kapat

14.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Troy
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Antik English
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Eylem planı 107
29 Aralık 1999 tarihinde Çankaya Köşkü'nde yapılan yüzyılın son Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı'nda PKK'nın silahlı tehdit halinden çıkması koşulları tartışılıyordu.

PKK'nın Kuzey Irak'ta sürekli eğitim gören 4 binden fazla silahlı militanı orada durdukça, "tehdidin" ortadan kalkmayacağı görüşü ağır bastı. 1984'ten bu yana Doğu ve Güneydoğu'yu kasıp kavuran terör ortamının salt asayiş tedbiriyle giderilemeyeceği noktasına gelindiğinde, zamanın Cumhurbaşkanı Demirel, MGK'ya bölgenin sosyal ve ekonomik kalkınmasının nasıl sağlanabileceğini araştırma talimatı verdi. MGK Genel Sekreteri Orgeneral Cumhur Asparuk yönetiminde yapılan hazırlıklar, 25 Şubat 2000 günkü MGK'da getirildi ve kabul edildi.

Başbakan Ecevit ve bazı bakanların plan üzerinde yapılmasını istediği değişiklikler tamamlandı. Böylece Doğu ve Güneydoğu Anadolu Eylem Planı kırmızı mürekkepli "gizli" ve "kişiye özel" damgalarıyla 9 Mayıs 2000 tarihinde Ecevit tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi. Plan, Demirel'in 16 Mayıs'da cumhurbaşkanlığı görevini kendisinden devralan Ahmet Necdet Sezer'e "önemle takibi için" devrettiği dosyalar arasında da yerini aldı.

107 MADDELİK PLAN
Başbakan Ecevit, ilk değerlendirme toplantısı 15 Eylül Cuma günü MGK Genel Sekreterliği'nde yapılacak planın koordinatörlüğünü Devlet Planlama Teşkilatı'na verdi. DPT Müsteşarı Akın İzmirlioğlu tarafından "bölgesel kalkınma projesi" adıyla Erzurum ve Diyarbakır'da başlatılan çalışmalar da bu eylem planının bir parçası sayılıyor.

Eylem Planı 107 maddeden oluşuyor. Bunların 47 tanesi ekonomik kalkınma, 30 tanesi idarenin yeniden yapılanması, 17 tanesi eğitim ve 13 tanesi de sağlık sahalarında alınması gereken önlemleri kapsıyor. Bölgedeki sorunu "sosyal bir sorun" olarak saptayan planın amacı, "bölge insanının kalkınmasının, doğu ve batı arasındaki sosyal ve ekonomik farkların giderilmesinin ve böylece, PKK ile mücadelede arada kalan bölge insanının kazanılmasının sağlanması" olarak açıklanıyor.

KİMLİK SORUNU
Çünkü MGK tarafından yapılan hazırlık çalışmalarında ortaya çıkan çarpıcı sonuçlara göre, halen silahlı mücadele ile birlikte siyasi mücadele yürüten PKK'nın etki alanındaki önemli bir sempatizan grubu, henüz "sistemden umudunu kesmiş değil." Bu süreçte yapılan bir ankette, sorulan "devlet nasıl daha iyi işler" sorusuna yüzde 50'nin üzerindeki çoğunluk "güçlenerek" yanıtını vermiş. Dolayısıyla "Kürt kimliği" sorunu dar bir çevrede kemiklenmiş görülüyor ve sosyal ve ekonomik önlemlerin alınmasıyla "devlet için bir tehdit oluşturmadan" kontrol altına alınabilecek boyutta değerlendirmesi yapılıyor.

Yetkililer, "bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınması sağlanmadan PKK ile mücadelinin kazanılmış sayılmayacağını" vurguluyor. Planın başarısıysa üç unsura bağlanıyor:

* Planın uygulanmasına partilerüstü bakılması, dolayısıyla bürokrasinin daha rahat çalışmasının sağlanması.

* Uygulamaya bütün bakanlıklarla devlet kurum ve kuruluşlarının katkıda bulunması.

* Bölgedeki kamu personeli açığının giderilmesi ve bakanlıkların en ehil elemanlarını bölgeye göndermesinin sağlanması.

KAMU İDARESİ KİLİT
Planın belkemiğini kamu idaresinin etkin işletilmesi oluşturuyor. Bu nedenle vali ve kaymakamların "en iyi personelden seçilmesi ve siyasi nedenlerle görevden alınma korkusu taşımadan iş yapabilmeleri" amacıyla İçişleri Bakanı Tantan'ın talimatıyla bir çalışma başlatıldı. Buna göre "Birinci Sınıf Mülki İdare Amirleri Kurulu"nun atayacağı vali ve kaymakamların 3 ya da 4 yıl kesintisiz görev yapabilmelerine imkan tanınacak. Valilere bağlı çalışacak İl Planlama müdürlüklerinin yetkisi artırılarak, bakanlıklara bağlı il müdürlerinin validen talimat alabilmeleri sağlanacak. Aynı şekilde, MGK tarafından hazırlanan plan uyarınca Sağlık Bakanı Durmuş tarafından başlatılan bir çalışmada da, sağlık personelinin eskiden olduğu gibi rotasyon usulü bölgede görev alması öngörülüyor. Bölgede belli bir süre görev yapmamış kamu personelinin tayin isteklerinin kesinlikle yerine getirilmemesi de planda yer alan öneriler arasında. Planda bölgeye verilecek yatırım teşvik ve kredilerinin bölgeden istihdam koşuluna bağlanmasından, bölünmüş ve verimsiz işleyen tarım arazilerinin birleştirilmesine dek pek çok önlem yer alıyor.

MURAT YETKİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır