kapat
25.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Daha kötüsünü gördük


Swissotel baskınından sonra otelden ayrılan Diyarbakırlı bir işadamının atv'ye yaptığı açıklamalar şaşırttı. İşadamı, "Biz daha kötülerini gördük" diyerek olay sırasında paniğe kapılmadığını söyledi. İşte işadamıyla atv muhabiri arasında geçen diyalog:
* Check-out yaptırdınız mı? Otelden ayrılıyor musunuz?

İşadamı: Hayır, geri geleceğim.

* Korku var mı?

İşadamı: Hayır korkmuyoruz. Amerika'dan bir iş için geldik. Aslen Diyarbakırlı'yız. Böyle olaylara alışığız.

* Neler yaşadınız?

İşadamı: Arkadaşlarla beraberdik... Gece kulübünde saat birde... Arkadaşlar televizyonda bizi görmüşler. Dediler "orada öyle birşey var, gitmeyin." Sonra telefon açtık. "Gelmeyin" dediler.

* Eşyalarınızı aldınız... Gidiyor musunuz?

İşadamı: Bir iş için Diyarbakır'a gidiyoruz. Tekrar geri geleceğiz. Hiç korkmadık. Yine aynı otele döneceğiz.

Dünya basını ılımlı yaklaştı

RUSYA

Türkiye'ye turist mi terörist mi lazım?
Rus gazetelerinin yorumlarında, "Türkiye'nin Ruslar için tehlikeli olmaya başladı" görüşü yer aldı. Komsomolskaya Pravda gazetesi "Türkiye'ye tatile gitmek sizi korkutmuyor mu?" başlığını attı ve kamuoyunun önde gelen isimlerine, "Türkiye'ye gitmekten korkar mısınız?" sorusunu yöneltti. Başbakan Ksayanov'un danışmanı Valeri Vorontsov bu soruya, "Tatil için geçen yıl Türkiye'deydim. Kötü bir davranışla karşılaşmadım. Gitmezsek bundan yalnızca Türkiye değil, Rus turizm firmaları da zarar görür" yanıtını verdi.

Hükümet yayın organı Rassiskaya Gazeta da, "Türkiye terörizme karşı. Ancak eğer terörizme eğilimli gruplar biliniyorlarsa ki biliniyorlar, güvenlik güçleri masum insanların canları tehlikeye girmeden, gerekeni yapmalı" dedi.

YUNANİSTAN

İstanbul'da mutlu son
Yunan basını eylemi "mutlu son" başlıkları atarak verirken rehin alınan iki Yunanlı turist de basına demeç verdi.

Turistler, " şiddet olayıyla karşılaşmadıklarını ve Türk polisinin zamanında müdahale etmesiyle rehinlerin kendilerini daha güvende hissetiklerini" söyledi. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Ta Nea, Çeçenler'in Türkiye'de eskiden gösterdikleri faaliyetlere de atıfta bulundu ancak Swissotel operasyonunda kimsenin burunun bile kanamadığını vurguladı.

Eleftherotypia gazetesi ise "Çeçenler'in yeni Türkiye şovu" olarak gördü ve kimsenin bu baskının "kanlı sonuçlanacağına zaten inanmadığına" dikkati çekti.

BELÇİKA

Medyatik bir eylem oldu
Muhafazakar "La Libre Belgique" gazetesi, Muhammed Emin Tokcan ve arkadaşlarının daha önce yaptıkları eylemlere değinirken, "Le Soir", Türkiye'nin Rusya karşısında zor duruma düştüğünü öne sürdü. Gazete, Başbakan Ecevit'in Çeçenler'in Türkiye'ye zarar verecek faaliyetlerinin onaylanmayacağını söylediğini de yazdı.

"La Derniere Heure" gazetesi ise olay anında otelde 6 Belçikalı bulunduğuna, çok korkmadıklarına ve eylemin "medyatik amaçlı" olduğuna dikkat çekti.

ALMANYA

Regina: Yemek, içki ve telefon serbestti
Frankfurter Allgemeine gazetesi, Tokcan'ın Türk turizmine verdikleri olası zarardan dolayı özür dilediğine dikkat çekti ve Alman hükümetinin olayın kansız sonuçlanması nedeniyle Türk hükümetine teşekkür ettiğini yazdı.

Berliner Morgenpost ve Die Welt, Türkler'in büyük bölümünün Çeçenleri desteklediğini belirtti.

Bild gazetesi ise Alman rehine Regina Wolkind'in anlattıklarını yazdı: "Ben ve eşim içki içtiğimiz sırada otele giren maskeli kişiler bizi yere yatmaya zorladı, ancak bir süre sonra telefon etmemize, yemek yiyip içmemize izin verdiler."

KIZ KARDEŞİ ŞAŞIRDI: EVLENECEKTİ
12 arkadaşıyla birlikte Swissotel'i basarak oteldekileri 12 saat rehin alan Muhammed Emin Tokcan'ın Düzce'de yaşayan kız kardeşi Ayşe Tokcan eylemin planlı olmadığını söyledi. Ayşe Tokcan, "Muhammed Abhazya'daki eşiyle Türkiye'de de evlenmek istiyordu. Mücadelesini yasal yollardan sürdürecekti. Nasıl oldu da bu işe kalkıştı anlamadım" dedi. Tokcan şöyle devam etti: "Onunla gurur duyuyorum. Tek üzüntüm genç yaşta hapse girecek olması."

Yalçın BEL

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır