kapat

01.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
KISA KISA KISA

OECD'nin büyüme tahmini yüzde 6
OECD 2-3 Kasım tarihlerinde açıklayacağı Türkiye Raporu'nun ana hatları belirlenmeye başladı. OECD, Türkiye'nin enflasyon konusunda belirlediği yılsonu hedeflerinin 10'ar puan sapacağı ve 2000 büyüme oranının yüzde 6 olacağını tahmin etti. Buna göre hem Tüketici Fiyatları hem de Toptan Fiyatlar hedeflerin 10 puan üstüne çıkacak. Buna göre, TÜFE'de yüzde 35, TEFE'de ise yüzde 30'luk bir rakam yakalanacak.

OECD, enflasyondaki düşmenin süreceğini belirterek, 2001 yılının ilk üç ayı sonunda bu yıl için belirlenen yüzde 25'lik TEFE ve yüzde 20'lik TÜFE hedefinin yakalanabileceğini de kaydetti.

Telsim'den üçüncü kuşak yatırımı
ABD telekom ekipman şirketi Motorola, Telsim ile üçüncü kuşak cep telefonu anlaşması yaptığını ve anlaşmadan 2 milyar dolar gelir beklediğini bildirdi. Gelişmiş multimedya hizmetleri sunmaya elverişli bir üçücü kuşak cep telefonu ağı kurulmasını öngören anlaşmanın mali ayrıntıları açıklanmadı. Motorola geçen yılki satışlarından 33.1 milyar dolar gelir sağlamıştı.

İçerik dağıtımında büyük işbirliği
Şirketlerin ve internet servis sağlayıcılarının müşterilerine servis vermelerini sağlayan iletişim şirketi Miltel'in, global internet içerik dağıtımı servislerinden Orblynx ile Orblynx'in Türkiye'deki temsilcisi olarak anlaşma imzaladığı bildirildi. Miltel'den yapılan yazılı açıklamada, bu işbirliği ile İSS'lerin içerik dağıtım servisini kullanarak müşterilerine anında güncellenmiş içerik sağlayabileceğini belirtildi.

Elektriğe %2.3 zam
Türkiye Elektrik Dağıtım (TEDAŞ) elektrik birim fiyatlarına, bugünden geçerli olmak üzere yüzde 2.1 ile yüzde 2.3 arasında değişen oranlarda zam yaptı. Meskenlerde tüketilen elektriğin kilovatsaat (kwh) birim fiyatı 46 bin 200 liradan 47 bin 200 liraya yükseldi. Kalkınmada öncelikli illerde sanayide kullanılan elektriğin fiyatı 35 bin 500 liradan 36 bin 250 liraya, diğer illerde sanayide kullanılan elektriğin fiyatı da 38 bin 950 liradan 39 bin 800 liraya yükseldi.

Bakkal hâlâ gözde
Tansaş Genel Müdür Yardımcısı Kerem Ertan, Türkiye'de perakende sektöründe bakkalların ciddi olarak ağırlıklarını koruduklarını bildirdi. Management Center Türkiye tarafından düzenlenen "Uluslararası Pazarlama Zirvesi 2000" de konuşan Ertan, Türkiye'de toplam alışverişin sadece yüzde 32'sinin organize edilmiş zincirler vasıtasıyla yapıldığını söyledi. Pazarlama Danışmanı Güven Borça da, 1980'lerde Türk ekonomisinin bir değişime uğradığına işaret etti.

Ajay Chhibber: Özelleştirme başarılı
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, Türkiye'de bu yıl özelleştirme programını başarılı bulduğunu söyledi. Chhibber, Chhibber, hükümetin uyguladığı özelleştirme programını başarılı bulduğunu kaydederek, "Her ne kadar özelleştirme programında hedefler tümüyle yerine getirilemese de uluslararası standartlara göre tümüyle kredibilitesi olan özelleştirme programıdır" dedi. .

Murakıplardan eleştirilere tepki
Bankalar Yeminli Murakıplar Derneği ve Vakfı başkanlıkları, Bankalar Yeminli Murakıpları Kurulu ve üyelerine karşı sürdürülen kampanyanın, hak ve insaf ölçülerinin dışında bulunduğunu bildirdi. Dernekten yapılan açıklamada, Bankalar Yeminli Murakıpları Kurulu'nun kanunlarla kendilerine verilen görevleri 1958 yılından bu yana layıkıyla yerine getirdiği ifade edildi. Kurul'un bir taraftan bankacılık sektöründe denetim yapıp, raporları gereği gibi gerekli organlarına iletirken, diğer taraftan da nitelikli elemanlar yetiştirdiği kaydedildi.

Nasdaq yüzde 6 çıktı
Bir süredir dev teknoloji şirketlerinin beklenenden kötü kar açıklamalarıyla gerileyen Nasdaq Borsası hızlı toparlındı. Birkaç gün öncesine kadar 3.000 puandaki önemli desteğini aşağı doğru kırmayı test eden Nasdaq Borsası Endeksi, dün internet şirketlerinin yüksek kar açıklamalarıyla hızla tırmanışa geçti. 3.271 puana çıkarak yüzde 6'nın üzerinde prim yaptı. Nasdaq'taki toparlanma Arjantin, Meksika ve Brezilya borsalarında da artışlara neden oldu.

Avrupa'dan dolara tehdit
Doların önlenemez yükselişi karşısında Avrupa'dan gelen euroya destek açıklamaları bu kez tehditvari bir hale dönüştü. Almanya Merkez Bankası Başkanı Ernst Welteke, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) euro/dolar kurunu yakından izlediğini belirterek gerektiği taktirde yeni bir müdahalenin yapılabileceğini kaydetti. Welteke "Döviz piyasalarındaki gelişmeleri yakından izliyoruz gerekirse yeniden müdahale edeceğiz" dedi. Açıklamalar parite üzerinde çok önemli bir etki yapmadı. 2.32 mark seviyesinde seyreden doların değeri, 2.30'a geriledi.

Borsa Ekim ayının getiri şampiyonu
Ekim ayında hisse senetleri yüzde 19.28'lik ortalama getiri ile yatırım araçları içerisinde en fazla kazandıran enstrüman oldu. Geçen ay Mali hisseler ortalama yüzde 21.1'lik getiri sağlarken, sanayi hisseleri yüzde 16.49 yükseldi. Ekim ayında özellikle İMKB-30 hisselerinde yaşanan yükselişin banka ve holding hisselerinde kaynaklanması mali hisselerdeki artışın sanayinin üzerinde gerçekleşmesini sağladı. İMKB'nin yükselişine bağlı olarak yatırım fonlarının getirisi de ekim ayında yüksek çıktı. Yatırım fonları yılın 10'uncu ayını yüzde 4.72'lik getiri ile tamamlarken, portföyünün en az yüzde 25'i hisse senetlerinden oluşan A tipi yatırım fonlarının getirisi yüzde 9.98 olarak gerçekleşti. Sabit getirili enstrümanların ağırlığını oluşturduğu B Tipi fonların ekim ayı getirisi ise yüzde 2.54'de kaldı.

Geçen ay bono getirisi yüzde 2.84, aylık reponun getirisi ise yüzde 2.81 oldu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır