kapat
30.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

İş dünyası ABD'ye mesaj yolluyor!


Ekonomik kriz uzayınca, Türkiye'ye gelen, hatta akıl veren yabancı uzmanların sayısında da artış gözlendi.
IMF ve Dünya Bankası'ndan heyetlerin biri geliyor, diğeri gidiyor. Bankacılık sektörünün rehabilitasyonu, ihale mevzuatı, kamu maliyesinde şeffaflık, tarım reformu, yabancı sermaye ve özelleştirme başlıca çalışma alanları.

Her ne kadar ekonomiyle ilgili olduklarını söyleseler de mutlaka siyasi konulara da giriyorlar. Doğrusu, bizim yapamadıklarımızı, ihmal ettiklerimizi hayli pratik yöntemlerle ve kısa sürede gerçekleştiriyorlar.

Bu sırada, içinde Türk teknisyenlerin de bulunduğu bir Dünya Bankası heyeti Ankara ve İstanbul'da çalışıyor. Ticaret ve sanayi odaları, TÜSİAD, TOBB gibi kuruluşların temsilcileri ile görüşüyorlar.

Yanıt aradıkları sorular, son derece hassas, bir o kadar da önemli.

Neler mi soruluyor?
İşte birkaç örnek:

"Reel sektörde hangi sıkıntılar yaşanıyor? Reel sektörle mali sektör arasında yaşanan sorunlar nasıl çözülüyor? Yeni ekonomik programdan beklentileriniz neler? Program hazırlanırken görüşleriniz alındı mı? Hükümete güven duyuyor musunuz? İşçi çıkardınız mı? İşsizliğin yaratacağı sosyal sorunlara ilişkin çözüm önerileriniz var mı?"

Liste uzayıp gidiyor. Dünya Bankası uzmanlarının, bu soruların yanıtlarını bir rapor haline getirip en kısa zamanda Washington'a gönderecekleri biliniyor.

İş dünyasının penceresinden ABD'ye şu yorumlar ulaşıyor:

"Hükümet en azından Meclis'te güven tazelemeli. Kabine küçülmeli. Hiç olmazsa revizyon yapılmalı. Sayın Kemal Derviş'in şu anda kredibilitesi yüksek. Ekonomide olduğu kadar siyasette de yeniden yapılanma şart. Program hazırlıkları sırasında bizi ziyaret edenler oldu ama kimse ne düşündüğümüzü sormadı!"

NASIL CEVAP AMA?
Maliye Bakanı Sümer Oral, yılların birikimi sayesinde zor soruları, ustalıkla geçiştirmekte hayli beceriklidir. Oral, geçen hafta Danimarka ve İsveç'te, AB'ye aday 13 ülke ile 15 AB ülkesi maliye bakanlarının ortak toplantısına katıldı. Ankara'ya dönüşünde Sümer Bey'e soruldu:

"G-7 ülkelerinden gelecek dış kaynak miktarı nedir? AB'nin yaklaşımını açıklar mısınız?"

Yanıt:

"Arkadaşlar ben size Avrupa'nın kuzeyinden İsveç'in güneyinden Malmö kentinin havasını aktardım."

Oral'ın yansıttığı havada para kokusu yoktu ama Yunan Maliye Bakanı çoktaan, Türkiye'ye IMF kanalıyla 10 milyar dolar verileceğini açıklamıştı bile.

TEŞBİHTE HATA OLMAZ
Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, ekonomik programın neredeyse kilit ismi haline geldi.
Türk Telekom özelleştirmesi konusunda farklı düşünceleri var. Hemen her fırsatta, istifa edeceği konuşulur olunca kendisine sorduk.

Öksüz, "Birilerinin gönlünden geçtiği için istifa edecek değilim" dedi, "Teşbihte hata olmaz" diye ekledi ve şöyle devam etti:

"Ormandaki büyük ayı, 'Bu yıl çok bal olacak' demiş. Bütün ayılar adeta bayram etmiş. Sonra bir merak sarmış hepsini. İçlerinden biri dayanamamış ve büyük ayıya dönerek, 'Sahi nereden biliyorsun?' diyebilmiş. Bizimki gayet sakin, 'Canım öyle istiyor' karşılığını vermiş."

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
* Bu ülkede, ister basında çalışsın ister bürokraside, namuslu insanların, namussuzlar ve yargısız infazcılardan daha cesur olduğunu,

* Gümrük Müsteşarlığı'nın; Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Dalaman'da, personeline yabancı dil kursu verdiğini,

* Devlet Bakanı Kemal Derviş'in toplumun geniş kesimleri için umut haline geldiğini, bu beklentinin, "Sayın bakan kredi borcumu ödememe yardımcı olur musunuz?" noktasına kadar vardığını,

* Merkez Bankası'nın gerçek kişi ortaklarının, bankanın sosyal tesislerinden yararlanma hakkı istediklerini,

Okan MÜDERRISOĞLU

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır