kapat

06.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Aktif Dagitim
35 hacı ezilerek öldü
Şeytan taşlamak için Mina'ya çıkan 3 milyon hacıdan 35'i itiş kakışta ezilerek öldü. Ölenlerin arasında Türk yok. Ancak 33 Türk hacı adayı başka sebepten vefat etti

MİNA- Suudi Arabistan'ın Mekke kenti yakınlarındaki Mina dağında şeytan taşlama sırasında çıkan kargaşa 35 hacının hayatına mal oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı olayda ölen Türk hacı olmadığını bildirdi. Suudi televizyonunun olayla ilgili yaptığı açıklamaya göre şeytan taşlama sırasında çıkan kargaşada ezilerek ölenlerin 23'ü kadın, 12'si erkek.

Polisler, helikopterlerden yaptıkları anonslarla kalabalığı yatıştırmaya ve daha çok kişinin ölmesine engel olmaya çalıştı. Gruplara ayrılan yüzlerce polis de kalabalığın arasında kordonlar oluşturarak alanı boşalttı. Bölgeye onlarca ambulans gönderildi. Bir süre sonra şeytan taşlama işlemi yeniden başladı.

TÜRK HACILAR EZİLMEDİ
Televizyonun ölenlerin uyrukları ile ilgili bilgi vermemesi üzerine Türkiye'de hacta yakını olanlar paniğe kapılarak Diyanet'ten bilgi istedi. Bunun üzerine bir açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri kargaşada ölenler arasında Türk hacıların bulunmadığını bildirdiler. Türk hacıların şeytan taşlamadan sonra Mekke'ye döndüklerini belirten yetkililer, kutsal topraklarda bulunan Türk kafilesinden, haccın başlangıcından bugüne kadar, özellikle sıcağın etkisiyle olmak üzere çeşitli nedenlerden 33 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattılar.

Şeytan taşlama sırasında meydana gelen ölümlerde, aşırı kalabalık dışında hacıların yoğun konsantrasyona girmelerinin etkili olduğu belirtildi. Hac farizesi gereği kurban bayramının ilk günü Arafat'tan toplanan taşlar 3'e bölünerek, şeytan taşlamaya gidiliyor. 100 basamak civarındaki bir merdivenden inen ve sayıları üç milyona ulaşan hacılar, havaalanı pisti gibi beton bir zemin üzerinde bulunan, genişliği 50 metre, uzunluğu ise bir kilometreyi bulan bir parkurda yürümeye başlıyorlar.

Parkurun sonunda yuvarlak havuz gibi bir alanın içinde 1-1,5 metre çapında bir çanak ve çanağın üzerinde de bir metre yükseklikte dikili bir taş bulunuyor. İslam aleminde Şeytan taşlama bu çanağın içindeki dikili taşa yönelik yapılıyor. Şeytan taşlama işlemi büyük bir coşku içinde geçiyor ve hacılar aşırı konsantrasyona girerek taşları fırlatıyorlar. Her yıl da izdiham yaşanıyor ve kargaşa çıkarak ezilenler oluyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır