kapat

04.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
TRT spikeri gibisi az bulunur
20 yıllık televizyonculuk tecrübesi olan, haber spikeri Serap Ezgü, diksiyon dersleri vermek için kolları sıvadı: "Sunuculuk salt güzellikle olmaz. Tecrübe de lazım"

Muhabirlik yapan, radyo programcılığı, eğlence ve eğitim programları sunan ama en çok da haber spikeri olarak belleğimizde yer eden Serap Ezgü, şimdi televizyon ekranlarından uzakta. Ezgü artık deneyimlerini mesleğe yeni başlamak ve güzel konuşmak isteyenlerle paylaşacak. 'Diksiyon İstanbul'da ders vermeye başlayacak olan Serap Ezgü, bir yarışma programıyla ekranlara dönebileceğini söylüyor... Haber spikerinin hayatındaki odak noktası ise kızı Ceren. "Kızıma çok iyi bir örnek olmalıyım" diye düşündüğü için kapısına gelen projeleri de büyük bir titizlikle ele alıyor.

Spiker olmaya nasıl karar verdiniz?

Ortaokuldayken bir sunum yapılması gerektiğinde önerilen kişilerden biriydim. On yaşında Ankara Radyosu'nun çocuk saatine girdim. 18 yaşına geldiğimde de TRT'nin açtığı sınava. Babama söylememiştik. Çünkü babam gece geç saatlere kadar süren bir çalışma temposunun bana uygun olacağını düşünmüyordu. Sonra tüm elemeleri geçerek, tam sekiz eleme sonucunda TRT'ye girmeyi başardım. "Artist mi olacaksın, gece mi çalışacaksın" diyen babam da ikna oldu.

İKİ YIL DÜŞÜNDÜ
Bu noktaya gelirken ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

İşe başladığımda haber merkezindeki her işe koşuyordum. 12 Eylül'de Türkiye'nin siyasi atmosferinin gerildiği dönemde tayinim çıktı ve Trabzon'a gittim. Van'da çalıştım. 4.5 yıl Ankara dışındaydım. Daha sonra radyoya döndüm.

Sizin adınızı ilk olarak Ankara Rüzgarı programıyla duyduk. Bu program kariyerinizi etkiledi mi?

Radyoda çok tecrübe kazanmıştım. Sesim tanınıyordu. Ankara Rüzgarı ise TV'de çok başarılı bir program oldu. Ödül aldı.

TRT'den nasıl ayrıldınız?

Uğur Dündar aradı. Beni izleyince "bu kız bu işi yapar" demiş. Uçak bileti gönderdi. İstanbul'a gittim. Bana haber spikerliği teklif etti ve ben de "düşüneyim" dedim. Tam iki yıl düşündüm.

Hep bu kadar zor mu karar verirsiniz?
Biraz öyle oldu. Ama o zamanlarda devlet memurluğu bizim içimize işlemişti. Uzun yılların tecrübesi vardı. Radyo programı yapıyordum, sesimle tanınmıştım. Sesi beğenmek çok önemlidir ama bir radyo starını gördüğünüzde televizyon için hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Yıllarca TRT'de bayram özel eğlencelerini, yılbaşı programlarını ve çok sayıda eğlence programını sundum. Habercilik konusunda deneyimlerim de vardı ama zor karar verdim.

Sizin deneyimleriniz ortada, ama bugün baktığımızda böyle deneyimleri olmayanlar haber bültenleri sunuyor...

TRT spikeri gibi az insan var. Her ne programı olursa olsun "Ben bunu yapamayacağım" dediğim bir program yok. Deneyim bence çok önemli. Özel kanalda haber spikerliğine başladığımda 15 yıllık bir deneyimim vardı. Deneyim olmayınca aynı cümleleri tekrar tekrar söylersiniz. Boş konuşursunuz. Takılırsınız. Bir aksilik olduğunda toparlayamayabilir, karşınıza gelen konuğa iyi sorular soramayabilirsiniz. Televizyonlar popüler kültürün esiri oldu.

Diksiyon İstanbul
Spikerlik, sunuculuk, güzel ve etkili Türkçe konuşma kurslarının verileceği Diksiyon İstanbul bu ay içinde kurslarına başlıyor. Çok deneyimli bir kadrosu var. Serap Ezgü, Adnan Advan, Hülya Yürekli, Akın Göksu, Mesut Mertcan, Levent Niş, Güven Sülkioğlu, Çetin Tekindor, Aziz Üstel, Prof. Bozkurt Kuruç ve Kenan Işık kadroda yer alan isimler. Tel: 0212 251 18 49

TV görsel bir platform
Gülgün Feyman çok deneyimli bir haber spikeridir. Ben Ali Kırca'yı ayrı tutuyorum. Kırca bir ekol. Çok tecrübeli, yaşı, tatlı-sert hali, sıcaklığıyla insanlara güven veriyor.

Uğur Dündar da bana göre en iyi televizyon programcısı, çok iyi bir haberci. Dündar genç kızlığımdan beri benim ve çevremdeki birçok kişinin kahramanıydı. O alandaki yerini koruması gerektiğini düşünüyorum. Ben gazeteci değilim, tecrübeli bir yayıncıyım. Haberin içinde yoğruldum. Bu işi iyi yapanlardan biriyim. Ancak televizyon görsel bir platform. Güzel kadın haber sunamaz diye bir yorumu kabul etmem. Ama salt güzelliğe dayalı bir çıkış da yanlıştır. Her ikisi olursa da tadından yenmez.

Spikerin inandırıcı olması, güzel olması, doğru ve güzel konuşan, Türkiye'yi ve dünyayı iyi takip eden biri olması gerekir.

Mankenler ve güzellik kraliçeleri benim ilgi alanıma girmiyor. Başarılı insanları takip ediyorum. Benden iyi olanları izlerim.

Mesleğimi çok seviyorum, her zaman da özenle yaptım. Şimdi yalnızca kızımın bana en çok ihtiyacı olduğu yaşlarında yanında olamadığım için üzgünüm. Şimdi kızıma karşı büyük bir sorumluluk duyuyorum. Hata yapmamam gerektiğini düşünüyorum, çok titiz davranıyorum.

Elif Ergu


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır