kapat

10.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
'Kıbrıs'ta taviz yok'
Başbakan Ecevit, "Helsinki'de bize, Kıbrıs konusunun AB üyelik sürecinde bir unsur olmayacağı sözü verilmişti" diyor ve ekliyor: "Ama bundan bir sonuç alamazlar. Kıbrıs'tan taviz veremeyiz"

Başbakan Bülent Ecevit, Avrupa Birliği Katılım Ortaklığı Belgesi'nde Kıbrıs'la ilgili yer alan bölümlerin Türkiye açısından kabul edilemez olduğunu ve bir sonuç getirmeyeceğini söyledi. 3.5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısı ardından SABAH'ın sorularını yanıtlayan Ecevit, "Helsinki'de Kıbrıs konusunda bize söz verildi. Tavrımız biliniyor. Kıbrıs'tan taviz veremeyiz" dedi.

"SONUÇ ALAMAZLAR"
8 Kasım'da açıklanan AB- Türkiye Katılım Ortaklığı Belgesi'ni değerlendirmek üzere dün toplanan Bakanlar Kurulu toplantısından sonra görüştüğümüz Başbakan Ecevit'in sorularımıza yanıtları şöyle:

- Bakanlar Kurulu açıklamanızdan diğer alanlarda fazla sorun olmadığı, ancak Kıbrıs konusunun sıkıntı ortaya çıkardığı anlaşılıyor? Sıkıntının kaynağı nerede?

- Belgede bir pürüz bu. Kıbrıs konusunda geldi. Kıbrıs konusu Yunanistan'ı mutlu etmek için özellikle vurgulanmış. Oysa Helsinki'de bize söz verilmişti. Anımsayacaksınız, bizim Helsinki belgesini kabul etmemiz için gece yarıları AB yetkilileri Ankara'ya gelmiş ve bize Kıbrıs konusunun AB üyelik sürecinde bir unsur olmayacağı sözünü vermişlerdi. Bu yazıya da döküldü. Şimdi bu hale getirmeleri ve bir yıl önceye çekmeleri kabul edilemez. Bundan bir sonuç alamazlar.

TAVİZ YOK
- Türkiye 1997'de Lüksemburg zirvesinde dışlandığında 'siyasi ilişkileri kesme' kararı almıştı. Şimdi de böyle bir karar alacak mısınız?

- Sert tedbirlere ihtiyaç yok. Çünkü bizim tavrımız belli. Bunu ortaklık belgesinin hazırlanış sürecinde de değişik düzeylerde defalarca açıkladık. Kıbrıs'tan taviz veremeyiz.

- Belge üzerinde 7-9 Aralık Nice doruk toplantısına dek değişiklikler yapılabilir mi?

- Bu müzakere edilecek bir metin değil. Türkiye'nin AB üyelik süreci ile Kıbrıs sorunu birbirine karıştırılmamalı. Bir yandan Birleşmiş Milletler gözetiminde, bizim de desteklediğimiz görüşmeler devam ediyor. Karıştırılmamalı.

TIKANMA OLMAZ
- Bu durum Türkiye-AB ilişkilerinde bir tıkanmaya yol açabilir mi?

- Sanmıyorum. Çünkü, dediğim gibi, bu noktaya gelene dek tavrımız hep açık bir şekilde ortaya koyduk. Bu hesapta olmayan bir şeydi. Tavrımız biline biline bu belge hazırlandı. Tavrımız değişmeyecek.

- Peki bu durum üyelik sürecini etkiler mi?

- Etkilememesi gerekir. Bu o kadar büyütülecek bir şey de değil. Türkiye AB üyeliği konusunda Helsinki belgesinde verdiği sözleri yerine getiriyor ve getirmeye devam edecek.

KİLİT CÜMLELER
Ecevit'in bu sözleri, Atina'nın Kıbrıs sorununu "Türkiye ile AB arasında bir sorun yapma" tuzağının Ankara tarafından fark edildiğini gösteriyor. Bu durum, Bakanlar Kurulu'nun 3 sayfalık açıklamasında kilit önem taşıyan "AB ile aramızda görüş, değerlendirme ve öncelik farklılıkları olabilir. Önemli olan uyumun sürdürülmesi ve farklılıkların birer sorun halini almaması" cümlelerinden de anlaşılabiliyor.

Kıbrıs sorunu tamamen bir yana, Türkiye'nin AB üyeliği niyetinin ciddi olduğu, açıklamadaki "hükümet reform çalışmalarını sürdürecek" cümlesinden açıkça görülebiliyor.

MURAT YETKİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır