak bu krizin uzun sürmeyeceğini biliyoruz.

* Oracle'nin dünyasında Türkiye nasıl bir yere sahip?

Biz Türkiye'nin potansiyel olarak diğer piyasalardan geri olmadığını biliyoruz. Buradaki şirketimiz çok başarılı. Biz bu ülkeye güveniyoruz.

* Türkiye pazarıyla benzeşen Avrupa ülkesi var mı?

Türkiye pazarı İsveç, Norveç, Finlandiya gibi Kuzey Avrupa ülkelerine benziyor. Orada da teknolojiye yatkın insanların sayısı çok yüksek.

MAHMUT SANCAK

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır