kapat

10.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Büyük gecede soğuk görüşme
Gore, tebriğini geri çekmek için rakibini aradığında sert bir mesaj verdi: Kazandım diye böbürlenmeyin

Kutlama hazırlıklarına başlayan Bush'tan, soğuk bir karşılık geldi: Yapmanız gerekeni yapın

Amerika'nın galibi belli olmayan başkanlık seçimlerini herkes nefesini tutarak izledi ama en büyük heyecanı yaşayan iki kişi Al Gore ve George Bush'tu hiç kuşkusuz. Başkan yardımcısı ve Demokrat Parti başkan adayı Al Gore seçim gününü Tennessee Nashville'de geçirdi. Oyunu memleketi Carthage yakınlarındaki Elmwood'da veren Gore ve karısı Tipper, okul arkadaşlarıyla oy vermenin önemi hakkında sohbet ettiler. Daha sonra ise Loevwe Vanderbilt Plaza Oteli'nin 7'nci katındaki seçim karargahında, yardımcısı Lieberman'la CNN'den seçim sonuçlarını izlemeye başladılar. İlk sonuçlar Gore'u Florida'da, Michigan ve Pennsylvania'da önde gösteriyordu. Otelde sevinç çığlıkları yankılandı.

Kardeşi teselli etti
Aynı saatlerde George W. Bush'un karargahı olan Teksas eyaletinin Austin kentinde ise tam tersi bir hava esiyordu. Bush, Gore'un Florida'da önde olduğunu eşi Laura, babası eski Amerika Başkanı George Bush ve Teksas valisi olan kardeşi Jeb'le birlikte Four Seasons oteli yakınlarındaki Shoreline Grill adlı restoranda yemekteyken aldı. Birkaç gün önce kardeşi Jeb'e "Florida'yı kaybedersek yanıma gelme" diye şaka yapan Bush'un sözleri gerçek olmuştu. İki kardeş, üzgün bir şekilde birbirlerine sarıldılar.

Evine dönmeyi düşündü
Ardından Bush seçim sonuçlarını izlemek için Valilik konutuna çekildi. Bush, sonuçları izlemeyi bırakıp evine dönmeyi bile düşündü. Florida'yı kaybettiklerini düşünen yardımcıları küçük eyaletlerden kaçını kazanmaları durumunda bir şansları olabileceğini hesaplıyordu ki televizyonlar Florida'yı tekrar kararsızlar hanesine yazdı. Umutlar dirilmişti. Birkaç saat sonra da Florida'yı Bush'un kazandığı açıklandı.

Restorandan üzgün ayrılan iki kardeş bir kez daha sarılıyordu birbirine; bu kez kutlama için.

Geceye damga vuran diyalog
Amerİkan seçimlerinin unutulmazları arasında yerini alan telefon görüşmesinin içeriğini Associated Press haber ajansı ele geçirdi. Demokratlar'ın adayı Al Gore ile Cumhuriyetçiler'in adayı George Bush arasında geçen ve iki tarafın kurmayları tarafından da doğrulanan görüşme şu şekilde gerçekleşti:

Gore: "Sayın Bush, tebriğimi geri çekiyorum."

Bush: "Yani yenilgiyi kabullenmekten vazgeçtiğinizi mi söylüyorsunuz?"

Gore:"Hemen sevinmeyin. Kazandım diye böbürlenmeyin."

Bush: "Ama Florida Valisi olan kardeşim Jeb, Florida'yı benim kazandığım konusunda garanti verdi."

Gore: "Bu konuda sizin küçük kardeşiniz yetkili değil."

Bush: "Peki Sayın Başkan Yardımcısı. Yapmanız gerekeni yapın."

Bush'un bu cümlesiyle gergin telefon görüşmesi bitti. Başkanlık mücadelesi ise bitmedi, devam ediyor.

Beyaz Saray'dan 'Devam et' çağrısı
Florida'nIn galibinin 'Bush' olarak açıklanmasıyla birlikte üzülme sırası Gore'a gelmişti. Birkaç saat önceki kutlamalar yerini şaşkınlığa bıraktı. Hatta bazı kampanya görevlileri ağlamaya başadılar.

Geceyarısına doğru yardımcılarını toplayan Gore durumun ümitsiz olduğuna karar verdi. Bush'u arayarak kazandığı için tebrik etti.

Artık Bush yeni Amerika Başkanı olarak ilk konuşmasını yapmak için Gore'un resmi yenilgi açıklamasını beklemeye başladı. Ancak betklenen açıklama bir türlü gelmedi.

Müjdeli 'Alo'lar
Bunun sebebi, Gore yenildiğini kabullenmek üzere binlerce taraftarının kendisini beklediği meydana giderken üst üste gelen iki telefondu. Birincisi Florida'daki karargahındandı. Aradaki farkın hızla kapandığını, hemen teslim olmamasını söylüyordu yardımcıları. İkinci telefon ise Beyaz Saray'dan geldi. Başkan Bill Clinton, Gore'u arayarak, "İyi bir kampanya çıkardın. Demokratların oylarını belirli bir düzeyde tuttun. Vazgeçme, devam et" diyordu.

Mesaj alınmıştı. Mücadeleye devam edilecekti. Gore hemen otele geri döndü ve Bush'la ikinci bir telefon konuşması yaptı. Ancak bu defaki konuşma çok daha sert ve elektrikliydi.

Bush'un ses tonundan, duyduklarına inanamadığı anlaşılıyordu. Gore bu görüşmede daha her şeyin bitmediğini ve kampanyasının sürdüğünü, tebriğini geri çektiğini söylüyordu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır