Türkiye'nin "AB yolu" açıklanıyor
Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinde atması gereken adımları belirleyen Katılım Ortaklığı Belgesi (KOB) son halini aldı.
Avrupa Birliği'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Günter Verheugen tarafından hazırlanan belge, bugün açıklanacak. Avrupa Birliği'nin en yüksek organı AB Konsey Başkanı Romano Prodi ve Genişlemeden Sorumlu Komiser Günther Verheugen tarafından açıklanacak belgede, Türkiye'nin tam üyelik yolunda siyasi, ekonomik ve kurumsal açılardan atması gereken adımların yer aldığı belirtildi.
Katılım Ortaklığı Belgesi'nde Türkiye'yi rahatsız edecek konulara rastlanmadığı vurgulandı.
Öte yandan bugün Avrupa Birliği'ne aday Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi, Malta, Estonya, Slovakya, Estonya, Litvanya, Slovenya, Bulgaristan ve Romanya ile ilgili Katılım İlerleme Raporu' da açıklanacak.
Türkiye açısından Katılım Ortaklığı Belgesi'nde önem taşıyan konulardan birini demokratikleşme oluşturuyor.
Katılım Ortaklığı Belgesi'nin genelinde, Türkiye'de çeşitli çevrelerce dile getirilen söylemlerin ötesine geçilmediği vurgulandı.
Türkiye'nin rahatsız olduğu terminolojiden uzak duran belgede "Kürt" kelimesine yer verilmemesi ve "bireysel ve kültürel haklar" ifadelerinin kullanılması Avrupa Birliği'nin "hassasiyetinin" göstergesi olarak algılandı. Fikret AYDEMİR
KISA VADELİ HEDEFLER
Türkİye'nİn 2001 yılına kadar yerine getirmesi gereken öncelikler, kısa vadeli hedefler bölümünde yer alıyor:
1 İfade özgürlüğü, hukuki ve anayasal düzenlemelerle daha güçlü bir şekilde garanti altına alınmalıdır.
2 Sivil toplum kuruluşlarının gelişmesini teşvik edecek ve bu kuruluşların ifade özgürlüğünü güvence altına alacak anayasal düzenlemeler yapılmalıdır.
3 Avrupa işkence ile mücadele sözleşmesi çerçevesinde, yasal düzenlemelerin iyileştirilmesi gereklidir.
4 Yargı öncesi gözaltı koşulları konusundaki yasal düzenlemelerin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatı ve işkenceyi önleme komitesinin tavsiyeleriyle uyumlu hale getirilmelidir.
5 İnsan hakları ihlallerinin tamiri için fırsatlar yaratılmalıdır.
6 Adli makamların insan hakları konusundaki eğitimi arttırılmalıdır.
7 Türk vatandaşlarının ana dillerinde yayın yapmalarını engelleyen yasal düzenlemeler kaldırılmalıdır.
8 Bölgesel farklılıkların giderilmesi, tüm vatandaşlara yönelik ekonomik, sosyal ve kültürel imkanların genişletilmesi için geniş kapsamlı bir yaklaşım benimsenmelidir.
ORTA VADELİ HEDEFLER
Türkİye'nİn 2004 yılına kadar gerçekleştirmesi gereken değişiklikler ise, belgenin orta vadeli hedefler başlığı altında yer alıyor. Buna göre:
1 Dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi görüş, felsefi inanış ve din farkı gözetmeksizin, tüm vatandaşların temel hak ve özgürlükleri güvence altına alınmalıdır.
2 Bütün vatandaşların hak ve özgürlüklerini, Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlükler Sözleşmesi'nin öngördüğü şekilde garanti altına almak amacıyla anayasa gözden geçirilmelidir.
3 İdam cezasının kaldırılması ve bunun için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6 numaralı protokolü imzalanıp, onaylanmalıdır.
4 "Uluslararası medeni ve siyasi haklar sözleşmesi"nin, "ilgili protokolünün" ve "ekonomik, sosyal ve kültürel haklar sözleşmesi" TBMM'de onaylanmalıdır.
5 Cezaevi koşulları iyileştirilmelidir.
6 MGK'nın, hükümet için danışma organı şeklinde tanımlanan anayasal rolünün, AB'deki uygulamayla uyumlu hale getirilmelidir.
7 OHAL kaldırılmalıdır.8 Etnik kökenleri ne olursa olsun, tüm vatandaşların, kültürel farklılıkları ve kültürel hakları garanti altına alınmalıdır.
|