kapat

10.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
AHMET VARDAR(avardar@sabah.com.tr )


ATAM'ın kemikleri sızlıyor...

Bugün 10 Kasım, Atatürk'ün ölüm yıldönümü... Kendisini saygıyla anıyoruz. Ama sağlığında ne yaptıysa, onunla kaldık. Şu anda kemiklerinin sızladığı muhakkak... Bunu Amerika'da master yapan bir Türk öğrencisi bakın nasıl dile getiriyor;

"Yazık ki ne yazık... Atam'ın kemikleri sızlıyor.
77 yıl önce kurulan Cumhuriyette binlerce insanımızın emeği var. Nice kanlar döküldü bu topraklar için, nice insanımız şehit düştü... Ne analar kışta kıyamette sırtlarında silah taşıdılar cephelere... Batan denizaltılarımızda askerlerimiz son nefeslerinde "Vatan sağolsun" diyerek öldüler.

İnanılmaz zor bir tarihsel süreçten gelen genç ülkemin 2000 yılında getirildiği hal ise, yürekler acısı... Ekonomi kötü, gelir dağılımı artık uçurum boyutlarını çoktan aşmış durumda... Enflasyon hiçbir hükümet tarafından durdurulamadı. Hırsızlık, rüşvet dizboyu... Özelleştirme yavaş, vergi toplama diye birşey iflas etmiş...Nüfusun çeyreği üretim yapıyorsa, geri kalanı tüketiyor. Bankalar ardı ardına patlıyor. Nasıl göz göre göre bu bankaların içi boşaltılıyor anlamak mümkün değil. İnsanların paraları nasıl bu kadar rahat hortumlanıyor, daha sonra bu paralar nasıl insanların vergileriyle karşılanıyor bunları anlamak mümkün değil.

Daha bu satırları yazarken iki banka daha sigorta fonuna devredildi. İsimlerden çok eğilim, sonuçlar önemli ama kanal ve gazete sahibi medya patronları, Cumhurbaşkanı yeğenleri, holding patronları, siyasi çevreler nasıl oluyor da bu kadar rahat banka alıp, içlerini boşaltıyorlar akıl, mantık ötesi... Mafya almış başını yürümüş, herkes mafya olmuş. Kimin parası varsa kimin arkası sağlamsa o rahat etmiş toplumda... Hukuk falan ara ki bulasın... Devlet güçlü olsa yumruğunu vurdu mu devirir, kökünü kazır bunların hepsini ama böyle bir hareket görmek mümkün değil.

Yargı tıkanmış, mahkemeler işlemiyor... Devlet daireleri tıkanmış, rüşvet dizboyu hale gelmiş... Hakimler vicdanı ile cüzdanı arasına sıkışmış... Politika pislik içinde yüzüyor. Siyaset toplumun en kirlenmiş kısmı haline gelmiş... 40 yıla yakındır başımızdaki değişmeyen liderler... Milletvekili seçilebilmek, cebindeki parayla doğru orantılı. Herkes rant, menfaat ve cebini doldurma peşinde... Medya bir başka alem. Cumhuriyet tarihinin en güçlü ve aynı zamanda bir azınlık yüzünden en çok yıpranmış, lekelenmiş medyası... Birbirine karışmış vıcık vıcık bir sanat ve spor alemi... Arsızlığın, gösterişin, zenginliğin, rezaletin, görgüsüzlüğün ve ahlaksızlığın prim yaptığı bir ortam... Her geçen gün daha televoleleşen, yozlaşan sosyal yaşam...

Bu siyasetçilerin hepsi ama hepsi çekilsin, geriye yeni nesillere şans tanınsın. Büyükler tecrübeleriyle arkadan gelen gençlere yol göstersin. Dinamizm, yenilenme, reform, küçülmüş devlet, dinamik ekonomi, verimli vergi toplama sistemi, işler bürokrasi ve hukuk, gelir dağılımındaki uçurumun azaltılmasını, modernize edilmiş bir ekonomi, dürüst siyasetçi, güçlü sivil toplum, önem verilen korunan bir çevre, belli bir zümrenin çalıp çırpamadığı, yeni nesillerin devletten kaçmadığı, dünyada söz sahibi bir ülke istiyorum, çünkü biliyorum ki ATAM da bunu isterdi. Tüm şehitlerimiz ve ATAM'ın kemikleri sızlıyor... Bunu biliyorum ama görünüşe göre yapacak birşey yok... Ne kadar acı!...."

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır