kapat
07.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Beyaz eşya tepetaklak


Beyaz eşya sektöründe satışlar düştü. Kriz patlamadan önce Ocak-Şubat rakamları bile üreticileri kaygılandırmaya yetti
Kasım krizinden sonra beyaz eşyada büyük oranda daralan iç pazar, 19 Şubat krizi ile adeta dibe çakıldı. Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (BESD) Genel Koordinatörü Ertan Yurtözü, Mart rakamlarının henüz kesinleşmemesine rağmen elde edilen bilgilerin satışların bıçak gibi kesildiğine işaret ettiğini söyledi.

Beyaz eşyada 2001'in ilk iki ayında iç satışların ürüne bağlı olarak yüzde 9 ile 33 arasında azaldığını ifade eden Yurtözü, "İki aylık rakamların içinde sadece bir haftalık bir kriz bölümü var. Yani aslında bu rakamlar krizi tam olarak yansıtmıyor. Böyle olduğu halde çamaşır makinesi, bulaşık makinesinde yüzde 26, fırın satışlarında da yüzde 33 azalma var. Esas deprem Mart ve sonraki aylarda yaşanacaktır" dedi.

İHRACATA SARILDILAR
İlk iki ayda en az düşüşün (%) buzdolabı satışlarında yaşandığını belirten belirten Yurtözü, şunları söyledi:

"Otomatik çamaşır makinesinde 2000'in aynı dönemine göre küçülme yüzde 26, 1999'a göre ise yüzde 12 oldu. Krizlerden en fazla etkilenen ürünler bulaşık makinesi ile fırın. Bulaşık makinesinde satışlar 2000'e göre yüzde 26, 1999'a göre ise yüzde 40 düştü. Fırında ise 2000'e göre yüzde 33'lük, 1999'a göre ise yüzde 54'lük bir düşüş var."

Bütün firmaların şu anda tek çıkış noktalarının ihracat olduğunu kaydeden Yurtözü, iç pazarda yaşanan olumsuzluklara rağmen ihracatın en azından gerilemeden devam ettiğini söyledi.

Bu yılın ilk iki ayında beyaz eşya ihracatının yüzde 1 de olsa artarak 293 bin 312'ye ulaştığını dile getiren Yurtözü, özellikle Batı Avrupa ülkelerinin ihracat açısından umut vaadettiğini sözlerine ekledi.

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır