kapat

04.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mezarlıklara hayat veriyor
Bir ilke imza atıp mezartaşı boyayan Mine Erdini'nin amacı mezarlıkların havasını değiştirmek. İnsanlar ziyaret etsin, mezarlıklar huzur versin istiyor

Ürkerek yaklaştığımız yerlerdir mezarlıklar. Duyulan saygının yanı sıra biraz da korku verir insana. Oralarda çalışan insanlara genellikle hayret dolu gözlerle bakılır, psikolojileri merak edilir. Mine Erdini'nin ise işi mezarlıklarla; o mezar taşlarıyla uğraşıyor.

Esasen duvar resimleri, rölyefler yapan Erdini'ye iki yıl önce bir arkadaşı gelip enteresan bir ricada bulunmuş. Ölen eşinin mezarına resimli mezartaşı istediğini söylemiş. Tabii bu önce Mine Hanım'ı biraz düşündürmüş. Nedeni ise Türkiye'de henüz böyle bir şeyin hiç yapılmamış olması. Bunun üzerine bir cami hocasına gidilmiş ve danışılmış, bunun sakıncası var mı diye. Hoca ne isterlerse onu yapabileceklerini, hatta bunun güzel bir fikir olduğunu söyleyince, işe koyulmuş Erdini.

BİTİRİNCE AĞLIYOR
Mine Erdini, bir mezartaşını en fazla 45 dakikada boyadığını söylüyor. Önceden eskiz çalışması yapmıyor, oturup o anda ne hissederse onu çiziyor. Fakat bunun için o kişiyle ilgili bilgi alması gerekiyormuş. "Hakkında hiçbir şey hissetmediğim insanın mezarını iyi yapamam. Bu yüzden önceden bilgi alıyorum" diyor ve devam ediyor: "Örneğin yaşlı bir çiftin mezarı yapılacak. Onları hiç tanımıyorsam bana anlatmaları gerekir; neler yaşamışlar, hayata nasıl veda etmişler."

Anlayacağınız Erdini bu işi yaparken, duygularını bir kenara koymuyor. Çizerken bir duygu seli içinde olduğunu söylüyor. Bitirdikten sonra da genellikle ağlıyormuş...

Bu işin de karşılığı var elbette. Bir mezartaşını ne kadara yaptığını sorduğumda, "Bilmiyorum" diyor, "bunun belli bir değeri yok. İsteyen bir paha biçer zaten."

ÜMİT YAŞAR'IN OĞLU
"Peki nasıl hissediyorsunuz" diye soruyorum. "Mezartaşı yapmak biraz garip bir iş değil mi? Ürkütücü gibi." Mine, eskiden beri mezarlıkları severmiş. Ürkmek bir yana, mezarlıklarda dolaşırken huzur bulduğunu bile söylüyor. "Neticede orada nereye gideceğinizi görüyorsunuz" diyor. Sık sık Zincirlikuyu mezarlığına gider dolaşırmış mesela. Kimler var, kim kaç yaşında ölmüş, mezartaşlarına neler yazılmış; bakarmış. Örneğin Zincirlikuyu'da Ümit Yaşar'ın oğluna yazdığı çok güzel bir şiiri varmış ve Mine Hanım onu defalarca okumuş. En çok da kendi öldükten sonra onu kimlerin ziyaret edeceğini düşünürmüş. Ona göre mezarlıklar itici ve soğuk yerler olarak algılanmamalı. Zaten bu yüzden mezartaşlarının boyanması gerektiğini düşünüyor. Şöyle söylüyor: "Burası insanlara huzur veren bir yer olmalı, insanlar mezarlıkları daha çok ziyaret etmeli."

Çocuk odalarını da boyuyor
Mine Erdini'nin tek işi mezartaşı boyamak değil. Aynı zamanda duvar resimleri ve rölyefler yapıyor. Üstelik Türkiye'nin dört bir yanını gezerek. Şimdiye kadar Edirne'den Hatay'a dolaşmadığı, iş yapmadığı yer kalmamış. En sevdiği işlerden birini ünlü müzisyen Garo Mafyan'ın evinde çalışmış. Evin antresini bütün dinlerin buluştuğu bir yer haline getirmiş. Duvarları Kuran'dan bir sayfa, Museviliğin yedi kollu şamdanı, Meryem ile İsa ve İsa'nın çoban hali süslüyor.

Erdini fabrikalara, mağazalara da duvar süsleri yapıyor. Yapmaktan en hoşlandığı bir diğer şey de çocuk odalarının duvarlarını boyamak. Bir hikayeyi baştan başa bir odada anlatan Erdini, bunun çocukların hayal gücünü zenginleştirdiğini ve onlara mutluluk verdiğini söylüyor. Asla birbirinin tekrarı şeyleri yapmamaya özen gösterdiğini de ekliyor. Bunun için sık sık kütüphaneleri geziyor, tarih ve edebiyat kitaplarını karıştırıyor, müzeleri ziyaret ediyormuş. "Resim dendiği zaman benim aklıma öyle manzara falan gelmiyor" diyor, "baktığınız zaman bir şey vermeli insana; bir hikayeyi anlatmalı."

Mine Erdini kimdir?
Mine Erdini 47 yaşında. Güzel Sanatlar Akademisi'ni bitirmiş ve duvar resimleri yapmaya başlamış. İlk duvar resmini Galatasaray Lisesi'nde yapmış. Daha sonra Koç Grubu'na, başka şirketlere ve ailelere çalışmaya başlamış. Evinize farklı bir hava getirmek ya da sevdiğiniz birinin mezarını daha güzel hale getirmek isterseniz kendisine 0532 347 75 54 no'lu telefondan ulaşabilirsiniz.

Aslı E.Perker


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır