kapat

01.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Meğer büyükler satıyormuş
Ay başında borsayı roketleyen yabancı alımları 16 Ekim'deki zirve seviyenin ardından tersine döndü. Yabancı 10 günde 93 milyon dolarlık satış yaptı

Ekim ayında endeksi toparlayan yabancı alımları tersine döndü. 2-16 Ekim arasında 123 milyon dolarlık yabancı alımıyla yüzde 21.8 prim yapan endeks daha sonra gelen satışlarla düşmeye başladı. 16-27 Ekim arasında yabancılar borsadaki hisse senetlerinde 93 milyon dolarlık net satış gerçekleştirirken endeks yüzde 4.84 geriledi. Yabancı Eylül'de aldığı hisseleri 13.000-14.000 aralığında primli fiyattan satıyor.

Kim bu yabancı?
İMKB'de yaşanan son toparlanma hareketinde endeks 19 Eylül'den itibaren yüzde 30.4 prim yaptı. Bu çıkışta başta büyük banka ve holding hisseleri olmak üzere endeks üzerinde ağırlığı olan senetlerde hızlı yükselişler yaşandı. Bu hisselere yaşanan para girişinde başlıca rolü yurtdışından Türkiye'ye yatırım yapan fonlar oynadı. Ancak yurtdışındaki uzmanların görüşleri İMKB'ye gerçek uluslararası fonlardan kaynaklanan bir para girişi olmadığı yönünde. Hareketin yerli oyunculardan kaynaklandığı belirtiyor. Yabancı alımlarının yurtiçinde yerleşik yatırımcıların, vergi yasası nedeniyle geçen yıldan itibaren Türkiye dışında kurduğu fonlar aracılığıyla olduğu ifade ediliyor. Bu durum büyük oyuncuların Eylül'de aldıkları hisseleri satmaya başladıkları ortaya çıkıyor.

Çıkış genele yayılamadı
Endekste hızlı çıkış yaşanmasına karşın borsadaki yükselişin piyasa geneline yayılmadığı gözüküyor. 19 Eylül-31 Ekim arasında işlem gören 301 hisse senedinden sadece 50 tanesi endeksin üzerinde getiri sağlayabildi. Bu hisselerin çoğunluğu piyasanın yönünü etkileyen İMKB-30 senetlerinden çıktı. Gelecek beklentisi en olumsuz sektörler arasında ilk sıralarda yer alan bankacılığın endeksi yüzde 35.47le en çok prim yapanların başında geldi. Gelecek beklentileri en iyi olanlar arasında yer alan imalat sanayi şirketlerinde primler düşük kaldı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır