kapat
25.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

ABD, Türkiye'ye stratejik önemi için yardım edecek


Herald Tribune Gazetesi, ABD'nin Türkiye'ye kriz nedeniyle değil, stratejik önemi nedeniyle yüklü miktarda yardım edeceğini açıkladı
IMF ile kapsamlı istikrar programı uygulayan iki ülkeden önce Türkiye, şimdi de Arjantin'in ekonomik sıkıntıya düşmesi, IMF'nin işleyişi konusundaki tartışmaları alevlendirdi. Amerikan yönetimi, IMF'nin işleyişinde radikal değişiklikler yapmak için kolları sıvadı.

ABD, bu hafta Washington'da toplanacak IMF-Dünya Bankası geleneksel bahar toplantısında her iki kurumun da kaynaklarını daha verimli kullanılması için somut önerilerde bulunacak. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bir haber, Herald Tribune Gazetesi'nde yayınlandı.

TÜRKİYE İSTİSNA
Habere göre, ABD yeni önlem paketleri üzerinde çalışırken diğer yandan Türkiye'ye yardım için özel toplantılar düzenliyor. Bu durum ilk bakışta bir çelişki gibi gözükse de aslında yapılan ABD'nin planladığı yeni yardım stratejisinin önemli bir adımı.

Buna göre Türkiye'ye yüklü bir miktarda maddi yardım yapılacak, ancak bunun nedeni Türk ekonomisinin içinde bulunduğu zor durumdan ziyade ülkenin ABD için taşıdığı jeopolitik önem. Benzeri yardımlar Rusya'da yaşanan 1998 krizinde de görülmüştü. Bush yönetimi özellikle IMF'in kriz belirtisi gösteren her ülkenin işlerine karışarak sorunları daha da büyüttüğünü düşünüyor. Bunun sonucunda ödenmesi gereken fonlar katlanarak artıyor ve ABD büyük zarar ediyor. Haberde yeni yönetimin, bu sağlıksız yapıya son verilmesi için Hazine Bakanı Paul O'Neill başkanlığında bir komitenin çalışmalara başladığı da ifade edildi.

Sadece danışman olacak
Washington'da düzenlenecek IMF-Dünya Bankası toplantılarında IMF'nin bu dağınık yapısına son verilmesi için çözümlerin sunulması bekleniyor. IMF'nin bundan sonraki görevi ülkelere krize girmeden önce uyarı ve tavsiyelerde bulunmak olacak. IMF'nin uyarılarını dikkate almayıp, kendi hatalarından dolayı krize giren ülkelere ise maddi yardımın yapılması söz konusu olmayacak. ABD Hazine Bakanı O'Neill, IMF'nin itfaiye rolünü istisnai durumlar hariç kullanmaması gerektiğini söyledi. IMF yetkilileri ise maddi yardım içeren program sayısını azalttıklarını söyleyerek kendilerini savundu.

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır