kapat

10.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Amerika neler öğrendi
USA Today gazetesi, bir öz eleştiri yaparak Amerikan başkanlık sistemindeki eksiklikleri 8 maddede topladı. Adaylar 2 ay kampanya yaptı, vaatlerde bulundu da, halkın başkanını seçmek için eksik olan neydi?

Hani ekonomi önemliydi?
Ekonomik koşullar seçmen üzerinde etkili olsaydı, Gore'un açık farkla başkan olması gerekirdi. Çünkü 8 yıllık Clinton döneminde ekonomi altın çağını yaşadı.

Hani karizma önemliydi?
Adayların kişiliğinin politikaları kadar önemli olduğu düşünülüyordu. Gore'dan daha karizmatik olan Bush'un açık arayla başkan olması gerekiyordu.

Hani kampanya önemliydi?
Seçimler 3.7 milyar dolarla tarihin en çok para harcan seçim kampanyalarına sahne oldu. Ancak bu paralar oy getirmedi.

Hani İnternet etkili olacaktı?
İnternet'in seçmene ulaşmakta en etkili yöntem olacağı düşünülüyordu. Ancak yine eski sistemle, telefonla oy avına çıkıldı. Ve daha da etkili oldu.

Hani TV tartışmaları önemliydi?
Seçimler öncesi gelenek haline gelen adaylar arasındaki televizyon tartışmalarını kazananın seçimi kazanacağı söylenirdi. Oysa tartışmalarda Gore halk tarafından daha başarılı bulunsa da, son tartışmanın ardından Gore anketlerde hep Bush'un arkasında kaldı.

Hani sosyal sigorta politikanın direğiydi?
Demokratlar 65 yıldır sosyal güvenliği savunan palitikalarıyla halktan oy aldılar. Gore da kampanyasında bu konuya ağırlık verdi. Ama Florida'daki yaşlı nüfus sosyal sigorta sistemini özelleştireceğini söyleyen Bush'a Gore'dan daha çok oy verdi.

Hani seçmen hep aynı partiye oy verirdi?
Gore da Bush da bazı eyaletleri kazanacağına kesin gözüyle bakıyordu. Seçmeninin ihanet etmeyeceğini söyleyip o eyaletlere gitmediler bile. İyi de, 6 seçimdir "Demokratlar" diyen Batı Virginia ve Minnesota'yı Bush'un kazanması şans mı...

Hani Gore ve Bush ayrı bir karakterdi?
İki aday da ayrı politikalar izlediğini söylese de Clinton'ın gölgesinde kaldılar. Cumhuriyetçi Bush bile Clinton'ın yöntemlerini taklit etti. Clinton yine etken oldu. Hiç beklenmedik eyaletlerde Gore, Clinton'ın ekonomik paketi sayesinde oy kazandı. 1988 seçimlerinin yıldızı Ronald Reagan'dı, bu yılın yıldızı da Clinton oldu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır