kapat
30.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Patronlara 'siyaseti değiştirelim' önerisi


TOBB Başkanı Miras, Karamehmet'in evsahipliğinde bir araya gelecek büyük patronlara "Partiler Yasası ve Seçim Kanunu'nu değiştirmek için Ankara'ya baskı yapalım" önerisi götürecek
İş dünyasının önde gelen isimleri yarın Mehmet Emin Karamehmet'in ev sahipliğinde Yapı Kredi Bankası'nın Yeniköy'deki Sosyal Tesisleri'nde bir araya gelecek. Daha önce iki kez gerçekleştirilen toplantılara ilk kez katılacak olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras, bir gündem maddesi bulunmadığını ancak Türkiye'nin sorunlarını tartışacaklarını söyledi.

Toplantıya TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, işadamları Rahmi Koç, Sakıp Sabancı, İSO Başkanı Hüsamettin Kavi, TİSK Başkanı Refik Baydur, Mehmet Emin Karamehmet, Aydın Doğan gibi isimlerin katılacağını belirten Miras, söz konusu oluşuma nasıl bir isim verileceğinin henüz belli olmadığını kaydetti. Miras, işadamlarının bundan önce Şubat ve Mart aylarında Sakıp Sabancı ve Rahmi Koç'un davetiyle iki kez toplantıklarını, ancak bu toplantılardan herhangi bir deklarasyon çıkmadığını hatırlattı.

YENİDEN YAPILANMA
Söz konusu toplantıda Odalar Birliği olarak üretim, istihdam ve ihracat konusundaki sorunları kaçınılmaz bir şekilde gündeme taşımayı düşündüklerini de belirten Miras, şunları söyledi: "Bir de devletin yeniden yapılanması için ön şart olarak Partiler Yasası ve Seçim Kanunu'nu gündeme getiriyoruz.

'SİYASET DIŞIYIM'
Bunda kisişel olarak Fuat Miras'ın siyasetle ilgili en ufak bir düşüncesi en ufak bir şekilde talebi de olamaz. Herkes bunu böyle yorumluyor. Ama ben genel kurulda tabanıma söz verdim. (Ben siyaset yapmayacağım) dedim. Türkiye'nin ufkunun açılması ve demokrasinin kalıcı olabilmesi için muhakkak ki bütün bir kamuyonu da gündeminde olan bu partiler yasası ve seçim kanunun çıkmasını ön şart olarak kabul eden topluma, siyasilerin müsbet yanıt vermesinin faydalı olacağını düşünüyoruz."

Bilbordlar siyaset ağalarını kızdıracak!
TOBB, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in gündeme getirdiği ekonomide yeni düzen anlayışının başarılı olması için, ön koşul olarak gördüğü siyasi yeniden yapılanma amacıyla ülke genelinde büyük bir bilgilendirme ve bilinçlendirme kampanyası başlatıyor.

TOBB Başkanı Fuat Miras, TBMM'nin kendi içinden Cumhurbaşkanı ve Ekonomiden Sorumlu Bakan çıkaramadığını, siyasetçiye olan güvenin her geçen gün azaldığını vurgulayarak, sivil toplum kuruluşları olarak kamuoyuna dertlerini anlatacaklarını söyledi.

Miras, TOBB olarak Anayasa, siyasi partiler ve seçim yasası değişiklik taslaklarını hazırlayarak siyasi parti temsilcileri başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerine gönderdiklerini belirtti.

TOBB'un siyasette yeniden yapılanma çalışmaları son olarak 10 Nisan günü Ankara'da yapılan ve yaklaşık 300 oda ve borsa başkanının katıldığı toplantıda güncellik kazandı.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, hükümetin istifaya çağrılması ya da sokak eylemleri yerine geleceği düşünen daha soğukkanlı ve demokratik yöntemler bulunmasını önerdi. Aslan, Gaziantep Ticaret Odası olarak üzerinde demokrasi için seçim ve siyasi partiler yasası yazan şapkaları ulaşabildikleri tüm vatandaşlara dağıtma kararı aldı.

Bu ilk adım üzerine TOBB Başkanı Fuat Miras, büyük şehirler başta olmak üzere seçmen sayısı yoğunluğuna göre önemli yerleşim merkezlerinde belediyelerin ilan panolarının (Bilbord) kiralanmasını gündeme getirdi.

ARAŞTIRMA BAŞLADI
TOBB'un görevlendirdiği uzmanlar İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden başlayarak kiralanabilecek ilan panosu sayısını kampanyanın maliyetini etüt etmeye başladılar.

Panolarda ağırlıklı olarak Avrupa Birliği standartlarında demokrasi, seçim ve siyasi partiler yasası değişiklikleri, sivil anayasa, Türkiye milletvekilliği, dar bölge seçim sistemi, milletvekili listelerinde seçmene tercih hakkı gibi unsurların işlenmesi bekleniyor

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır