kapat
30.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Kur farkı vurdu


Borsa şirketlerinin 3 aylık bilançoları Türkiye'de yaşanan ekonomik krizin etkilerinin ne denli olumsuz olduğunu ortaya çıkardı.
Şirketler artan faiz ve kur farkı nedeniyle rekor zarar açıkladı. En büyük hasar döviz borcu olan şirketlerde yaşandı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören 256 şirketin ilk üç aylık bilançoları, ekonomik krizin derin izlerini taşıyor. 152 şirket zarar, 104 şirket kâr açıkladı.

Net zarar rakamlarına göre yapılan sıralamada, 158.7 trilyon lira ile Turkcell birinci oldu. İkinci sırada 106 trilyon lira zarar ile Çukurova Elektrik, üçüncü sırada ise 48 trilyon lira zarar ile Dardanel var.

52 trilyon lira kâr elde eden Ak Enerji ise kısa ve uzun vadeli borcunun olmaması nedeniyle krizden olumsuz etkilenmedi. Tam tersine nakit varlıkları nedeniyle krizden kârlı çıktı.

Ekonomik kriz beyaz eşya üreten firmaları da etkiledi. Krizle birlikte bıçak gibi kesilen iç piyasa satışları, Arçelik, BSH Profilo gibi firmaların ilk 3 ay için zarar açıklamasına yol açtı.

İHRACAT KURTARACAK
2000 yılının ilk üç ayında 12.7 trilyon lira kâr elde eden Arçelik, bu yıl aynı dönemde 9.8 trilyon zarar açıkladı. Profilo'nun zarar rakamı ise 29.7 trilyon oldu. Genelde ihracata çalışan ve gelirleri döviz cinsi olan Vestel ise bir önceki döneme göre kârı 2.6 trilyon azalsa da faaliyet dönemini 7 trilyon kârla kapadı.

Özelleştirilen Petrol Ofisi ise aynı dönemlerde kârını 3 kat artırarak 40 trilyon liraya çıkarma başarısını gösterdi.

Borsa uzmanlarına göre şirketlerin bilançolarında gözüken zarar rakamları yanıltıcı olabilir.

Uzmanlara göre, döviz borcu olan firmalar artan döviz kuru nedeniyle yüksek kur gideri yazdı. TL borcu olan firmaların ise artan faizler nedeniyle finansman giderleri şişti.

Döviz ağırlıklı çalışan firmalar önümüzdeki aylarda kur farkından kaynaklanan zararlarını düşürebilir. Ayrıca TL faizlerinde yaşanan düşüş de bilançoların kısmen iyileşmesine yarayacak.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır