'Dünya' kadar eksiğimiz var
Dünya Bankası Temsilcisi Chhibber, "İyi gidiyorsunuz, ama nüfusun üçte biri hassas noktada" dedi. Dünya Bankası raporu Chhibber'ı doğruladı: "Geliştiniz, ancak eksik çok"
Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber, Türkiye'nin doğru yolda olduğunu, ekonomisinin geliştiğini ancak yapılması gereken çok şey olduğunu söyledi. Dünya Bankası'nın, Türkiye'ye mali sektör uyum kredisi dışında farklı krediler de vermek için çalışmalar yaptığını vurgulayan Chhibber, "Mali sektör uyum kredisinin 390 milyon dolarlık ilk dilimi için gözler kamu bankalarının özelleştirilmesiyle ilgili yasanın Meclis'ten geçirilmesinde. Bunun dışında sosyal projeler için 250 milyon dolar, sosyal yardım projesi için 100 milyon dolar, temel eğitim projesi için 300 milyon dolar, tarım reformunun yerine getirilmesi projesi için 600 milyon dolarlık olmak üzere toplam 1 milyar 250 milyon dolarlık kredi hazırlığı içindeyiz" dedi.
Dünya Bankası ve Hazine Müsteşarlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen, "Türkiye'de Ekonomik Reform Çalışmaları" adlı seminerde konuşan Chhibber, şöyle devam etti: "Geçen 10 yıl gözönüne alındığında Türkiye'de yapısal reformlar yapıldı. Fakat daha yapılması gereken yapısal reformlar var. Büyümenin artırılması ve enflasyonun düşürülmesi yeterli değil." Chhibber, Türkiye'nin önünde, çözmesi gereken sosyal konuların bulunduğunu da söyledi.
Yaşam düzeyi yükselmeli
Enflasyonun düşürülmesi ve istikrarlı büyümenin tesis edilmesinin, düşük gelirlilerin yaşam standardına da olumlu etkide bulunacağını belirten Chhibber, eğitimin, yoksulluk ve düşük gelir grupların yaşam standardına olumlu yönde etki edeceğini kaydetti.
'Sosyal başarı çok ama politik başarı henüz yok'
DÜNYA Bankası tarafından hazırlanan "Türkiye: Ekonomik Reformlar, Yaşam Standartları ve Sosyal Refah Araştırması" konulu rapor da Ajay Chhibber'ın daha alınması gereken çok yol olduğu yolundaki sözlerini doğruladı. Yayınlanan rapor, son yirmi yılda, Türkiye'nin sosyal göstergelerinde önemli bir iyileşme olduğu, çocuk ölüm oranlarının hızla azaldığı, yaşam beklentisinin hem kadınlar, hem de erkekler için önemli düzeylere eriştiği, ekonomik zayıflığın ve mutlak yoksulluğun azaldığı kaydedildi. Ancak, bu ilerlemenin istikrarsız GSYİH büyümesinin, nispeten zayıf istihdam ve ücret performansının ve artan bölgesel dengesizliklerin karakterize ettiği karmaşık bir arka plan çerçevesinde gerçekleştiği kaydedildi. Raporda, "Yoksulluğun ve ekonomik zayıflığın azaltılmasında sağlanan ilerleme, önemli olmakla beraber, istikrarsız olmuştur. Gelir eşitsizliği yüksektir, fakat, gelir dağılımı oldukça istikrarlıdır. Tek sorun politik başarıdır'' denildi.
'Yabancılar gelecek'
HAZİNE Müsteşarı Selçuk Demiralp, uygulanan ekonomik programının Türkiye`yi yeni ufuklara taşıyacağını ve yeni fırsatlar getireceğini vurgularken, "Özellikle enerji sektöründe, yakın gelecekte milyarlarca dolar doğrudan yabancı sermaye gelmesini bekliyoruz" dedi. Demiralp, "Türkiye'de yaşam standardı ve toplumdaki sosyal güvenliğin artırılması ile yoksulluğun azaltılmasının", bu programın başarısı olacağını söyledi. Demiralp, yabancı yatırımların gelmesiyle Türkiye'nin genç çalışma potansiyeline iş olanağı sağlanacağına da işaret etti.
|