kapat

04.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Gerekli şeyler
ARİF'İN TAKVİMİ

5 Mart, Pazartesi: Stalin öldü (1953). Dada ortaya çıktı (1916). Sinema yönetmeni Halit Refiğ doğdu (1934).

6 Mart, Salı: Cyrano de Bergerac doğdu (1619). Aspirin bulundu (1899). Ömer Seyfettin öldü (1920). Çocukları muzur yayından korumak için sansür kurulu oluşturuldu (1986).

7 Mart, Çarşamba: Erkekler günü. Kocaeli Pişmaniye Günü. Gazeteci Çetin Emeç öldürüldü (1990).

8 Mart, Perşembe: Kadınlar günü. BJK'nın sembolü 'baba' Hüsnü Savman öldü (1949). Ankara'da Bakanlıklar'a Maden İşçileri heykeli dikildi (1991).

9 Mart, Cuma: Eşcinseller günü. Bağ budama, kame aşısı zamanı.

10 Mart, Cumartesi: Aseksüeller günü. Telefonla ilk defa konuşuldu (1876). Çin'de kölelik yasaklandı (1910).

11 Mart, Pazar: Gazeteci Ğ yazar İlhan Selçuk doğdu (1925). Devlet Malzeme Ofisi kuruluş yasası çıkarıldı (1954).

Haftanın alıntısı İşçi milletvekili Numan Usta

Türkiye'de ilk kez milletvekili olan işçi Numan Usta'dır. Tophane Askeri Okulu'nu bitiren Numan Usta, Tophane ve Zeytinburnu fabrikalarında çalışarak usta oldu. İttihat ve Terakki Cemiyeti onu son Osmanlı Meclisi'ne İstanbul Milletvekili seçtirdi. 1919 Ğ 1921 yıllarını İngilizlerin sürgünü olarak Malta'da geçirdi. Döndükten sonra TBMM'nin ilk döneminde Türkiye milletvekili olarak yer aldı. (Parantez Gazetecilik ve Yayıncılık Ltd. tarafından yayımlanan bilgilerdir.)

MEÇHUL ŞARKICI
Radyo dinlemeyi sever misiniz? Özellikle çalışırken çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Bugünlerde Joy FM'i (100.5) dinlemenizi öneriyorum. Aynı şarkılar üst üste çok çalıyor belki ve biraz da fazla romantik ama tavsiye edeceğim şarkıyı da başka bir yerde dinlemeniz çok güç. Şarkının adı Goodnight Moon. Söyleyeni ise meçhul. Nedense hiçbir DJ, şarkının sahibini telaffuz etmiyor. Fakat kesinlikle dinlemeniz lazım. Ondan sonra da o müzik market senin, diğeri benim gezeceksiniz. Bir kez daha dinlemek için.

ALTIN İNCELEME YARIŞMASI
Şu sıralar para sıkıntısı çeken öğrencilere bir sürprizim var. İstanbul Bilgi Üniversitesi ile World Gold Counsil'in organize ettiği bir yarışma derdinize deva olacak. 'Altın İnceleme Yarışması'na katılmak için üniversite öğrencisi olmak yeterli. Altın nasıl geliştirilebilir, nasıl daha iyi pazarlanabilir konusunda altı bin kelimelik güzel bir kompozisyon yazın. Son başvuru tarihi 30 Mart. Yarışmanın birincisi 20, ikincisi 10, üçüncüsü ise 5 Cumhuriyet altını kazanacak. Başvurular için Celil Oker'i arayabilirsiniz. Tel: 0212. 216 22 22.

GÖREBİLİYORSAN GÖZLE
Jose Saramago 'Körlük' adlı kitabında insana gerçek bir kâbus yaşatıyor. Düşünün ki bütün bir ülke kör olmuş ve sadece bir tek kadın görebiliyor. Tam bir kaos ortamı yaşanıyor ve bu olanlar arasında kadın, gördüğünü insanlara hissettirmemeye çalışıyor. Belki konuyu anlattığım için kızacaksınız, ama önemli olan konu değil. Saramago'nun yazma konusundaki başarısı. Kendisi ilhamını şu sözden almış galiba: "Bakabiliyorsan gör, görebiliyorsan gözle". Fırsat bulursanız okuyun derim.

DÜNYA KÜÇÜLDÜ
Dünyanın küçücük bir cep telefonunun içine girebileceğini tahmin edebilir miydiniz? Doğrusu ben edemezdim. Fakat Zed denen mesaj servisinin işlevlerini gördükten sonra başka şansım kalmadı. Örneğin canınız bir tiyatroya gitmek istedi ama ne var ne yok bilmiyorsunuz. Hemen 933 numaraya bir mesaj gönderiyorsunuz ve o günkü programlar önünüze geliyor. Aynısı bütün cafeler, sinemalar, galeri, operalar için de geçerli. Bu arada günlük burcunu okumadan dışarı adım atamayanlar için de bir burç servisi var. Hadi onu da geçin, bir de günün itirafını görebiliyorsunuz. Böylece aman canım benim suçum bunun yanında hiç kalır diye kendinizi teselli edebiliyorsunuz. Zed'i nereden mi bulacaksınız? Tüm Turkcell bayilerinden.

MANKEN TİPİNE YASAK
Söylemesi pek yakışık almıyor ama bu ay kadın okuyucularımıza birer ÖKÜZ dergisi almalarını tavsiye ediyorum. Nedeni, kadınlar tarafından hazırlanmış olması. Geçtiğimiz aylarda hapisten çıkan Pınar Selek, gazeteci Neyyire Özkan, Elif Şafak, 'Manken tiplemesi yasak edilmeli' diyen Emine Şenlikoğlu, dergide yazılarıyla yer almışlar. Bundan çok daha fazlası var aslında, fakat yazmaya yer yok. Ancak okumak isteyenler dergiyi bayilerde bulabilirler.

Aslı E. Perker

asliperker@yahoo.com


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır