kapat
07.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

'Şoförümüz gayet iyi'


"Helsinki'den sonra otoyola çıktık" diyen Vural, hazırlanan Ulusal Program'ın Türkiye'nin içine yuvarlandığı krizin çözümünün de anahtarı olduğunu söyledi
BAŞBAKANLIK Avrupa Birliği Genel Sekreteri Volkan Vural yaşanan ekonomik krize rağmen AB'ye tam üyelik sürecindeki gelişmelerden çok umutlu. Ekonomik programın yapısal reformlarla desteklenmemiş olması nedeniyle tıkandığını savunan Vural, Ulusal Program'la bu sorunun kökten çözüleceğini söyledi. Vural SABAH'ın sorularını şöyle yanıtladı:

*AB'ye üyelik sürecini "Kırsal kesimde gezinen bir arabaydı ama Helsinki'den sonra otoyola çıktı" sözleri ile özetlediniz. Peki, arabamızın gücü, şoförün kıvraklığı yeterli mi?

Teşbihte hata olmaz. AB ile ilişkilerimiz yeni başlamadı, 40 yıldır var. Elbette, daha önceki dönemlerde inişler ve çıkışlar oldu. Ama Helsinki'den itibaren yeni bir dönem başlamıştır. Bu dönemi iyi değerlendirmemiz ve bir an önce tam üyelik müzakerelerine başlamamız lazım. Hükümet Ulusal Programı kabul etmekle bu iradeyi gösterdi. İş, değişimi başlatmaya kaldı. Bu olacak. Hem şoförümüz iyi, hem kapasitemiz yeterli.

* 19 Şubat ekonomik krizi sonrasında kapasitede bir düşüş olmadı mı?

Ekonomik krizi geçici görüyorum. Ama yapısal önlemler almazsak bulunacak çözümler de kalıcı olmaz. Bu yüzden Ulusal Program'la Ekonomik Program iç içe olmalı. Bunu aşacağız.

*AB, Ulusal Program'ın devreye girmesiyle birlikte kaynak yardımında bulunabilir mi?

Tabii ki bulunabilir.

* AB bizim için kalkınma yolunda bir sonuç değil de sebep olmaya başlamadı mı?

Portekiz, İspanya, Yunanistan da 1960'larda bizimle aynı seviyedeydi. AB'ye girdikten sonra yapısal değişim geçirdiler ve kalkındılar. Yani tek örnek değiliz. Kaldı ki, bu yapısal değişimler globalleşme süreci için de gerekli.

Avrupa Birliği: Elinizi çabuk tutun
AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Karen Fogg, AB'nin Türkiye'de yaşanan ekonomik krizden kaygı duyduğunu belirterek, "Ekonomik problemin çok kısa sürede aşılması gerekiyor. Bu katılım sürecini çok yakından ilgilendiriyor. Hükümetin çok hızlı davranması gerek" dedi. Ankara Barosu'nun düzenlediği "Katılım Ortaklığı Belgesi ve Ulusal Program" konulu panelde konuşan Fogg, ulusal program sürecinin bir öğrenme süreci olduğunu kaydederek, "Biz, mali, ekonomik,sosyal konularda daha çok fikir öne sürülsün istiyoruz. Ulusal program bir ülkenin kendi seçimidir. Ama aynı zamanda bir kararlılık gösterisidir. Brüksel tarafından dayatılan bir belge değildir" diye konuştu. Ulusal Program'ın bir planlama aracı olarak görülmesi gerektiğini belirten Fogg, "Bizim daha çok ilgilendiğimiz, reformların uygulanmasıdır. Türk hükümetine, uygulama konusunda ilerleme sağlanması için, destek vermek istiyoruz" dedi.

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır