kapat
25.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Suçlama var fezleke yok


Beyaz Enerji Operasyonu'nda 9'u tutuklu 15 sanık hakkında dava açıldı. Savcı Şalk'ın hazırladığı iddianamede Enerji Bakanı Ersümer açıkça suçlandı ama fezleke hazırlanmadı
TEAŞ ve Enerji Bakanlığı'ndaki yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan "Beyaz Enerji" soruşturmasıyla ilgili iddianame dün tamamlandı. Aralarında Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Birsel Sönmez ile bakanlık ve TEAŞ bürokratları ve işadamlarının bulunduğu 9'u tutuklu 15 sanık hakkında dava açıldı. İddianameyi hazırlayan DGM Savcısı Talat Şalk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in adını vererek doğrudan suçlamalarda bulundu. Ersümer'in bir ihalede usulsüzlük yaptığı öne sürüldü. Ancak, DGM Başsavcısı Cevdet Volkan, Bakan Ersümer ile ilgili Meclis'e fezleke ya da bilgi notu gönderilmeyeceğini açıkladı.

ÖNCE RÖTUŞLANDI
Soruşturmayı yürüten Savcı Şalk tarafından cuma günü tamamlanarak Başsavcılığa teslim edilen iddianame, Başsavcı Volkan tarafından üç gün süreyle incelendi. Volkan dün sabah Savcı Şalk'la yaklaşık iki saat süren bir görüşme yaptıktan sonra iddianamenin suç vasfıyla ilgili bazı bölümleriyle ilgili rotuşlar yapılmasının yerinde olacağını bildirdi. Savcı Şalk da Başsavcı'nın görüşü doğrultusunda iddianamede son düzeltmeleri yaptı ve dava açıldı. Bazı sanıklar hakkında "İhaleye fesat karıştırma" suçlamasının da iddianameye girdiği öğrenildi.

ERSÜMER'E FEZLEKE YOK
DGM Başsavcısı Cevdet Volkan, "Bakan Ersümer'in adı dinlenen tanık ve sanık ifadelerinde geçmektedir. Bakan Ersümer'in adına iddianamede de bağlantı kurulduğu ölçüde yer verildi" dedi. Volkan Anayasa'nın 100.maddesine göre Cumhuriyet savcılarının Meclis'e bakanlar hakkında fezleke veya bilgi notu yollama yetkisinin bulunmadığını söyledi. "Anayasa'nın 100. maddesi olmasaydı Ersümer sanıklar arasında geçer miydi?" sorusu üzerine Volkan, "CMUK'a göre soruşturma bizde olsaydı elbette yapılırdı, niye yapılmasın? Şu veya bu bakan için değil, herkes için kimseden çekinmeyiz" dedi.

SUÇLAMALAR
Soruşturmanın başında, 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu'na göre bilgi toplama ve delil elde etme yoluna gidildiğini anlatan Volkan, yasaların verdiği yetkilerin, konunun önemi nedeniyle kullanılmaktan kaçınılmadığını belirtti. Volkan, toplanan delillerin değerlendirilmesi sonucunda, 4422 sayılı Yasa yerine TCK'nin 313. maddesinde yer alan "Cürüm işlemek için çete oluşturmak", "Rüşvet", "İhaleye fesat karıştırma" ve "görevi suistimal" suçlarından dava açıldığını söyledi.

TOP MECLİS'TE
Anayasa'nın 100. maddesi Bakanlarla ilgili iddialar konusunda Meclis soruşturması yapılmadan harekete geçilmesini engelliyor. Ersümer'le ilgili soruşturma komisyonu kurulup kurulmamasının görüşülebilmesi için TBMM üye tam sayısının en az 10'da birini oluşturan 55 milletvekilinin imzası gerekiyor.

İŞTE İDDİANAME
BEYAZ Enerji Soruturması'nın iddianamesini tamamlayarak dün dava açan DGM Savcısı Talat Şalk, iddianamede Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'e doğrudan suçlamalarda bulundu Savcı Şalk iddianamenin 16. sayfasında yer alan "Rüzgar Enerji Santralleri" başlıklı bölümünde Alaçatı, Rüzgar Enerji Santrali'nde ARES firmasına Vakıf Leasing'ten sağlanan kredinin yasaya aykırı olduğunu belirterek, şöyle dedi:

ERSÜMER TALİMAT VERDİ
"ARES firmasına, Bakan Cumhur Ersümer'in talimatı ve oluruyla Vakıf Leasing'e Hazine teşviki verilmesi için Hazine Müsteşarlığı'na yazı yazılmış ve 3096 sayılı kanun hükümlerine aykırı işlem yapılmış, kredinin Vakıf Leasing yoluyla temin edilmesinde firma karlı çıktığı halde bunun mukabili imtiyaz sözleşmesi hükümlerinde kamu lehine hiçbir değişiklik yapılmamış firma lehine kamu zarara uğratılmıştır"

Savcı Şalk, iddianamesinin 24. sayfasında da Alaçatı Rüzgar Enerji Santralı ihalesine birkez daha değindi ve burada da Cumhur Ersümer'in adını vererek imtiyaz sözleşmesi hükümlerinin uygulanmasını imkansız kılacak şekilde işlem yapıldığını vurguladı.

GÖREV SUİSTİMAL EDİLDİ
İddİanamenİn 27. sayfasında ise ARES firmasına Vakıf Leasing'ten sağlanan kredi konusunda şöyle dendi: "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in talimatıyla Mustafa Mendilcioğlu, Yavuz Gürsoy, Yurdakul Yiğitgüden, Atıf Danışman bilerek 3096 sayılı kanuna muhalif işlem yapmışlardır. Eylem görevi suistimal suçunu oluşturur."

Şalk, iddianamesinin 40. sayfasında da Afşin-Elbistan Termik Santralı elektrik üretimin üstlenen ERG firmasıyla, bu firma lehine milyarlarca dolar haksız kazanç sağlayacak sözleşme imzalandığını belirtti. Savcı Şalk, Enerji Bakanlığı'nın TEAŞ'ın uyarılarına rağmen, Hazine'yi zarara uğratacak biçimde anlaşma imzaladığını belirterek, sözkonusu anlaşmanın Ersümer'in imzasıyla yürürlüğe girdiğini vurguladı. İddianamenin bu bölümünde özetle şöyle dedi:

İHALEDE USULSÜZLÜK
"Bakan Cumhur Ersümer, o tarihte Enerji İşleri Genel Müdürü olan Mustafa Mendilcioğlu ve Müsteşar Yurdakul Yiğitgüden TCK'nın 366. maddesinde yer alan "ihalede usulsüzlük" suçunu işlemişlerdir. Ancak, bilirkişi rapor ve eklerinin incelenmesinde sanıkların işledikleri bu suçun ötesinde ERG firmasının avukatları gibi davrandıkları da anlaşılmıştır."

Şalk, Kırklareli Doğalgaz Santrali ihalesinde de kamunun zarara uğratıldığını ileri sürdü ve Ersümer ile ilgili şu iddiada bulundu: "İhaleye başka firmaların katılmasını da sağlayacak hiçbir girişimde bulunulmamıştır. Başta Bakan Ersümer olmak üzere TCK'nın 366. maddesinde yer alan "ihalede usulsüzlük" suçunu işlemişlerdir."

SANIK LİSTESİ
SavcI Şalk tarafından hazırlanan İddianamede 9'u tutuklu 15 sanık hakkında ceza isteminde bulunuldu.

* Tutuklanan 9 sanığın isimleri şöyle:

Enerji İşleri Genel Müdürü Osman İlhan, Devlet eski Bakanı TEAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Birsel Sönmez, TEAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ünal Peker, TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi, Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Mendilcioğlu, Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Gürsoy, Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hasan Hüseyin Çoğalan ve işadamları Doğan Karadeniz ile Erhan Aygün.

* Haklarında tutuksuz yargılanmak üzere dava açılan 6 sanığın isimleri ise şöyle: Mustafa Gecek, Tanju Tuğal, Atıf Danışman, Vehbi Bilgin, Ahmet Araçman.

Bakan Ersümer'den ilk değerlendirme

Hakkımda hiç bir iddia göremedim
ÇANAKKALE'DE bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, Ankara DGM Başsavcısı Cevdet Volkan'ın açıklamalarını değerlendirirken, "Yorumlanmaya gerek olmayacak kadar net" dedi. İddianamenin içeriğini henüz öğrenemediğini belirten Ersümer, "Alıp okuduğumda bütün Türkiye de okumuş olacaktır. Ben şimdiye kadar hukuka ve hukukçulara olan saygımdan ve güvenimden sustum. Şu anda, iddianamenin bütününü görmediğim için Sayın Başsavcımızın açıklamalarının ışığında konuşuyorum. Şu anda yapılan açıklamalarda ben bir iddia göremedim" diye konuştu.

"Türkiye'de aylardır birşeyler ısıtılıyordu" diyen Ersümer, sözlerine şöyle devam etti: Sayın Başsavcının şikayetlerine ben de katılıyorum. Herkes basın özgürlüğüne, yargı bağımsızlığına sayğılı olmak zorunda ama bunlarında bir sınır olduğunu bilmek lazım."

MHP: Dosyaya göre karar vereceğiz

BAŞBAKAN Başbakan Bülent Ecevit "Beyaz Enerji Operasyonu'na ilişkin iddianamede "Ersümer'in adı geçiyor"sözlerine "Bilemiyorum, ilk defa sizden duyuyorum" dedi. Başbakan Yardımcısı MesutYılmaz ise aynı soruya "Önce bir okuyalım, sonra konuşuruz" karşılığını verdi.

MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse de "MHP gensoru verildiğinde bilgi ve belgelere dayanarak menfi oy kullanır" dedi. Köse, şöyle devam etti: "Kişinin şerefiyle oynamayız. Dosyayı göreceğiz. MHP kimsenin peşine takılmayacak. Bakan ile ilgili suçlamalar Adalet Bakanlığı'na bilgi notu olarak gönderilebilirdi. Muğlakta kalması bakanın aleyhine durum yaratmıştır" dedi. FP Grup Başkanvekili Avni Doğan da yaptığı açıklamada "Ersümer'in adının olmamasının" en fazla MHP'yi rahatlattığını"söyledi. Doğan, "Savcının suratı Ağrı Dağı gibi idi. Ortada demek ki bir şeyler var" dedi.

İKİ SAVCI ORTAK AÇIKLAMA YAPTI

Volkan gergin, Şalk sakindi
ANKARA DGM Başsavcısı Cevdet Volkan "Beyaz Enerji" davası açtıktan sonra soruşturma Savcısı Talat Şalk'la birlikte basın toplantısı düzenledi. Başsavcı Volkan toplantının önemli bir bölümünü medyaya yönelik eleştirilere ayırdı, Ersümer'le ilgili soruların yoğunlaşması üzerine de basın toplantısını bitirdiğini açıkladı.

BAKANLIKLAR KARIŞTI
Volkan basın toplantısı sırasında bir ara Enerji Bakanlığı ile Bayındırlık Bakanlığı'nı karıştırdı. Volkan'ın bu hatası üzerine gazeteciler, "Soruşturma kapsamında Bayındırlık Bakanlığı da mı var?" sorusunu yönelttiler. Savcı Şalk bunun üzerine, "Başsavcı yanlış ifade etti. Bayındırlık Bakanlığı derken,Enerji Bakanlığı'nı kasttetti" diye Başsavcı'nın hatasını düzeltti.

İddianameyi hazırlayan Savcı Şalk, basın toplantısı süresince suskun kaldı. Medyanın yönelttiği sorular ve Volkan'ın yanıtları şöyle:

Soru- Soruşturma sırasında siyasilerden baskı geldi mi?

Volkan- Kimden baskı gelecek miş? Adalet Bakanı'ndan baskı sayılacak en ufak bir müdahale dahi olmadı. Baskı vardır deniliyorsa, basın ve medya kuruluşlarından gelmiştir.

Soru- İddianamede değişiklik yaptınız mı?

Volkan- İddianamede belli konularda değişiklik yapıldı. Siz bunu nereden biliyorsunuz? Kim söyledi?

Soru- İddianamere Ersümer'in adı kaç yerde geçti

Volkan- Nereden bileyim? 60 sayfalık iddianame.

Soru- Meclis'e fezleke veya bilgi notu gönderilmeyeceğini söylediniz. Meclis'in kendiliğinden harekete geçmesini mi bekliyorsunuz?

Volkan- Meclis kendiliğinden harekete geçebilir. Sayın Bakan'la ilgili kamuoyuna bilgiler ulaşmıştır. Meclis'e de ulaşmıştır.

Ersin BAL

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır