kapat

14.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Troy
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Antik English
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Osmanlı eserleri görücüye çıkıyor
Londra'daki 2 müzayedeevinin gelecek ay düzenleyeceği açık arttırmalarda çeşitli İslam ülkelerinin eserlerinin yanısıra Osmanlı'dan kalma 300 parçaya yakın eser el değişterecek

Sotheby's ve Christie's müzayedeevlerinin önümüzdeki ay, aynı günlerde 10-12 Ekim'de düzenleyecekleri "İslam Dünyası Eserleri Müzayede"sinde Osmanlı dönemine ait 300'e yakın eser görücüye çıkıyor. Açık arttırma yoluyla satışa çıkacak olan eserler, müzayede öncesi 8-11 Ekim günlerinde görülebilecek.

Müzayedelerde satışa sunulan eserlerin arasında çok değerli parçalar var. 9'uncu ve 15'inci yüzyıla ait nadide Kuran-Kerim'lerden el yazması surelere, minyatürlerden ziynet eşyalarına, nadide halılardan İznik çinilerine, silahlardan tombaklara kadar birçok eser yeni sahiplerini bekliyor.

Müzayede günlerinde en çok ilgi görmesi beklenen eser hiç şüphesiz Sotheby's'de 12 Ekim günü satışa sunulacak olan İbni Sina'nın tıp kitabı.

ZENGİNLER PEŞİNDE
Tıp tarihinin en önemli ve etkin yazarı İbni Sina'nın MS 1000-1030 yılları arasında kaleme aldığı hastalıklar ve tedavi yöntemlerini içeren "Kitab-ı Kanun-u fı'l Tıb" isimli 5 ciltlik esere sahip olmak için dünyanın önde gelen kütüphaneleri, Kuveyt Emirliği, Suudi Arabistan Kral Fahd Müzesi, Amerikan Metropolitan Müzesi ile özel koleksiyoncular kıyasıya mücadele etmeye hazırlanıyor. 500 bin Sterlin'den satışa sunulacak olan Kitab-ı Kanun'un 1 milyon Sterlin'in (yaklaşık 1.5 milyon Dolar) üzerinde alıcı bulması bekleniyor.

BU TAVAN NERDEN GELDİ
Christies'de satışa sunulacak eserler arasında 2000 Sterlin'den satışa sunulacak olan İbrahim Hakkı Erzurum-i imzalı Marifetname, 9 bin Sterlin'den satışa çıkacak olan 17'inci yüzyıla ait, yeşim taşıyla süslü Osmanlı hançeri yer alıyor.

Müzayededeki en nadide Osmanlı eseri olarak nitelendirilen 2.5 metrekarelik yekpare tavanın 150 bin Sterlin'e alıcı bulması bekleniyor. 15. yüzyıl ağaç süsleme ve kakmacılık sanatının en güzel örneklerinden olan tavanın Christie's müzayedesine nereden ve nasıl getirildiği merak konusu.

İBNİ SİNA'NIN TIP KANUNU KİTABI
OsmanlI Padişahlarının saraydan eksik etmediği İbni Sina Kanunu, dünyada en çok basılan ve çeşitli dillere çevrilen tıp ansiklopedisi olarak tanınıyor. 700 yıl boyunca tüm Avrupa tıp fakültelerinde ders kitabı olarak okutulan eser, 5 cilt olarak dönemin en zengin yazı tekniği olan muhakkak tarzlarında İbni Sina tarafından yazılmış. 1 milyon kelimenin bulunduğu eserde insan vücudu, ruh sağlığı, çevrenin insan sağlığına etkisi, temel psikoloji ve psikiyatri, hastalıklar ıteşhis ve tedavileri konusunda açıklamalar yer alıyor.

HALA GEÇERLİ
Mısır ve Yunan tarihi tıp bilgilerinden, ünlü Yunanlı düşünürleri Hipokrat ve Aristo'ya, yazarın 1037'de ölümüne kadar dünyada yer alan tüm tıp bilgilerini biraraya topladığı kitabın büyük bölümü geçerliliğini hâlâ koruyor. Kitap, halen dünyanın en önemli tıp fakültelerinde okutuluyor.

Jan DEVLETOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır