kapat

10.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Seçim mahkemelik
Florida'daki sayım sonrasında yeni Başkan belirlenecek. Ancak aradaki fark 2300 oyun altında olursa yurt dışında oy verenler de sayılacak

Bush galip ilan edilirse, Demokratlar yolsuzluk iddialarıyla mahkemeye başvuracak. Hukuk savaşıyla Başkan'ın koltuğuna oturması aylar sürebilir

Gore kazanırsa, Cumhuriyetçiler, Demokratlar'ın küçük farklarla kazandığı Iowa ve Wisconsin'de de yeniden sayım yapılması için başvuracak

Amerika'daki başkanlık seçimleri, bir üçüncü dünya ülkesini aratmayacak karmaşaya dönüştü. Demokrat Parti'nin itirazıyla Florida'daki oyların yeniden sayılması bu sabaha karşı tamamlanmasına rağmen Başkan belirlenemeyecek.

Florida yasalarına göre, iki aday arasındaki fark binde 5'in altına düştüğü için Demokratlar'ın isteğiyle oylar yeniden sayılmıştı. İlk sonuçlara göre Gore aradaki farkı yarı yarıya azaltırken Bush hala 941 oyla önde gidiyor.

Ülke çapında yüzde 49'a 48 oy oranıyla Gore yarışı önde götürürken Florida kilit olmuştu. Seçim sistemine göre Başkan'ı eyaletlerden seçilen Seçici Kurul seçiyor. Bu nedenle her adayın eyaletlerin tamamından en az 270 delege çıkarması gerekiyor. Son duruma göre Gore 260, Bush ise 246 delege çıkardı. Sonucu Florida'dan çıkacak 25 delege belirleyecek.

İki senaryo var
Sayımın ardından aradaki fark yine 2 bin 300'ün altında çıkarsa yurt dışındaki Amerikalılar'ın oyları beklenecek. Bu durumda başkanın belirlenmesi süreci 10 güne kadar uzayabilecek.

Bush galip ilan edilirse Demokratlar seçimde yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle mahkemeye başvuracaklar. Mücadeleyi bırakmaya niyeti olmayan Demokrat Parti'nin hukukçuları seçim hakkında raporlar ve dosyalar oluşturmaya başlarken, Gore'un kampanya yöneticisi William Daley bu niyeti net bir dille ortaya koydu: "Gore, Florida'yı ve Beyaz Saray'ı Bush'a teslim etmeyecek. Yasal mücadeleyi sürdüreceğiz. Yeni başkanın belirlenmesi, haftalar, hatta aylar sürebilir."

9 Oy sandığı kayıp
Gore taraftarları mahkemede şunları iletecek:

* Florida ve bazı Güney eyaletlerinde zencilerin oy kullanmasında zorluk çıkarıldı.

*Volusia Country'de oy disketi arızalandı.

* Florida'da Gore'a verilen oylar seçim kurulu tarafından silindi.

* Palm Beach'te Pat Buchanan'la Gore'un karşılıklı duran isimleri birbirine çok yakın yazıldı.

* Broward Country'de 9 oy sandığı kayboldu.

*Demokratların güçlü olduğu bölgelerde sandıklar erken kapatıldı. Birçok kişi oy veremedi.

Bush'tan misilleme
Florida'daki yeniden sayım sonucu Gore'un galip ilan edilmesi durumunda ise Bush taraftarları harekete geçecekler. Cumhuriyetçiler de misilleme olarak Demokratlar'ın çok küçük farklarla kazandıkları Iowa ve Wisconsin eyaletlerinde oyların yeniden sayılması ve seçimin yenilenmesi için başvuruda bulunacaklar. Demokratlar Iowa'da 5 bin 253, Wisconsin'de ise 5 bin 921 oy farkla seçimi kazanmıştı.

Yeniden seçim için 3 dava açıldı
Florida eyaletinin Palm Beach kasabasından 3 kişi, seçim kartlarını delmek suretiyle oy verme işleminin çok karışık olduğu ve bu yüzden yanlışlıkla Demokrat Parti başkan adayı Al Gore yerine, Reform Partisi başkan adayı Pat Buchanan'a oy verdikleri iddiasıyla buradaki seçimlerin yenilenmesi için dava açtı. Kasabada kullanılan oy kartında Gore ile Buchanan'ın isimleri karşılıklı. Seçmen ikinci sıranın Gore'a ait olduğunu düşünüp kartı deliyor. Oysa ikinci sıra Buchanan'ın.

Buchanan, kampanya bile yapmadığı Palm Beach'ten 3 bin 400 oy almasına rağmen aynı bölgeden Al Gore'a beklenenden az oy çıkmasının nedeninin de bu olduğu belirtiliyor.

7 yöntemle oy atıldı
Amerika'da bu yıl büyük tartışmalara neden olan oy verme işlemi 7 yöntemle yapıldı. Seçmenlere oy vermek için bekledikleri kuyrukta kısa bir brifing verildi. Daha sonra eyalette benimsenen yönteme göre oyunu kullanıyor.

*Oy kartı: Adayın yazılı olduğu yer zımbayla delinir. Delikli kart bilgisayarla okunur.

* Optik okuyucu: Adayın yanındaki kutu işaretlenir. Kağıtlar optik okuyucu ile okunur.

*Mekanik kol: Seçmen her bir aday için önündeki makinenin kolunu belirli bir düzeye getirir.

*Elektronik oylama: Seçmen adayını bilgisayarda dokunmatik olarak seçer.

* E-mail: Seçim kurulunun internet sitesine girerek oyunu kullanır.

* Mektup: Daha çok yurt dışında bulunan seçmenler için kullanılır.

* Oy pusulası: Adayın ismi işaretlenir

Afrika'da olsa alay ederlerdi
Amerika'daki seçim krizi, tüm dünyada espri konusu oldu. Nijerya'nın başkenti Lagos'ta bir taksi şoförü olan Fortune Akabuka, bu şaşkınlıktan bir ders çıkararak "Eğer bu iş Nijerya'da ya da Afrika'nın herhangi bir yerinde olsaydı tüm dünya gülerek bizi izlerdi" yorumunu yaptı.

*İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra 58 hükümet değiştiren İtalya'da bir kafenin sahibi "Aaa, İtalya gibi" tepkisini verdi.

* Seçimin çok gizemli bir havaya büründüğü yorumunu yapan İsviçre televizyonunda bir haber sunucusu, seçimi Alfred Hitchcock filmine benzetti.

*Küba lideri Fidel Castro, Amerika'daki her kriz sonrası yine klasik açıklamasını yaptı: Bu seçim sistemi Amerika'nın köklerinin ne kadar anti-demokratik olduğunu bir kez daha gösterdi.

*Amerikan vatandaşlığına geçmek üzere olan son James Bond İrlandalı Pierce Brosnan da "Keşke daha önce Amerikalı olsaydım. Oyumu Gore'a atardım. Tek bir oyun bile önemi var" şeklinde konuştu. SAVAŞ SÜZAL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır