kapat

01.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Buzlar eridi
Türk Dışişleri Bakanı Cem ile Yunan Dışişleri Bakanı Papandreu iki ülke arasındaki gerginliği tatlıya bağladı

Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Yunanlı meslektaşı Andreas Papandreu Atlantik Anlaşması Derneği tarafından düzenlenen ve NATO üyeleri ile İttifakla İşbirliği Yapan ülkelerin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıda bir araya gelerek bir süredir iki ülke arasında esen soğuk rüzgarları dindirdi. Ege'deki güven artırıcı önlemler paketinin devam etmesine karar veren iki Bakan, NATO'nun vereceği ödülün ise şimdilik ertelenmesini istedi.

Ege'de yapılan NATO tatbikatı sırasında yaşanan sorunlar ve ardından Yunanistan Savunma Bakanı Akis Çohacapulos'un "Türkiye NATO'dan çıksın" açıklaması 17 Ağustos felaketinden sonra iki ülke arasında esen dostluk rüzgarlarını kuşkuya çevirmişti.

Dün sabah basının sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Cem, Türkiye ile Yunanistan arasındaki olumlu gelişmelerin sürdüğünü, halklar arasındaki yakınlaşmanın siyasi kanat tarafından da desteklenmesi gerektiğini belirtti. Cem, son dönemde yaşanan sorunlar hakkındaki sorulara ise, "Komşu devletler arasında zaman zaman sorunlar yaşanabilir" diyerek yanıt verdi ve "Suni sorunlar yaratılmaması gerektiği" mesajını verdi.

SUNİ SORUNLAR
Yunanistan Dışişleri Bakanı Papandreu da Türkiye ile ülkesi arasındaki sorunların aşılması için sivil toplumdan ve kamuoyundan baskı geldiğini, insanların barış ve dostluk istediklerini anlatarak siyasi çıkarların arka plana düşmesi gerektiğini söyledi. Papandreu, "Türk-Yunan ilişkilerinin olumlu gelişmesi için her türlü çabayı göstermeye kararlıyız" dedi.

Dışişleri Bakanı Cem toplantıda NATO Genel Sekreteri George Robertson ile de görüştü. Görüşmede Yugoslavya, AB, Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) gibi konular ele alındı. Cem, görüşmede AB Dönem Başkanlığı'nın AGSK konusundaki çalışmalarının izlendiğini ve ortaya çıkacak sonuçlara göre Türkiye'nin NATO'da "esneklik" gösterebileceğini ifade etti. Cem-Robertson görüşmesinde Türkiye'de yapılan NATO tatbikatı sırasında yaşanan ve Yunanistan'ın çekilmesiyle sonuçlanan gerginlik de ele alındı.

Stelyo BERBERAKİS


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır