kapat
30.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Yarışta biz de varız...


DaimlerChrysler, Mercedes otobüslerinin üretimi için Türkiye'yi üs olarak seçti. Mercedes Benz Türk bu yıl 200 milyon dolarlık ihracat yapacak
Türkiye, dev otomotiv şirketlerinin üretim üssü olma yolunda ilerliyor. Fiat, Renault ve Ford'dan sonra Mercdes benz Türk de ihracatta atağa kalktı. Geçtiğimiz yıl 182 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek, Otomotiv Sanayicileri Derneği tarafından Altın Plaketle ödüllendirilen Mercedes Benz Türk, bu yıl 200 milyon doların üzerinde ihracat yapacak. Daralan iç pazar nedeniyle ekonomik krizi ihracatla aşmayı hedefleyen şirket, ihracatın yanı sıra yeni yatırımlara da devam ediyor. Şirket, Türkiye'de Eylül ayında 200 milyon marklık yeni bir yatırım yapmaya hazırlanıyor. Ana hedef ise yapacağı yeni yatırımla, Türkiye'nin Mercedes otobüslerinin üretim üssü haline getirmek.

YATIRIMA DEVAM
Haklarında açılan Karapınar davasına rağmen, her fırsatta Türkiye'deki yatırımlarına devam edeceklerini kaydeden Mercedes-Benz Türkiye Direktörler Kurulu Başkanı Dr. Till Becker, "Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Yatırımlarımız devam edecek" diyor. Yabancı yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Becker, Türkiye'nin önemli otomotiv yatırımlarını çeken Polonya'nın önüne geçebilmesi için ücret avantajının yeniden yakalaması gerektiğini belirtiyor. Mercedes-Benz Türk, geçtiğimiz yıl bin 400 otobüs ihraç ederken, bu yıl bin 550 adetlik yeni bir ihracat yapmayı hedefliyor. Şirket bu yıl ise yurtiçinde 800 otobüs, 5 bin kamyon, 3 bin 500 binek otomobil ve 3 bin 500 transporter satacak.

Başkan Schrempp Türkİye'de
Türkİye, bugün yaklaşık 80 milyar dolarlık cirosu bulunan DaimlerChrysler'in Başkanı Jürgen Schrempp'i ağırlayacak. Schrempp, DaimlerChrysler sponsorluğundaki Berlin Filarmoni Orkestrası'nın Aya İrini'de gerçekleştireceği konsere katılacak. Türkiye'de ilk kez konser verecek olan Berlin Filarmoni Orkestrası'nı radyo ve televizyon kanallarından toplam 1 milyar kişinin izlemesi bekleniyor. DaimlerChyrsler Başkanı'nın konseri izlemek için gelmesi ise Türkiye'nin önemini gösteriyor. Yarın ayrıca şirketin sponsorluğunda Türkiye ve Avrupa konulu bir seminer düzenlenecek. Seminere Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve AB Komiseri Günter Verheugen'in katılması bekleniyor. Sempozyumda DaimlerChrysler'i Ticari Araçlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Eckhard Cordes ve DaimlerChrysler Services Yönetimi Kurulu başkanı Dr. Klaus Mangold temsil edecek. Seminerde, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi için yapması gereken reformlar ve küresel üretim ağında Türkiye'nin önemi gibi konular ele alınacak.

FABRİKALAR ÜRETİME YETİŞEMİYOR
1968 yılından bu yana Türkiye'de üretim yapan Mercedes Benz Türk, 1970 yılında ihracata başladı. Şirket, Hoşdere ve Davutpaşa fabrikalarında şehirlerarası ve belediye otobüsü, Aksaray fabrikasında ise küçük, hafif, orta ağır ve ağır sınıf kamyon üretiyor. Mercedes Benz Türk 'ün toplam 10 bin 200 adetlik üretim kapasitesi bulunuyor.

Klasik otomobiller olimpiyatı 2002'de Türkiye'de yapılacak
Klasİk Otomobil Kulübü'nün düzenlediği Batı Anadolu Klasik Otomobil Rallisi 17-20 Mayıs'ta Bodrum'da grçekleştirilecek.

Bodrum'da başlayıp Milas-Selçuk-Efes-Meryem Ana-Ören hattında yapılacak olan ve FIVA kurallarının geçerli olacağı Batı Anadolu Klasik Otomobil Rallisi'ne Avusturya, İngiltere, Hollanda, Yunanistan, Amerika, İrlanda, İran da dahil olmak üzere yaklaşık 80 klasik otomobil tutkunu katılacak.

Klasik Otomobil Kulübü, bir başka ilki de gerçekleştirerek"Türkiye'nin ilk olimpiyatı" olarak nitelendirilen "2002 Dünya Klasik Otomobil Şampiyonası"na ev sahipliği yapma hakkını elde etti. 2002 Dünya Klasik Otomobil Rallisi'ne yaklaşık 100 klasik otomobilin katılması bekleniyor.

Alfa Romeo'lar yarın Tofaş vitrinlerinde
1 Mayıs'tan itibaren Alfa Romeo'lar Tofaş bayilerinde satılacak. Bayiler ayrıca otomobillerde yüzde 5 indirim de uygulayacak

Alfa Romeo'nun Türkiye temsilciliği yarın Tofaş'a geçiyor. 1994 yılından bu yana Alfa Romeo'nun Türkiye Temsilciliğini yürüten Zeytinoğlu Grubu ise Alfa Romeo markasına hizmet veren Tofaş'ın bayi teşkilatının bir parçası olarak kalacak. Mevcut 6 Alfa Romeo bayii ve 18 servis, aşamalı olarak Alfa Romeo markasına hizmet verecek olan Tofaş bayi teşkilatı ile genişletilecek. Ayrıca, Tofaş bayi ağının tüm müşterilerine sunduğu 24 saat acil servis hizmetleri ve çağrı merkezleri hizmetlerinden Alfa Romeo müşterileri yararlanabilecek. Alfa 156, Alfa 166, Alfa GTV Spider ve Alfa Sportwagon modelleri yarından itibaren Tofaş bayileri tarafından yüzde 5 özel indirimle satışa sunulacak. Bu arada Tofaş Türk Otomobil Fabrikası ile pazarlama şirketi Tofaş Oto Ticaret birleşmek için gün sayıyor. Tofaş Türk Otomobil Fabrikası'nın, Tofaş Oto Ticaret'i devralmak suretiyle gerçekleşecek birleşme konusu ile birleşme sözleşmesinin ele alınacağı ilgili şirketlerin olağanüstü genel kurul toplantıları 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.

9.2 milyara Kangoo taksi
Renault, taksicilerini uzun zamandır beklediği Kangoo modelinin özel olarak dizayn edilen taksi versiyonunu piyasaya sürdü.

Taksi kullanımı için son derece elverişli boyutlara sahip olan araç, sürücüsüne sürüş keyfi ve emniyet sağlarken, inme binme kolaylığı, ergonomik tasarımı ve geniş iç hacmi ile yolculara da konfor sunuyor. Opsiyonel olarak sunulan ve taksi şoförlerini her türlü saldırıya karşı koruyacak çelik barla çevrilmiş koruma alanı bulunan Kangoo, Londra'da kullanılan taksileri andırıyor. Kangoo takside elektrikli ön camlar, uzaktan kumandalı merkezi kilit, hırsızlığa karşı motor bloke sistemi, direksiyondan kumandalı radyo-teyp ve çift sürgülü kapı standart olarak sunuluyor. Renault, Kangoo Taksi sahipleri için, parça ve işçilik dahil ücretsiz ilk periyodik bakım ve iki ağır bakım da sunulacak. 120 bin km'ye kadar olan diğer tüm bakımlarda yüzde 20 indirim uygulanıyor. Aracın fiyatı ise 9.2 milyar lira.

Rakiplerini solladı
Yenİ Audi A4 sürüş ve güvenlik testlerinde başarılar kazanmaya devam ediyor. Auto Bild tarafından yürütülen son "süper test" sonucunda, yeni A4 diğer beş rakibini geride bırakarak en yüksek puanları topladı. Yeni Audi A4, Almanya'nın önde gelen otomobil dergisi Auto Bild tarafından gerçekleştirilen oldukça geniş kapsamlı son sürüş ve güvenlik testinde gösterdiği performans ile sınıfının en iyi otomobili olarak tanımlandı. Araçların toplam ömürleri hızlı çekimle canlandırılan bu testin bütün aşamaları, TÜV (Alman Teknik Denetleme Kurulu) tarafından gerçekleştirilen çarpma testleri çerçevesinde geliştirildi.

Clio'ya yeni imaj
1998 yılında satışa sunulduğundan itibaren 1 milyon 700 bin adet satılan Clio II yenilendi. Araç, ilk olarak bu yılın ikinci yarısında Fransa'da piyasaya sunulacak. Yeni teknoloji ve güvenlik ekipmanları arasında elektrik destekli yeni bir direksiyon sistemi ve Common Rail 1.5 dCi Turbo-Diesel motor bulunuyor. Otomobilin arka tasarımında da değişiklikler var. Geniş boyutlu logo arka bagaj kapısının açma mekanizması ile entegre bir şekilde arka kapının ortasında yerini almış. Aracın iç mekânı da yeniden tasarlandı. Göstergelerin uzantısında devam eden çift bombeli bölüm, dış tasarım ile uyumlu bir dinamizm havası yansıtıyor.

Yeni Elantra güvenlikten geçti
Hyundai'nin Yeni Elantra modeli otomobili, Amerika Ulusal Otoyol Trafiği Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından yürütülen US.NCAP çarpışma testinden en yüksek derece olan 5 yıldız aldı. Tüm dünya otomotiv üreticileri tarafından güvenilirliği ve doğruluğu ile ünlü olan test, geçen yeni Elantra'ya da uygulandı. Yedi ayrı firmanın aynı segmentindeki modelleri ile birlikte yapılan testte, araç içindeki yolcuların çarpışma anında nasıl etkilendiği değerlendirildi. Hem aracın kendisinin, hem içindeki yolcuların güvenliğinin kontrol edildiği testte, Yeni Elantra'nın ulaştığı derece, bu araç ile seyahat edenlerin, kaza anında ağır yaralanma riskinin yüzde 5'den de daha az olduğunu ortaya koydu.

Goodyear'dan eğitim şenliği
Goodyear, Türkiye genelini kapsayan bir eğitim kampanyası başlattı. Haziran ayına kadar sürecek "Hep Yanınızdayız" kampanyasıyla, kamyon sürücülerinin bilgilendirilmesi, araçların lastik kontrolü, kamyon sürücülerinin bilgilendirilmesi ve araçların lastiklerinin kontrolü gibi hizmetler verilecek. Tüm Goodyear bayileri tarafından desteklenen kampanyada özel eğitimli ekipler görev alıyor. Tır garajları, otoyol cepheleri, taşocakları, kooperatifler gibi kamyonların yoğun olduğu noktalara gidilerek yürütülen kampanyada, 10 bin kamyon sürücüsüne ulaşılması hedefleniyor.

Otomotivin yeni adresi: Otoalsat
Otomotİv alıcı, satıcı ve tutkunlarını tek bir sitede buluşturmayı hedefleyen otoalsat.com yayına başladı. Başta binek olmak üzere 13 ayrı kategoride, ikinci el araç alan ve satan otomotiv üreticileri, bayiler ve yetkili satıcılar, otomobil ihracatçıları site hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilecek. Sitede ayrıca otomotiv dünyası ile ilgili haberler
de yer alacak.

Saxo Rallisi'nin startı Mayıs'ta
Citroen Türkiye'nin distribütörü Baylas Otomotiv'in, geçen yıl başlattığı Saxo Ralli organizasyonu bu yıl da devam edecek. Geçen yıl Citrone Saxo Kit Car ile yarışan Nejat Avcı, 4-6 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan Türkiye Rallisi'nde yine aynı markayı temsil edecek. İstanbul Otomobil Sporları Kulübü'nün desteğiyle yapılacak organizasyonda yarışacak pilotlara, Nejat Avcı da yarış öncesi pilotluk eğitimi verecek.

Opel ve çocuklar fotoğrafta buluştu
Opel Türkiye tarafından düzenlene "Çocuk ve Opel" konulu fotoğraf yarışmasının sonuçları belli oldu. Yarışmada Muhsin Divan birinciliği, Fatih Gürsel ikinciliği, Hakan Dere de üçüncülüğü kazandı. Opel Türkiye Genel Müdürü Erhard Spranger, teknoloji ve sanatı böylesine içiçe geçtiği çağımızda bu tür fotoğrafı aile yaşamı ile bütünleştirdiğini söyleyerek, "Türkiye'deki fotoğraf sevgisi beni şaşırttı. Bu yarışmaya katılan bütün fotoğraflar çok başarılıydı. Seçim yapmakta zorlandık" şeklinde konuştu.

'Hükümet oto kampanyasını kendi yapsın'
Otomotİv Sanayicileri Derneği (OSD) Başkanı Ali İhsan İlkbahar ise otomotiv şirketlerinin elinde 60 bin adetlik stok biriktiğini söyleyerek, "Hükümetin paraya ihtiyacı var. Hükümet kendi kampanya yapsın, paraları da kasasına indirsin. Lütfen bu otomobiller çürümesin. Zaten kasamıza hiçbir şey gelmiyor" dedi. İlkbahar, artık şirketlerin satıştan değil servisten para kazanacağını da sözlerine ekledi.

ARAÇLAR MUAYENESİZ
Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Tepret ise İstanbul'da her 5 araçtan 4'ünün muayenesiz olduğunu açıkladı. Sadece İstanbul'da 1 milyon 300'ün aracın bulunduğuru belirten Tepret, motorlu araçlar fenni muayene yetkisinin, yetkili satıcıların yetkili servislerine verilmesini istedi. Tepret, motorlu araçların muayenelerinin Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait muayene istasyonlarında yapıldığını hatırlattı.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır