kapat

10.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Doktorlar kızdı
Etyen Mahçupyan'ın kanserin aşıyla tedavi edildiğini yazmasını, doktorlar,"İkinci zakkum olayı" olarak nitelendirdi

Siyaset bilimci Etyen Mahçupyan'ın yazılarında kanserin, ABD'de 31 yıldır aşıyla tedavi edildiğini yazması tartışmalara yol açmıştı. Mahçupyan'a dün cevap veren 17 bilimadamı 'Bu tür açıklamalar şarlatanlıktır' dedi.

Mahçupyan'ın kanser hastalığının San Diego eyaletindeki 'Livingston Kliniği'nde aşı ile tedavi edildiği açıklamasının ardından 1500'e yakın hastanın tedaviyi bıraktığını söyleyen İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erkan Topuz, durumu 'Yaşanan ikinci bir zakkum olayı' olarak nitelendirdi.

TIBBİ TEMELİ YOK
Mahçupyan'ın kanseri basit bir mikrobik hastalık gibi gösterdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Bülent Berkarda, 'Sözde Livingston tedavisinin 50 yıllık geçmişi vardır' dedi ve ekledi, "Hiçbir tıbbi temeli olmayan bu tür açıklamalarla normal hücrelerin değişime uğramasıyla ortaya çıkan ve pek çok çeşidi olan kanser hastalığı basit ve bulaşıcı bir mikrobik hastalık olarak gösteriliyor. Bay Mahçupyan'ın sözünü edip övdüğü Livingston'daki tedavide kanserin özel bir bakteri tarafından oluşturulduğu ve bu bakteri tedavi edilince kolayca kanserin iyileştiği söylenmektedir. Ancak bugüne kadar yapılmış olan milyonlarca incelemede nedense başka hiçbir araştırmacı bu bakteriyi görememiştir.'

MAHÇUPYAN'DAN CEVAP
İddiaları ortaya atan Etyen Mahçupyan ise "Doktorların hassasiyetini anlıyorum. Hastalarının tedirgin olmalarından rahatsız oluyorlar. Bu konuyu köşemde yazmamın nedeni; dünyada olan bir tartışmayı Türkiye'ye taşımaktı. Livingston'un yaptığı çalışmalar tıp dergilerinde yayımlanıyor. ABD'de kanserle mücadele eden kuruluşlar bu tedaviyi ciddi olarak değerlendirmiyor ve bastırıyor. Bunu yetersiz bulabilirsiniz ama en azından tartışılmalı. Bir gazeteci bir doktor kadar bu konuda bilgi sahibi olmayabilir. Bir kanser hastası kesinlikle bir doktora sorarak tedaviye başlamalı. Hiçbir hasta sorumluluğunu doktora yıkamaz."

Alper URUŞ/Ayla ÖZCAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır