kapat
07.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

İlaçta gerçek ne?


Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ilaçta sıkıntı olduğu haberlerinin abartma olduğunu iddia ederken ilaç üreticileri ve eczacılar, durumun git gide kötüye gittiğini söylüyorlar

Türkiye'de ilaç sıkıntısı yoktur
Sağlık Bakanı Osman Durmuş, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilaç sıkıntısı olmadığını bu konuda yapılan haberlerin abartıldığını söyledi. Durmuş, "Türkiye'de ilaç sıkıntısı yoktur. İlaçlar yurtdışından her an getirilebilir" dedi. Kendisini izleyen basın mensuplarına da hitap eden Durmuş, "Zaten ekonomik stres altında bulunan, işyerlerinin kapanması karşısında geçim sıkıntısına düşen insanlara 'hastalanın ama ilacınız da yok' diyorsunuz. Şu anda hangi ilacı soruyorsanız, nerede ne kadar var biliyoruz" dedi. Bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın da sorumluluğu bulunduğu anlatan Durmuş, bakanlığın ilk sorumluluğunun ilacın düzenli olarak hastalara iletilmesi olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın ilaç fiyatlandırması konusunda standart bir yöntem uyguladığı hatırlatan Durmuş, üretilen yerli ilaçlar için standart olarak Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) oranlarının göz önüne alındığı ve 3 ayda bir fiyat düzenlemesine gidildiği, ithal ilaçlarda ise gümrük girişi sırasındaki kur üzerinden fiyatlandırmanın yapıldığı belirtti.

DALGALI KUR
"İlaç fiyatında herhangi bir artış olacak mı? Yoksa Haziran mı beklenecek" şeklindeki soruya da şu yanıtı verdi: "Öyle bir şey söylemedim. Biz, her an Türkiye'deki gelişmeleri takip ediyoruz. Ekonomik programın açıklanmasına göre dalgalı kuru da uygulayabileceğimiz söyledik. Ancak daha evvel 1984'teki hükümleri gözden geçirmek lazım. İlaç fiyatlarındaki bazı maddelerin yeniden gözden geçirilmesi kaydıyla her ay fiyat düzenleyebiliriz. Tamamen gerçekçi politikalarla uygulamaya çalışırız."

Tasarruf tedbirleri nedeniyle ilaçların tek tek satılması kararının alınıp alınmayacağının sorulması üzerine de Durmuş, bu uygulamanın ABD ve İsrail'de başarıyla uygulandığını ve amacın ilaç israfını önlemek olduğunu söyledi. Durmuş, uygulamanın pratiğinin araştırıldığını bildirdi.

Ecza depoları denetleniyor
İSTANBUL İl Sağlık Müdürü Osman Karaaslan, "İlaç konusunda şu ana kadar İstanbul'da bir sorun yok" dedi. Karaaslan, ildeki bütün ecza depoları kontrol ettirdiklerini, tamamını olmasa bile her semtte eczaneleri dolaştıklarını anlatarak, "Gördüğümüz kadarıyla, öyle depoların çok fazla 'Şu ilaç ithal edilemedi' şeklinde şikayetçi oldukları bir şey yok. Eczanelerin de 'Şu ilaçları depo bize vermiyor' diye şikayetleri yok" şeklinde konuştu. Kontrolleri sırasında "stoklama" gibi bir durumla da karşılaşmadıklarını ifade eden Karaaslan, şöyle konuştu: "Vatandaşlardan müdürlüğümüze 'şu ilacı bulamadık' şeklinde müracaat gelmedi. Hastane başhekimlerinden de 'Şu ilacı bulamadık, şu ilaç hastamıza lazım oldu' şeklinde istek veya şikayet gelmedi. "

Bulunmayan ilaç sayısı artıyor
Bülent Eczacıbaşı, "Bakan'la Salı günü görüştük. O günlerde olmayan ilaç sayısı çok fazla değilken, şimdi süratle artıyor" dedi

İLAÇ Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, sistemin fedakarlıkla sürüp gitmesinin mümkün olmadığını, bu durumda firmaların, üreticilerin ve ithalatçıların ilaç akışını devam ettiremez duruma gelebileceklerini söyledi. "Fiyat ayarlaması mutlaka yapılmalıdır" diyen Eczacıbaşı, "Ülkede ilaç ithal ediliyor olmasını, ilaç sanayimizin ülke ihtiyacının gerisinde olduğu anlamında yorumlamamak lazım. Döviz kurunun özellikle hızla artması ilaç sanayiinde zorlu koşullar ortaya çıkarıyor, maliyetleri hızla artıyor. İlaç sanayicileri fiyatlarını düzenlemek ve yeni koşullara göre ayarlamak durumunda oluyorlar" şeklinde konuştu.

Eczacıbaşı, İEİS'in düzenlediği "İlaç Şirketleri ve Medya" konulu toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özellikle ithal ilaç konusunda sorunlar olduğunu, bunların Sağlık Bakanı Osman Durmuş ile değerlendirildiğini anlatan Eczacıbaşı, şunları kaydetti:

SORUN CİDDİ BOYUTTA
"Ancak şartlar çok çabuk değişiyor. Salı günü görüştük. O günlerde bulunamayan ilaç sayısı çok fazla değilken, şimdi süratle artmaya başladı. Bir iki gün önce bulunamayan ilaçların çok ciddi boyutlarda olmadığı düşüncesindeydik. Görüyoruz ki sorun ciddi boyutlara varabilir. Gelişmeler o yönde gidiyor."

İlaç sanayiinde fiyatların Sağlık Bakanlığı'nın denetimi altında olduğunu da hatırlatan Bülent Eczacıbaşı, şöyle dedi:

"Burada herhangi bir gecikme, ayarlamaların yeterli düzeyde yapılamaması, yan sanayide finansal sorunlara yol açabilir. Şimdi böyle bir dönemden geçiyoruz. Bakanlığımızla işbirliği içindeyiz. Piyasayı takip ediyorlar. Sanayinin durumunu, maliyetleri yakından takip ediyorlar. Ayarlamaları çok hızlı yapmak konusunda tereddütlü davranıyorlar. Burada sorunlar ortaya çıkıyor."

Eczacıbaşı, tane ile ilaç satışının da bir çözüm olmadığını kaydederek, şunları söyledi:

TEK TEK SATIŞ ÇÖZÜM DEĞİL
"Tane ile ilaç satışı çağımızın, teknolojinin gerçeklerine ve ilaç endüstrisinin gerçeklerine uygun bir yöntem değildir. Dünyada eğilim bunun tam tersinedir. Çünkü ilaç üretim teknolojisinde ilacın ambalajlanarak, tüketiciye sunulması ve sağlıklı koşullarda yapılması, iyi üretim tekniklerine uygun olması çok büyük önem taşıyor. Bu, ilacın sağlıklı biçimde tüketiciye ulaşmasını garanti etmeyi gerektirir. Bunun yapılabilmesi de ek harcamalara yol açar. Dolayısıyla ilacın hem sağlıklı biçinde tüketiciye ulaştırılmasını tehlikeye sokan bir uygulama, hem de getireceği ek masraflar nedeniyle bir ucuzluk sağlaması ihtimali de son derece düşüktür."

Recai KÖMÜR

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır