kapat
25.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Turiste pompalı kıyağı


Çeçen eylemciler, Düzce'den turist pasaportu ile tanesi 40 dolara 16 pompalı tüfek satın aldılar ve bu silahlarla Swissotel'i bastılar
Swissotel'i basan Çeçen eylemcilerin, olayda kullandıkları pompalı tüfekleri turist pasaportuyla aldıkları ortaya çıktı. Yasaya göre, turistler, pasaportlarını gösterip, istedikleri sayıda pompalı tüfek alabiliyor. Çeçen eylemci Muhammed Tokcan da, hem Rus, hem de Türk pasaportu olan arkadaşı Burhan Cinyan ile birlikte Düzce'deki Avkar Silah Fabrikası'na gitti. Tokcan Rusya'da satmak amacıyla 25 pompalı tüfek almak istediğini söyledi ve pazarlıkla 150 dolar olan tüfek ücretini 40 dolara indirdi. Tokcan sonunda, arkadaşının pasaportuyla, 40 dolara 16 pompalı tüfek aldı ve bu tüfeklerle Swissotel baskınını gerçekleştirdi. Tokcan'a silahları satan fabrikanın sahibi Sabri Özyüksel, Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından ifadesine başvurulmak üzere İstanbul'a getirildi. Özyüksel'in, "Silahları, Soçi'de satacaklarını söylediler" dediği bildirildi.

POMPALI TÜFEK ALMANIN ŞARTLARI
1996'da çıkan silah alımına ilişkin yasa, turist pasaportuyla istenildiği kadar pompalı tüfek almaya imkan veriyor. Ancak, silahların 1 ay içinde Türkiye'den çıkarılması, bu süre içinde Türkiye'de kullanılması, hatta ambalajından çıkarılması bile yasak. Bu yasağı çiğneyen, yaptığı eyleme göre ceza alıyor. Örneğin havaya ateş açarsa "meskun mahalde havaya ateş açmak" suçundan yargılanıyor. Ancak dava sırasında hafifletici sebeplerden yararlanamıyor. Olaylarda kullanılan silahların temininde pasaportu kullanılan kişi de, eylemden haberi varsa "yardım ve yataklık" suçundan yargılanacak ve hafifletici sebeplerden yararlanamayacak.

YILDA 20 BİN POMPALI TÜFEK SATILIYOR
Silah Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ziya Gürel, pompalı tüfek satışıyla ilgili SABAH'a şu bilgileri verdi: "Turist, pompalı tüfek almak istediğinde pasaportunu silah satan iş yerine göstermek zorundadır. Silahı alırsa pasaportunun fotokopisini verir, faturasını alır. Faturayı göstererek gümrükten pompalı tüfeğiyle geçer."

Gürel, Türkiye'de üretilen pompalı tüfeklerin yüzde 80'ini ihraç ettiklerini, ortalama olarak yılda 20 bin pompalı tüfeği turistlere sattıklarını kaydetti. Pompalı tüfeklerin en çok imal edildiği Düzce'de 70 tane irili ufaklı silah imalathanesi bulunuyor.

28 ŞUBAT KARARLARI POMPALIYI YASAKLADI
Çeçen militanların önce Avrasya feribotunun kaçırılmasında, sonra da Swissotel baskınında kullandığı pompalı tüfeklerle ilgili hukuki savaş 3 yıldır sürüyor. Pompalı tüfek kullanımının sınırlandırılması önce bir davaya konu olmuş, Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi "dipçik çıkarılıp, yerine el kabzası konulduğunda pompalı tüfeğin gerilla silahı olacağı" kararı vermiş, ancak Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda pompalı tüfeklerin av silahı olduğu kararıyla davayı noktalamıştı. MGK da 28 Şubat kararlarında 14'üncü maddeyi pompalı tüfeklere ayırmıştı: "Çeşitli nedenlerle verilen, kısa ve uzun namlulu silahlara ait ruhsat işlemleri polis ve jandarma bölgeleri esas alınarak yeniden düzenlenmeli, bu konuda kısıtlamalar getirilmeli, özellikle pompalı tüfeklere olan talep dikkatle değerlendirilmeli."

ÇEÇEN YASASI 1998'DE HAZIRLANDI
28 Şubat kararları çerçevesinde Shot-Gun olarak da adlandırılan pompalı tüfeklerle ilk düzenleme Mesut Yılmaz'ın başbakanlığı döneminde hazırlandı ve 14 Ocak 1998'de TBMM'ye sunuldu. "Ateşli Silahlar, Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler ile Av Bıçakları Hakkındaki 2521 Sayılı Yasada Değişiklik Öngören Tasarı," pompalı tüfeklerin satışında, satıcıdan satıcı belgesi, alıcıdan da vali ya da kaymakam onaylı satın alma belgesi istenmesi hükmü getiriyor. Belgelerin altı ayda bir yenilenmesi, satıcıların her ay sattıkları tüfeklerin cins ve seri numaraları ile alıcının isim ve adresini vali ve kaymakamlara bildirmesi de öngörülüyor.

TASARI 3 YILDIR MECLİS'TE BEKLİYOR
Tasarı, genel seçimlerin ardından kadük oldu ve 22 Haziran 1999'da yenilenerek tekrar Meclis'e sunuldu. İçişleri Komisyonu'nda, tasarıya "Silah sektörünün üretimini desteklemek amacıyla, ülkemize turist veya geçici görevle gelen yabancıların ülkelerine götürmek şartı ile aldıkları silahlarda belge aranmaması" hükmü eklendi ve 16 Haziran 2000 tarihinde kabul edilerek Genel Kurul'a indirildi. Genel Kurul gündeminin 183'üncü sırasında bulunan tasarı, yaklaşık 1.5 yıldır bekliyor ve silah lobilerinin baskısı nedeniyle geçirilemiyor.

PompalI özgür dolaşımda
Pompalı tüfek, yabancılara pasaport göstermesi koşuluyla istediği kadar satılabiliyor. Türk vatandaşlarının ise pompalı tüfek alması için önce kaymakamlığa veya valiliğe dilekçe vermesi gerekiyor. Adli sicil kaydı, sağlık raporu ve karakol tahkikatı belgesi tamamlandıktan sonra da, av tezkeresi ile pompalı tüfek alınabiliyor. Bu işlemler için yaklaşık 100 milyon gerekiyor. Pompalı tüfeğin fiyatı da 50-100 milyon lira arasında değişiyor. Pompalı tüfek için ayrıca taşıma ruhsatı gerekmiyor.

Bir tabanca almak için de aynı belgeler tamamlanıyor. Farklı olarak bir de "bulundurma ruhsatı" çıkartılıyor. Tabancanın fiyatı en az 400 milyon lira. "Taşıma ruhsatı" için de 1-1.5 milyar lira harcamak gerekiyor ve bu ruhsatı alabilmek için can güvenliği olmadığını kanıtlamak, en az 50 kişinin çalıştığı bir işyeri sahibi olmak, ya da iş gereği para, altın gibi kıymetli eşyaları taşımak gibi şartlar aranıyor.

Pompalı tüfeğin tercih edilmesinin bir başka nedeni, ruhsatsız olarak kullanıldığında cezasının az olması. Ruhsatsız silah taşımanın cezası 1.5 yıla kadar hapis, ruhsatsız pompalı tüfek ise 35 milyon para cezası karşılığı taşınabiliyor. Ayrıca pompalı tüfek hem mermi kapasitesi, hem de nişan alma kolaylığı nedeniyle de tercih sebebi. Bir tabanca en çok 15 mermi alırken, pompalı tüfek her biri 9 bilye alan 10 fişek kapasitesine sahip.

85 BİN 368 RUHSATLI VAR
Refahyol döneminin İçişleri Bakanı Meral Akşener, Türkiye'de 1992-1996 yılları arasında toplam 403 bin 62 adet av tüfeği üretildiğini, ruhsatlı pompalı tüfek sayısının da 85 bin 368 adet olduğunu açıklamıştı. Ruhsatsız pompalı tüfeklerin sayısı ise bilinmiyor. Pompalı tüfek sıralamasında İstanbul 8 bin 891 adetle ilk sırada yer alıyor.

AMERİKAN POLİSİNİN TERCİHİ
Pompalı tüfekte bazı markaların özellikleri şöyle: Cobra: Pompalı otomatik. (5+1) ve (7+1) fişek hazneli, namlu boyu 47-81 cm, fişek yatağı 76 mm., 170 ABD doları. (Yedek namlu 70 dolar)

Baba: 8 fişek alan pompalı otomatik. Av, spor ve savunmada kullanılan en güçlü pompalılardan. Amerikan polisi de bu tüfeği kullanıyor. Fiyatı 242 dolar.

Bülent GÜNAL - Emre KULCANAY -Ercan YILDIZ-Murat KEKLİKÇİ

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır