kapat
25.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Dış kaynak 15.3 milyar $


MGK toplantısına katılan Kemal Derviş, askerlerin ekonomiye yönelik sorularını yanıtladı. Derviş, "Dış kaynak bir hafta içinde açıklanır" dedi
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, IMF ve Dünya Bankası bahar dönemi toplantısına katılmadan önce dün Milli Güvenlik Kurulu toplantısına katıldı. Toplantıda askerlerin ekonomiyle ilgili sorularını yanıtlayan Derviş, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda da beklediği dış kaynağın miktarını açıkladı: 15.3 milyar dolar. Bu kaynağın 11 milyar dolarının G-7 ülkelerinden geleceğini belirten Derviş, "4.3 milyar doları ise IMF ile daha önce yapılan anlaşma çerçevesinde verilecek" dedi.

YENİ VERGİ YOK
Kasım ve Şubat krizlerinin ardından asıl faturayı vatandaşın ödediğini belirten Derviş, "Krizden gelir elde edenlere vergi getirmeyi düşündüm ama para kaçar diye vazgeçtim. Vatandaşın ödeme gücü yok. Hatta mümkünse belki ileride bazı vergilerde indirime gidilmesi gerekiyor. Yeni vergiler hem Türkiye'de kalan sermayeye hem de vatandaşa ceza olur."

Askerler ekonomik programı sordu
Milli Güvenlik Kurulu, dünkü toplantısında ekonomik krizi ve programı görüştü. Toplantıda kriz ve program konusunda ayrıntılı bilgi veren Kemal Derviş, kurul üyelerince bilgi ve soru bombardımanına tutuldu.

Derviş'e komutanların yönelttiği en kritik soruların "dış finansman" konusunda düğümlendiği öğrenildi.

"Dış kaynak akışı neden gecikiyor, ne kadar kaynağa ihtiyaç var, kaynaklar ne zaman gelecek, şu anda hangi aşamadayız?" yönündeki soruları, Derviş'in şöyle yanıtladığı öğrenildi:

"İç piyasadan çok yüksek maliyetle borçlanamayız. Beklediğimiz dış desteğin alt limiti 11-13, üst limiti ise 13-15 milyar dolar arasında. Anlaşma Mayıs ayının ortalarında imzalanır. Şu anda G-7 ülkeleri kaynağı ikili anlaşmalarla mı verelim yoksa IMF ve Dünya Bankası kanalı ile verilen destek mi arttırılsın noktasındalar."

ÖNEMLİ BİLDİRİ
Toplantıdan sonra açıklanan MGK bildirisinde şu görüşlere yer verildi:

"Kurulun bu toplantısında ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik zorlukların aşılması ve istikrar ortamının tekrar sağlanması maksadıyla hazırlanarak yürürlüğe koyulan program hakkında Kurula bilgi sunulmuş, alınan ve alınacak tedbirlerin savunma ve güvenlik projelerine etkileri değerlendirilmiştir."

Fatih ATİK- Nuri Sefa ERDEM

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır