kapat
25.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Avantaj Sabancı'da


Cem Boyner, 1 milyon 400 bin kişinin kullandığı ve grubun en büyük gücü olan Advantage Card'ın çoğunluk hissesini Akbank'a satmak için ön anlaşma imzaladı
Hazır giyim ile girdiği perakende sektöründe, mağazacılık ile ilerleyen Boyner Grubu, Advantage Card'ı işleten Benkar'ın çoğunluk hissesini Akbank'a satıyor.

1989 yılında hazır giyim şirketlerinin satışlarını finanse etmek amacıyla kurulan, ancak yıllar ilerledikçe 1 milyon 400 bin kişilik üye sayısıyla piyasa lideri olan Benkar, Boyner Grubu'na "banka satın almayı" düşündürecek güce ulaşmıştı. Boyner Holding Murahhas Azası Cem Boyner, "Dokunabildiğimiz müşteri sayısı büyük boyutlara ulaştı, bu gücü bir bankaya aktarmalıyız" diyerek, bunu yeni bir banka kurmak ya da mevcutlardan birini alarak yapmak konusunda karar vereceklerini söylemişti.

Ancak Türkiye'nin ekonomik konjonktürü Cem Boyner'in istediği gibi gelişmedi. Gruba banka kurma hayali yaşatan Benkar, şimdi yoluna Sabancı Holding çatısında devam edecek.

ORTAK AÇIKLAMA
Dün Akbank ve Boyner Holding'den yapılan ortak açıklama kredi kart faaliyetlerinde Boyner Grubu'nun tamamen de soyutlanmadığını gösterdi.

Açıklamaya göre Akbank, Benkar'ın çoğunluk hissesini (oran vermekten iki grup da kaçındı) satın almak üzere Boyner Holding ile bir ön anlaşma imzaladı. Kesin anlaşma ise kısa bir inceleme ve hazırlık süresi sonunda sağlanacak. Boyner Holding Murahhas Azası Cem Boyner de şu açıklamayı yaptı:

ÖN PROTOKOL
"Advantage Card'ın stratejik iş modelinde yer alan 'bir banka ile işbirliği' hedefi çerçevesinde sürdürdüğümüz görüşmeler bugün Akbank ile ortaklık konusunda ön protokol imzalama aşamasına gelmiştir. Advantage Card, halen 1 milyon 4 bin kart müşterisine, aralarında Beymen, Çarşı, Vakko, Benetton, Burger King, BP, Hilton, Sony, Toys'r Us gibi markaların da bulunduğu yaklaşık 200 üye kuruluş ve onlara bağlı 3.000'i aşan satış noktası ile çeşitli finansman ve satın alma imkanı sağlıyor. Ortaklık gerçekleştiğinde, müşterilerimize çok markalı mağaza kartı fırsatlarının yanı sıra, kredi kartları dahil Akbank'ın tüm finansal hizmet yelpazesinden de yararlanma ortamını sağlayacağız."

LİDERLİK YOLUNDA
Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul da ortaklığın, Yeniden Yapılanma Projesi'nin bir uzantısı olduğunu belirterek, "Ana hedefimiz her alanda lider banka olmaktır. Bu hedef doğrultusunda, attığı adımları hızlandıran bankamız, son olarak Benkar'ın çoğunluk hissesini almak üzere ön anlaşma sağladı. Büyüme hedefimizin en önemli stratejik parçası, bireysel bankacılık pazar payımızı yükseltmek. Advantage Card ile birlikte toplam kredi kartı pazar payında lider konuma ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

İki yıldır banka satın almaya çalışıyordu
Cem Boyner'in finans sektörüne ilgi duyması, iki yıl öncesine dayanıyor. Benkar ile geniş bir müşteri kitlesine ulaşan Boyner, bu gücü bir banka ile birleştirmek istedi. Ancak bunu yeni bir banka kurarak mı yoksa mevcutlardan birini satın alarak mı yapacağına karar veremedi. Grup önce Finansbank, ardından da Citibank ile çeşitli işbirliklerine gitti. Ancak bunlar kısa süreli oldu. Krizle birlikte grup, "küçük olsun ama benim olsun" diyerek birkaç yıl beklemek ile "kendisine bir bankayı ortak almak" arasında karar vermek zorunda kaldı. Ve bugünün Türkiye'si, grubu "elini çabuk tutmaya" zorladı. Pek çok banka ile görüşülürken Akbank'ta karar kılındı. Boyner'in sözleriyle "Bu yüzyılın en parlak stratejik ortaklığı" yolunda ön anlaşma yapıldı. Akbank'ın Benkar'ın yüzde kaçını aldığı henüz açıklanmadı ama bundan sonra beklenen gelişme şu: Benkar, elindeki 1 milyon 4 bin kişiye bundan böyle Akbank'ın finansal gücüyle ulaşacak. Akbank da finansal gücü ile Benkar üyelerini buluşturacak. Kredi kartlı müşteri sayısına en az bu kadar yeni müşteri ekleyecek.

Benkar'ı zirveye taşıdı
Benkar'ın son dönemdeki başarısının mimarlarından biri de Genel Müdür Levent Ersalman. Ersalman, 500 çalışanı ile, banka sektörü dışındaki en büyük kart organizasyonunu bugüne ulaştırdı. Advantage Card, tüm kredi kartı pazarında yüzde 9'luk bir paya sahip. Üç bini aşkın noktada geçerli olan Advantage Card, sağlıktan otomotive, tekstilden turizme, elektronikten yapı gereçlerine kadar birçok alanda hizmet veriyor. Advantage Card'a üye kuruluşlardan bazıları şunlar: Benetton, Beymen, BP, Burger King, Çarşı, D&R, Escort Land, Fahri Kuz Optik, Hilton Otelleri, İstanbul Cerrahi Hastanesi, Gilan, Mango, Nine West, Tefal, Ulusoy, Vakko, Yataş.

Esen PİŞİRİCİ

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır