kapat

10.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
KISA KISA KISA

Sabancı, DuPont'la global şirket kuruyor
Sabancı Holding, DuPont ile iki grubun kordbezi üretim tesislerini içine alan global bir şirket oluşturulması kapsamında, yüzde 100'ü kendisine ait olmak üzere Hollanda'da 300 milyon dolar sermayeyle bir şirket kurma kararı aldı. İMKB bülteninde yer alan şirket açıklamasına göre, Sabancı ve DuPont, endüstriyel naylon iplik ve kordbezi üretimi ve satışında Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu, Ortadoğu ve Afrika ile Brezilya ve Arjantin pazarlarında mevcut işbirliklerini global düzeye taşımak amacıyla, DuPont'un ABD ve Arjantin'deki tesisleri, Sabancı Grubu'na bağlı KordSa ve tarafların Brezilya ve Arjantin'deki kordbezi üretim tesislerini içine alan global bir şirket oluşturmayı planlıyor.

Şirket evliliklerinin yüzde 60'ı başarısız
DünyanIn en hızlı büyüyen yüksek katma değerli danışmanlık şirketi A. T. Kearney'nin uzman danışmanları Max M. Habeck, Fritz Kroeger ve Michael R. Traem tarafından yazılan "Şirket Birleşmeleri Sonrası Başarılı Entegrasyon İçin Yedi Kural" adlı kitapta, şirket birleşmelerinin yüzde 60'a yakınının başarısız olduğu belirtildi. Kitapta, hissedarların pazar beklentilerini karşılamada en iyi stratejinin uygulandığı şirket birleşmelerini belirlemek amacıyla 1993-1996 yılları arasındaki 115 şirket birleşmesinin 24 aylık sonuçları değerlendirildi. Kitabın yazarlarından Max Habeck, "Şirket birleşmeleri sonrası, hisselerdeki değer kaybının yanı sıra araştırılan şirketlerin yüzde 57'sinde kârlılıkta da düşüş olduğu görülüyor" dedi. Habeck, söz konusu şirketlerin yüzde 14'ünde değişiklik görülmezken, sadece üçte birinde kâr artışı kaydedildiğini belirtti.

IMF açıklaması haftaya
Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli ile gelecek hafta Salı veya Çarşamba günü ortak basın toplantısı yapabileceklerini bildirdi. Demiralp, Demiralp, şu ana kadar konuların parça parça ele alındığını, bugünden itibaren ise topluca ele alınacağını belirterek, KİT dengesinin daha netleşmediğini ifade etti. Demiralp, 2000 ve 2001 yılının birlikte ele alındığını bu nedenle görüşmelerin kapsamlı olduğunu bildirdi. Cottarelli başkanlığındaki Fon heyetinin temaslarını tamamlayarak bugün ya da yarın Türkiye'den ayrılması öngörülüyordu.

Dolara bir haftada 4. müdahale
Avrupa dolara müdahale etmeye devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) dün Amerikan para birimine karşı Cuma gününden bu yana 4. müdahalesini yaptı. Müdahale sonucunda ortak para birimi euro yeniden 0.86 seviyesinin üzerine çekildi. Doların mark karşısındaki değeri ise 2.29 seviyelerinin üzerinden 2.26'ya indi. Euro bölgesine dahil ülkelerinin merkez bankalarının katıldığı müdahale öncesinde ortak para biriminin değeri 0.85 sent seviyelerinde seyrediyordu.

2001 yılında 8 milyar $ dış borç
Hazİne önümüzdeki yıl dış piyasalarda 8 milyar dolara yakın borçlanma planlıyor. Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, 2001 yılında tahvil ihracı yoluyla uluslararası piyasalardan elde edilmesi planlanan gelirin 8 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. Bu yıl uluslararası piyasalardan 6 milyar dolar tutarında borçlanma öngeren Hazine şu ana kadarki tahvil ihraçlarıyla hedefin üzerine çıktı. Bu ay sonunda Japonya'dan gelecek borçla birlikte toplam 2000'de alınan toplam borç miktarı 7.7 milyar doları bulacak.

Tüketici kredilerinde artış sürüyor
BankalarIn kullandırdığı tüketici kredileri 20-27 Ekim haftasında 73.9 trilyon lira arttı. Haftalık artış hızı yüzde 1.67 oldu. Toplam tüketici kredilerinin miktarı 4 katrilyon 501.1 trilyon liraya çıktı. Söz konusu kredilerin 567.9 trilyon lirası konut, 2 katrilyon 319 trilyon lirası otomobil ve 1 katrilyon 614.1 trilyonu da nakit kredilerden oluşuyor. Kredi kartlarının kullanım tutarı 20-27 haftasında 23.9 trilyon lira arttı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır