kapat
25.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Asala teröristine 24 Nisan hediyesi


Fransa, 1983'te THY bürosuna bomba koyarak 8 kişinin ölümüne yol açan ASALA teröristini Ermenistan'a iade etti
Sözde Ermeni soykırım tasarısını geçtiğimiz Ocak'ta tanıyan Fransa, bu kez de 1983'de Orly katliamını gerçekleştiren ve ömür boyu hapse mahkum edilen ASALA teröristi Varujan Garbisyan'ı Ermenistan'a iade etti. 23 Nisan'da gizlice Ermenistan Havayolları'na ait bir uçakla Erivan'a gönderilen Garbisyan, ülkesinde "kahramanlar" gibi karşılandı. Erivan Belediye Başkanlığı, Garbisyan'a bir ev bir de iş buldu.

ASALA'nın "askeri kanadı"nın lideri olan Garbisyan, Orly katliamında THY bürosuna bombayı yerleştiren isimdi. İlk ifadesinde suçunu itiraf etmiş, 3 Mart 1985'te "cinayete iştirak; katliam, cinayet ve kıyım amacıyla suikaste iştirak; patlayıcı madde hazırlamak" suçlarından ömür boyu hapse mahkum olmuştu.

1.5 AY GİZLENDİ
Ancak ASALA katili, 1 Ocak 2001 tarihinde yürürlüğe giren aftan yararlandı. 19 Mart'ta Bourges kenti hakimleri, Garbisyan'ın "iyi halini" gözönüne aldı ve şartlı salıverme kararını imzaladı. Karara göre, Garbisyan "cezaevinde yaşanan birçok gerilimin bastırılmasına yardım etti. Ancak yargıçların aldığı bu karar, Adalet Bakanlığı tarafından gizli tutuldu. 2 gün önce Indre eyletindeki Saint-Maur cezaevinden gizlice çıkartıldı. Ve Erivan'a gönderildi.

"Salıvermenin ardında Ermeni soykırımını tanıma yatıyor"
Garbİsyan'In Ermenistan'a gönderilişine yer veren Liberation gazetesi ise, Fransa'nın Ermeni soykırımını tanıması ile Garbisyan'ın "şartlı" serbest bırakma arasında bir bağlantı olduğunu öne sürdü. Gazete, son yıllara kadar uzun hapis cezası alanların serbest bırakılması konusunda Adalet Bakanlığı'nın söz sahibi olduğunu hatırlatarak "1 Ocak itibariyle bakanlık yerine yargıçlara karar verme yetkisi verildi" yorumunu yaptı.

1 hafta tören yapıyorlar
Sözde Ermeni soykırımını Ocak ayında resmen tanıyan Fransa, "24 Nisan soykırımı anma" törenlerinin süresini bu yıl 1 haftaya uzattı. Ülkede, 22 Nisan'da başlayan törenler 29 Nisan'da sona erecek. İlk tören 22'sinde başkent Paris'te düzenlendi. Notre Dame Katedrali'nde bir ayin düzenlendi. 23 Nisan günü Paris'teki Bastille Meydanı'nda bir konser verildi. Meydana kurulan standlarda Fransız halkına propaganda yapıldı. Dün de Paris'teki Ermeni Kilisesi'nde bir ayin düzenlendi. Zafer Abidesi'ne bırakılan çelenk bırakıldı. Etoile Meydanı'ndan Türk Büyükelçiliğine bir yürüyüş düzenlendi.

Her kentte ayrı bir faaliyet
FransIzlar bu yıl Ermeniler'in bütün büyük kentlerde gösteri yapmasına izin verdi. Lyon'da Türk Konsolosluğu önünde gösteri yapıldı. St-Jacques Ermeni Kilisesi'nde ayin düzenlendi. Ermeniler'in Lyon'daki gösterilere katılmaları için 6 kentten ulaşım sağlandı. Marsilya'daki Borely Parkı'nda "soykırım standı" kuruldu. Türk Konsolosluğu'nun karşısındaki katedralde ayinler düzenlendi. Toulouse kentinde ise Meçhul Asker Anıtı ile Ermenistan Meydanı arasında büyük yürüyüş düzenlendi.

Türk bayrağını yaktılar
Ermeniler, dün birçok ülkede gösteri düzenledi. Yunanistan'ın başkenti Atina'daki yürüyüşte, Ermeniler Türkiye aleyhinde sloganlar attı, Türk bayrağını yaktı. Grup, Türk Büyükelçiliği'ne yaklaştırılmadı. Ermeniler, çeşitli ülkelerin başkentlerinde de yürüyüş yaptı. Brüksel, Tiflis, Şam ve Tahran'daki gösteriler, polislerin aldığı güvenlik önlemleri sayesinde olaysız sona erdi. Papa II. Jean Paul, sözde soykırımda öldürülen Ignace Maloyan'ı "kutsal kişi" ilan etti.

Nurdan BERNARD

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır