kapat
07.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Mayınlar temizlenecek


Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Yunanlı meslektaşı Papandreu dün tarihi karar aldı. İki ülke, kara mayınlarının sınırlardan temizlenmesi için eşzamanlı girişim başlatacak
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun Perşembe akşamından Cuma akşamına kadar süren 24 saatlik Ankara turu, iki ülke açısından oldukça olumlu geçti. Dün, Türk-Yunan dostluğu açısından tarihi bir gün daha yaşandı ve iki ülke birçok konuda anlaşma sağladı. Dışişleri Bakanı İsmail Cem dün Papandreu'yla yaptığı 3 saatlik toplantıyı şu sözlerle özetledi: Her konuda anlaşma sağlayıp somut kararlar aldık. İlişkilerde küçük ama emin adımlarla ilerliyoruz...

10 YIL SÜRECEK
Görüşmede alınan en önemli karar anti personel kara mayınlarıyla ilgiliydi. Cem ile Papandreu, anti personel kara mayınlarının kullanımını yasaklayan ve imhasını sağlayan Ottawa Sözleşmesi'ne taraf olmak üzere eşzamanlı girişim başlatmayı kararlaştırdı. Aralık 1997'de imzalanan anlaşma, Mart 1999'da yürürlüğe girdi. Yunanistan, aynı yıl anlaşmayı tanımış, Türkiye ile Amerika anlaşmaya karşı gelmişti. İki bakan, ülkelerinin Ottowa Sözleşmesi'ne taraf yapacak işlemleri eşzamanlı olarak başlatmalarını kararlaştırdı. Yunanistan onay sürecini başlatırken, Türkiye sözleşmeye katılmasını sağlayacak işlemleri başlatacak. Türkiye 10 yıl içinde sınırlarındaki mayınları temizleyecek. Papandreu bu anlaşmanın en büyük güven artırıcı önlem olduğunu söyledi.

İki bakan, anti personel kara mayınlarının sorumsuzca ve ayrım yapılmadan kullanılmasından kaynaklanan kayıpların ve insani acıların farkında olduklarını belirtti. Mayınların yasaklanmasının bölge istikrarına katkıda bulunacağı açıklandı.

Türkiye savunmayı kısmıyor
Papandreu savunma harcamalarında kesintiye gitme konusunda istediğini alamadan Ankara'dan döndü. Dışişleri Bakanı Cem, Yunanistan'ın Eurofighter tipi savaş uçaklarının alımını 2004 yılına kadar askıya alma kararını olumlu bulduklarını söyledi. Papandreu'yla yaptığı görüşme sonrası konuşan Cem, "Bunu Yunan Savuma Bakanı Akis Çuhacopolos da söyledi. Türkiye'nin savunma ihtiyaçları sadece Ege Denizi ile sınırlı değil. Daha başka alanlarla da ilgilidir. Konuya bu açıdan bakmak gerekir. Yunanistan'ın aldığı karar olumludur.

PAPANDREU TOPLANTI SONRASI NELER SÖYLEDİ?
*Yunanistan'daki çevre yolunu İstanbul'a kadar uzatmak istiyoruz.

*Türk kamyonlarına verilen lisans sayısını 12 binden 30 bine çıkardık.

*Türk sahillerinden Yunan adalarına giden turist sayısını artıracağız.

*Yunan adalarından Türk sahil ve adalarına yolcu hattı kuracağız.

*Türkler 2004 olimpiyatlarına destek için Atina'daki altyapı çalışmalarına katılsın.

*2008 Avrupa Futbol Şampiyonası, Türkiye ve Yunanistan'da yapılmalı.

403 günde alınan yol...
İkİ ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesiyle ilgili kurulan Türkiye-Yunanistan AB Komitesi, ilk toplantısını 28 Şubat 2000'de yaptı. O günden bu güne;

*Komite 5 kez toplandı,

*İki ülkeden yaklaşık 400 yetkili biraraya geldi,

*Güvenlik güçleri arasındaki işbirliği için 1, gümrükler ve mali konular hakkında 2, yargı alanında işbirliği adına 1, tarım alanındaki işbirliği için 2 seminer organize edildi.

CEM TOPLANTI SONRASI NELER DEDİ?
KIBRIS: Hiç gündeme gelmedi. Ada'da BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonunu destekliyoruz. Biz; yeni bir anlayış, yeni parametrelerin gelmesinin daha yapıcı olduğu düşünüyoruz.

ÇİFTE VERGİLENDİRME: Bunun önlenmesi konusunda henüz her iki tarafı da tatmin edecek bir çözüme ulaşamadık.

HAZAR PETROLÜ: Türkiye ile Yunanistan, Hazar Denizi enerji kaynaklarının Batı'ya ulaştırılması konusunda işbirliği içinde.

AB: Yunanistan'la yapılan işbirliğini AB adayı diğer ülkelere örnek olmasını ümit ediyorum. Sadece dışişleri bakanlıkları arasında değil, tüm bakanlıklar arasında "çok ciddi" bir işbirliği yapıldı.

SONRAKİ RANDEVU: Papandreu ile 23-24 Haziran'da Kuşadası ve Sisam'da biraraya geleceğiz. İki ülke insanlarıyla görüşeceğiz.

24 SAATLİK YOĞUN DİPLOMASİ

PERŞEMBE
18.05

Papandreu Ankara'da.

18.30

Papandreu-Cem ortak basın toplantısı. Papandreu "Dost Türk halkına sesleniyorum. Bazen ekonomik sıkıntılar olabilir. Size, Yunan halkı ve hükümetinin dayanışma ve işbirliği mesajını iletmek istiyorum" dedi.

20.15

Papandreu, Cem'in verdiği akşam yemeğine katıldı. Sonra kaldığı Hilton Oteli'ne geçti.

CUMA
08.30

Papandreu, Kemal Derviş ve Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn ile kahvaltıda biraraya geldi.

11.00

Papandreu ile Cem yine buluştu. Toplantı 3 saat sürdü.

15.00

Başbakan Ecevit Papandreu'yu Başbakanlık'taki makam odasında kabul etti.

15.30

Papandreu, Başbakanlık binasında Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ile görüştü.

16.15

Papandreu, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'la biraraya geldi. Yılmaz, konuk bakana Türkiye-AB ilişkilerindeki son durumu anlattı.

18.30

Atina'ya hareket etti.

Derviş: Siz bastırın G-8'ler destek versin
Yorgo Papandreu ile Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, dün sabah kahvaltıda biraraya geldi. Derviş'ten gelen talep sonrası görüşme program dışı olarak gerçekleşti. Yunan televizyonları bakanların Türkiye'ye ekonomik ve siyasi destek konusunda görüştüklerini duyurdu.

"MEMNUNİYETLE"
İlk istek ekonomi alanındaydı. Derviş, Papandreu'dan "Ülkesinin gerek AB gerekse G-8'ler olarak bilinen gelişmiş ülkeler çerçevesinde ekonomik yardım" sağlanmasını istedi. Papandreu da Yunanistan'ın Türkiye'ye ekonomik yardımların hızlandırılması ve yeni olanaklar sağlanması çerçevesinde destek sağlayacağı sözünü verdi. Derviş'in ikinci isteği ise Avrupa Birliği ile ilgili oldu. Derviş'in "AB'nin Türkiye'ye siyasi desteği için aracı olun" dediği söyleniyor. Yunanlı Bakan'ın da bu talebi "memnuniyetle" kabul ettiği ifade ediliyor. Papandreu'nun bu aracılığı sonuç verirse, dış ülkelerden istenecek ekonomik desteklerin sağlanmasında AB, Türkiye'ye bir çeşit "kefil" olabilecek. Derviş'in destek konusunda AB'nin Türkiye'ye olan tutumundan da şikayetçi olduğu öğrenildi.

İLGİNÇ TEKLİF
TO VİMA gazetesi de dün Amerika'dan, Yunanistan ve Türkiye'nin savunma borçlarını silmesini istedi. ABD'nin, "bölgedeki barışı ve istikrarı sağlamak için" İsrail ve Mısır'dan savunma alacaklarını sildiğini hatırlatan Papahelas şöyle yazdı: Yunanistan'ın savunma kredisi borçları 3 milyar civarında. Türkiye'nin ise 5 milyar dolar. 2 yıldır ABD'den borç almayan Yunanistan her yıl ABD'ye 400 milyon dolar taksit ödüyor.

ECEVİT'İN YUNANİSTAN İÇİN YAZDIĞI SEVGİ ŞİİRİ KONUŞULDU
Papandreu-ECEVİT görüşmesinde, Başbakan'ın yazdığı Yunanistan konulu şiirler de gündeme geldi. Papandreu, iki ülke sanatçılarının temas halinde olduğunu hatırlattı ve "Siz de bir sanatçısınız. Bildiğim kadarıyla bu konuda sizin de şiirleriniz var" dedi. Bunun üzerine Ecevit, "Yunanistan için sevgi şiirleri yazmıştım" dedi. Bu sırada söze katılan Dışişleri Bakanı Cem de, "Sayın Başbakanımız bu yüzden çok eleştirilmişti" diye konuştu.

TÜRK-YUNAN ŞİİRİ
Sıla derdine düşünce anlarsın

Yunanlı ile kardeş olduğunu...

Bir Rum şarkısı duyunca gör

Gurbet elde İstanbul çocuğunu....

Aramızda bir mavi büyü

Bir sıcak deniz.

Kıyılarında birbirinden güzel

İki milletiz.

Bizimle dirilecek bir

gün Ege'nin altın çağı.

Yanıp yarının ateşinden

Eskinin ocağı.

Önce bir kahkaha çalınır kulağına

Sonra Rum şiveli Türkçeler.

O Boğazdan sözeder

Sen rakıyı hatırlarsın

Yunanlı ile kardeş olduğunu

Sıla derdine

düşünce anlarsın.

Ecevit/1947- Londra

STELYO BERBERAKİS - Fatma Sibel YÜKSEK

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır