kapat

10.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Nuriş'i öldürme planı
Uşak Cezaevi'ni kan gölüne çeviren Nuriş'in öldürdüğü Erol Neşet'in üzerinde bulunan bir not sayesinde Nuri ve Vedat Ergin'i öldürmek için cezaevine sokulmak istenilen silahlara ulaşıldı

Karagümrük çetesi elebaşları Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin çıkarttığı ve 5 kişinin işkence edilerek öldürüldüğü Uşak E Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki isyanla ilgili araştırmalarını sürdüren jandarma ekipleri, Ergin kardeşleri öldürme planını ortaya çıkardı. Uşak Jandarma Alay Komutanlığı İstihbarat ekipleri, Ergin kardeşler tarafından işkence yapılarak öldürülen Erol Neşet'in özel eşyaları arasında bir not buldu. Neşet tarafından yazılan notta şu ifadelere rastlandı: "Şekerevleri-Şeref Neşet, yeni mezar üstü, yeni mezarlıktan çık. Yukarı doğru çıkıyorsun, yukarıda kahvehane var. Kahvehaneden ilk sola giriyorsun, 500 metre ileride solda tostçu Şerif'in evi. Battaniye'ye sarılı bir şekilde evde saklı."

Bu notun üzerine harekete geçen jandarma ekipleri, gözaltına aldıkları Neşet'in amcaları Şerif Neşet ve Halil Neşet, kardeşi Birol Neşet ve Özkan Şafak'ın yer göstermesi sonucunda 1 adet Kaleşnikof tüfek, 1 adet otomatik tüfek ve bu silahlara ait 29 Kaleşnikof mermisi ile 50 adet otomatik tüfek mermisi ele geçirdi.

Plan Yürümedi
Sanıklar sorgulamada suçlarını kabul ederlerken, silahların Nuri ve Vedat Ergin ile adamlarını öldürmek için cezaevine sokulacağını iddia ettiler. Plana göre silahlar cezaevinde Erginler tarafından işkence yapılarak öldürülen Orhan Cemal Yeşilkaya tarafından temin edilmişti. İsyandan önce Kasarteks'i bastıkları için Uşak Cezaevi'ne gönderilen Orhan Cemal Yeşilkaya, Erol Neşet, Reşat Taşçı, Nihat Yargı, Varol Özdemir, Murat Eryılmaz; Erginler'i cezaevinde öldürecekti. İsyan başlayınca silahlar Özkan Şafak'ın elinde kaldı. Sanıklar kimsenin silahları arayıp sormaması üzerine silahları bir evin çatı katına saklamaya başladı.

Haklarında "suç delillerini saklamak"tan dava açılan 4 sanık, sevk edildikleri mahkemece serbest bırakıldı.

Bu arada önceki gün görevinden alınan Uşak İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Canan Türkan'ın yerine Yalova'dan Yarbay Nevzat Arık'ın atandığı açıklandı.

20 milyar toplamış
Öte yandan Uşak Cezaevi'ndeki kanlı isyandan 2.5 ay önce Jandarma Genel Komutanlığı tarafından hazırlanan ve Adalet Bakanlığı'na sunulan gizli raporda isyan tehlikesinin haber verildiği ortaya çıktı. 25 Ağustos "Kişiye özel" raporda Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin cezaevi iç düzenini bozarak ve cezaevi içinde idareye rağmen başına buyruk hareketlerde bulunarak cezaevi iç düzenini bozduğunun anlaşıldığı belirtiliyor. Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da suçlandığı raporda, Cumhuriyet Başsavcılığı izni ile Nuri ve Vedat Ergin'in ilgisiz şahıslarla görüşmelerine müsaade edildiğine yer veriliyor. Raporda Karagümrük Çetesi'nin Uşak'ı da haraca bağladığı ve çete oluşturarak tehdit ve şantajla Uşak'ta 20 milyar lira para topladıkları belirtiliyor.

Uşak Cezaevi'nin de Ergin kardeşler tarafından yönetildiğinin belirtildiği raporda, tutuklu ve hükümlü olarak cezaevine getirilen şahısların hangi koğuşlara verilmesine Nuri Ergin'in karar verdiği, maddi durumu iyi olan hükümlü ve tutuklulardan da tehdit ve baskı ile haraç topladığına değiniliyor. Raporda, hasta tutuklu ve hükümlülerin bile Nuriş'in izni ile hastaneye sevkedildiği belirtilerek, Ergin kardeşlerin cezaevinde tam bir hakimiyet kurdukları ifade ediliyor. Rapora göre, Nuri Ergin, ziyaretçilerini cezaevi müdürünün odasında kabul ediyor ve özel görüşmelerinde müdür odadan çıkartılıyordu.İsimler ve somut olayların anlatıldığı raporun sonuç bölümünde ise Nuri Ergin ve adamlarının Uşak'ta başka bir çete kurmadan başka cezaevlerine nakledilmesi isteniyor.

Turan GÜLTEKİN-Mustafa YILMAZ-Mehmet EZGİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır