kapat

01.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Pistte can pazarı
Singapur Havayolları'na ait Boeing 747 tipi uçak, kalkıştan 10 saniye sonra "ters rüzgar"a kapılarak piste düştü. Alev topuna dönen uçaktaki 179 kişiden 65'i diri diri yandı, 30 kişi kayıp

Uzakdoğu ülkelerinden Tayvan'da dün kötü hava koşulları yüzünden Singapur Havayolları'na ait Boeing 747 tipi bir yolcu uçağı havalandıktan 10 saniye sonra yere çakılarak alev aldı. 159 yolcu ve 20 mürettebatın bulunduğu uçakta 49 kişi yanarak öldü. Uçağın enkazından 68'i yaralı 84 yolcu çıkarılarak 3 ayrı hastaneye kaldırıldı. Tayvan TV'sine göre yolculardan 30'u kayboldu.

Alev topuna döndü
Tayvan-Los Angeles seferini yapmak üzere havalanan uçak, başkent Taipei'deki Chiang Kai Shek Havaalanı'ndan yerel saatle 23.18'de kalkış yaptı. Havalandıktan 10 saniye sonra yere çakıldı. Saatte 167 kilometre hızla esen tayfun yüzünden, uçuş uzmanlarına göre "ters rüzgar"a yakalanan uçak, yere çarpar çarpmaz alev topuna döndü. "Alev topu", kazanın da şiddetiyle ancak 100 metre sürüklendikten sonra durabildi. Kazanın hemen ardından piste gelen itfaiye yangını söndürdü. 3'e bölünen uçağın gövdesi tamamen yandı. Uçağın içine giren kurtarma ekipleri yaralı yolcuları hastaneye kaldırdı. Yaralıların bazılarının yüzleri ile ellerinin yandığı gözlendi. CNN Televizyonu'na konuşan Tayvanlı yetkililer, yaralıların birçoğunun sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı. Kazadan sağ kurtulan pilot, uçağın havalandıktan hemen sonra yabancı bir cisme çarparak dengesinin bozulması sonucu düştüğünü söyledi.

31 Ekim kabusu
Geçtiğimiz yılın 31 Ekim günü, Mısır Havayolları'na ait bir yolcu uçağı New York-Kahire seferi sırasında Atlantik Okyanusu'na çakılmıştı. Kazada 217 kişi ölmüştü. 31 Ekim 1994'te de American-Eagle ATR-72 tipi bir uçak Hindistan'a düşmüş, 68 kişi ölmüştü.

Ters rüzgara girmek ne demek?
Ters rüzgar pistin başlarında kötü havalar koşullarında görülen ters hava akımıdır. Kötü hava koşullarında rüzgar yere dik eser ve büyük bir basınçla yere çarpıp dağılır. Buna rüzgar kesmesi de deniyor. Bir uçak kalkış öncesi böyle bir akıma dikkat etmek zorundadır.

Normalde uçak kalkarken, rüzgarı önüne alır, kanatların alt ve üstünden geçen hava akımı uçağın kalkmasını sağlar. Ancak ters rüzgarda bu durum farklıdır. Rüzgar uçağın kanatlarının altında eşit olarak dağılmaz. Ve uçağın kuyruk bölgesine dikine (yere doğru) bir baskı uygular. Uçak yeterli hıza ulaşamamışsa yere çakılır.

Pilot, ters rüzgar esmesi yüzünden kalkış hızını 50-60 kilometre daha artırmak zorundadır. Kalkışta hızını artıramayan uçak, ters rüzgarın estiği noktaya geldiğinde sendeler. Rüzgarın uyguladığı basınçla da yere çakılır.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır