kapat
30.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Radyasyon bombası denedi


Irak lideri Saddam Hüseyin'in 1987 yılında "Kirli Nükleer" adını verdiği radyasyon bombasını 3 kez denediği ortaya çıktı
Irak'In geliştirdiği nükleer silahlara ilişkin hazırladığı 1987 tarihli gizli rapor, 1996'da BM'nin eline geçti. "Nükleer Silahların Kontrolü Konusunda Wisconsin Projesi" adlı bağımsız bir kuruluş da bu raporu dün 'www.iraqwatch.org' adlı internet sitesinde yayınladı.

Irak'ın elinde nükleer silahlar bulundurduğu tahmin ediliyordu. Fakat bizzat Irak yönetimi tarafından hazırlanan gizli bir raporla Saddam'ın 1987'de radyasyon bombası denediği kesinlik kazanmış oldu. Rapora göre, bomba radyoaktif bir bulut oluşturarak kusma, kanser, sakat doğumlar ve yavaş yavaş ölüm gibi etkilere yol açıyor. Kullanılan radyasyon bombasının etkileri gizli raporda şu ifadelerle yer aldı: "Bombanın yarattığı radyasyonun etkileri düşman birliklerine açıklaması güç kayıplar verdiriyor ve sağlık açısından olduğu gibi psikolojik olarak da zayıflatıyor." Irak'ın denemesini yaptığı bomba 3.5 metre uzunluğunda ve ağırlığı 1 tondan fazla. "Kirli nükleer" olarak adlandırılan bombalar, 'nükleer silahların uzaktan akrabası' olarak tanınıyor. Yüksek patlama gücüyle çevreye radyasyon yayıyor ve hedefleri zehirleyerek öldürüyor. Bu nedenle de askeri uzmanlar tarafından etik açıdan sakıncalı bulunuyor.

ÜÇ KEZ DENENDİ
Rapora göre, Irak, radyasyon bombasını 1987'de savaşa devam ettiği İran'a karşı kullanmak üzere üretti. Bombanın üretiminde Atom Enerjisi Ajansı ile Irak Askeri Endüstri Komisyonu'nun Al Qa-Qa ve Al Muthanna merkezleri işbirliği yaptı. Bomba için, paslanmaya dirençli olduğu bilinen atom reaktörlerinde de kullanılan zirkonyum kullanıldı. Zirkonyumun etkisinin uzun sürmemesi de rapora göre tanınmasını ve izinin bulunmasını güçleştirdi.

Bombanın etkisinin birkaç hafta içinde ortadan kalkmasıyla hem istenen biyolojik etkilerin ortaya çıkacağı hem de Irak birliklerinin bombalanan bölgeye hiçbir sağlık tehdidiyle karşılaşmadan gidebileceği hesaplandı.

Bomba 1987'de 3 kez denendi. Fakat bu denemelerden sonra radyasyon düzeyinin düşük olduğu ve istenilen sonuçları vermeyeceği tespit edildi. Denemeler başarısız bulunarak iptal edildi. Fakat BM silah denetçilerinin ülkeden ayrılmasının ardından radyasyon bombasının üretim çalışmalarına tekrar başlandı.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır