|
|
Osmanlı'dan bugüne hâlâ "özürlüyüz"
Sağlıklı insanların bile temel eğitim ve sağlık hizmetlerini alamadığı günümüz Türkiye'sinde, yaklaşık 7.8 milyon özürlünün eğitim ve sağlık hizmetlerinden bahsetmek gülünç olur.
Yaşanan binlerce trajik olaylar bunun en canlı örneği. Batı toplumlarının zihinsel özürlüleri içlerinde şeytan var diye yaktıkları çağlarda Anadolu'da özel şifahaneler vardı. 1889'da Osmanlı döneminde Ticaret Mektebi bünyesinde işitme ve görme engellilere hizmet vermeye başlandı. Bu eğitim 30 yıl devam etti ve daha sonra kapatıldı. Böylece özürlü eğitimi gerileme devrine girmiş oldu. Bu karanlık dönem günümüzde de halen devam ediyor.
BOŞA GİDEN YILLAR
30.4.1992 tarih ve 3797 sayılı "Milli Eğitim Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun" hükümlerine dayanılarak kurulan Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Daire Başkanlığı olarak hizmet vermeye başladı. 06.06.1997'de kabul edilen 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile rehberlik hizmetleri yürütüldü.
Bugün ülkemizde ilk Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nin kuruluşunun üzerinden 45, okul rehberlik ve psikolojik danışma servisinin kuruluşunun üzerinden ise tam 30 yıl geçti. Rehberliğin ülkemizdeki tarihçesini incelediğimizde aradan geçen süre boyunca bu hizmetlerin belli bir gelişme göstermediğini görüyoruz. 1955 yılında sayısı bir olan Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nin sayısı 1998-1999 öğretim yılında 904, rehber öğretmen sayısıda 106'ya çıktı. Ülkemizdeki 7.8 milyon özürlüden yalnızca 32 bin 542'si eğitim görüyor. Bu rakamın en kısa sürede yükselmesi gerekiyor. Ancak yapılan araştırmalar bunun kolay olmayacağını gösteriyor.
CEMALETTİN GÜRSOY
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|