kapat

28.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Dünya kadar destek
IMF ve Dünya Bankası'ndan, hükümetin uyguladığı ekonomik programa tam destek geldi. IMF Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, programdan önemli sonuçlar alındığını söyledi

Hükümetin uyguladığı ekonomik programa Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası yetkililerinden tam destek geldi. IMF Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Türkiye'nin ekonomik programının yolunda gittiğini söylerken, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber da uygulanan ekonomik programa Dünya Bankası olarak da tam destek verdiklerini açıkladı.

LİKİDİTE RAHATLATILDI
Türkiye'nin son zamanlarda, para ve döviz piyasalarında istikrarsız koşullarla karşı karşıya geldiğini ifade eden Fischer, otoritelerin buna, likidite üzerindeki kısıtlamaları geçici olarak gevşetmek ve 2001 mali programındaki önlemlerin uygulanmasını hızlandırmak olarak, ikili bir karşılık verdiğini söyledi. Likiditedeki geçici gevşemenin, ulusal para piyasalarında karışıklık çıkmasını önlemeyi amaçladığını belirten Fischer, şunları söyledi:

"Bu müdahalenin ardından, Merkez Bankası'nın net iç varlıkları yavaş yavaş yeniden programda öngörülen düzeye yükseldi. Bu önlemlerle, ekonomik program yeniden yoluna girdi. 2001 yılı için benimsenen etkin politikalar dikkate alındığında, böyle devam etmesi de bekleniyordu.

IMF yönetimi, iç talepten gelen yoğun baskıyı dizginlemek, iç tasarruf düzeyini artırmak ve dış cari açığı azaltmak yönündeki bu politikaları, gelişmelere uygun bir karşılık olarak değerlendiriyor."

Aralık gündeminde neler var?IMF İcra Kurulu'nun Aralık ayının 3. haftasında yapacağı toplantıda, 2 Aralık 1999'da imzalanan 3 yıllık stand-by düzenlemesinin 3 ve 4. değerlendirilmelerinin yapılması bekleniyor. Dğerlendirmeler sonunda, IMF'nin stand-by anlaşması uyarınca sağlayacağı 2 milyar 892 milyar SDR'lik (özel çekme hakkı) toplam kredinin her biri 221.7 milyon SDR'lik iki diliminin daha serbest bırakılması öngörülüyor. Serbest bırakılacak kredi dilimlerinin her biri, ABD Doları cinsinden yaklaşık 283 milyon dolara tekabül ediyor.

Chhibber: Kredi için çalışıyoruz
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, kamu bankalarının özerkleştirilerek özelleştirilmesine olanak tanıyan yasanın yürürlüğe girmesinin Türkiye için çok olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı. Chhibber, bununla Türkiye'nin ekonomik programı uygulamadaki güçlü kararlılığının gösterildiğini belirtti. Uygulanan ekonomik programın Dünya Bankası tarafından da tamamiyle desteklendiğine işaret eden Chhibber, "Biz, Türk hükümetinin gösterdiği çabaları tamamiyle destekliyoruz" diye konuştu. Chhibber, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye vereceği mali sektör uyum kredisinin (FSAL) 780 milyon dolarlık ilk dilimi ile ilgili olarak "Bu krediyle ilgili gerekli işlemler üzerinde çalışıyoruz. Kredi görüşmesi bu takvim yılının sonuna kadar olacak" dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır