kapat

14.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Troy
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Antik English
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Evren'i ben öldürecektim
Evren'e suikast planı yapan cuntacı subay 20 yıllık sırrı, SABAH'a açıkladı. Şakir Önem, hapisteki arkadaşlarının hayatı için vazgeçtiğini söyledi ve ekledi: Bugün ortaya çıkan tablodan siz memnun musunuz?

12 Eylül askeri darbesinin yapıldığı sırada Kayseri Hava İndirme Tugayı'nda Hareket Eğitim Şube Müdürü olan Kurmay Yüzbaşı Şakir Önem, Kenan Evren ve diğer Milli Güvenlik Konseyi üyelerine yönelik suikast girişimini kendisinin planladığını ancak Türkeş başta olmak üzere cezaevindeki ülkücülerin hayatını düşünerek vazgeçtiğini açıkladı.

O dönemde Mevki Hastanesi'nde ortopedi uzmanı olarak görev yapan kurmay yüzbaşı Selim Kaptanoğlu ile birlikte hareket ettiğini belirten Önem, "Karşı darbe yapmayı, konsey üyelerini öldürmeyi düşündük. Adam toplamaya başladık ama eylem aşamasında vazgeçtik" dedi.

Ordu içindeki Türkeş yanlısı cuntanın lideri olarak kendisini tarifi eden Önem, SABAH'ın sorularını şöyle yanıtladı:

* Neden 12 Eylül'e karşıydınız?

Darbenin milli karakteri yoktu. ABD destekliydi. Bu ülke için canını veren milliyetçilerin üzerine gidiliyordu. Bundan dolayı darbeyi yapanlara büyük hınç duyuyorduk. O zamanki ordu Atatürk'ün ordusu değildi. Rıza Müftüoğlu'nun kitabındaki iddialar doğrudur. İhtilali yapanları öldürmeyi düşündük. Bu işin başında da ben vardım. Karşı darbe yapmayı, konsey üyelerini öldürmeyi planladık. Bunun için sağdan soldan adam toplamaya başladım. Ama harekete geçme aşamasındayken vazgeçtim. Herhangi bir eylemde bulunmadık.

* Başınızda kim vardı?

Ben vardım, her şeyi ben planlıyordum. Selim Kaptanoğlu benim mahiyetimdeydi. Sonraki aşamada Nurettin Ersin Paşa'yı lider olarak düşündük. Ama kendisinin bundan haberi olmadı. Suat İlhan paşanın ise karşı darbe girişimleriyle alakası yoktu. Milliyetçi karakteri olan bir paşaydı, milliyetçilere yardımı olurdu. 12 Eylül'den sonra uzak durdu, biraz istikbalini düşündü herhalde.

* Neden vazgeçtiniz?

Bunu açıklayamam. Sırdır. Ama şu kadarını söyleyeyim, içerdekilerin hayatını düşündük. O zaman konsey üyeleri kendilerine karşı suikast girişimi olursa hapishanelerdeki tüm milliyetçileri öldüreceklerdi.

* Nereden biliyordunuz?

Bu ve benzeri haberleri birlikler arasındaki gizli yazışmalardan öğreniyorduk.

* Karşı darbe girişimini Evren'den nasıl gizleyebildiniz?

Onlar da bizi biliyorlardı. Onlar bizden biz onlardan bilgi alıyorduk. Evren paşanın bizim bu hareketimizden haberdar olduğundan eminim.

* Buna rağmen nasıl orduda kalmayı başardınız?

MHP davasında ben de yargılandım. 11 ay açığa alındım. Sonra bir şey ispat edemediler. Çünkü herşey düşünce aşamasında kalmıştı, eyleme geçemedik. Bu yüzden suçsuzduk, suçsuz olduğumuzu anladılar. Görevime devam ettim. 1996'da kurmay albay olarak emekli oldum.

* Evren, atv'de "korktular, vazgeçtiler" diyor. Siz de "haberim vardı" diyorsunuz. Gerçekten vur emri sizi korkutmadı mı?

Evren paşa korktular diyor. Ben hiç kimseden korkmam, gözümü budaktan esirgemem. Ya onlar bizi öldürürdü ya biz onları öldürürdük. Bunu yapacak çok yürekli, milliyetçi adam vardı.

* Yüzbaşı rütbesiyle karşı darbeyi nasıl yapacaktınız? Evren'i nasıl öldürecektiniz?

Siz kurmay yüzbaşılığı küçümsüyor musunuz? Atılan her adımdan haberimiz vardı. Bunu yapmak için fırsatımız vardı. Yapabilirdik. Ama sonuçta başarılı olursunuz veya olamazsınız. Ama denenirdi. Dediğim gibi ya onlar sizi öldürür ya siz onları öldürürsünüz.

* Türkeş'in bu hareketinizden haberi var mıydı?

Sonradan öğrendi.

* Türkeş'le önceden tanışıyor muydunuz?

Tanırdım. Vefat ettiğinde 30 yıllık hukukumuz vardı.

* Aradan 20 yıl geçti, pişman mısınız?

Bugün ortaya çıkan tablodan siz memnun musunuz? Herşey altüst oldu. Türkiye karıştı. Hırsızlar baştacı oldu. O darbenin Türk toplumunda yaratacağı tahribatı o zaman tahmin ediyorduk. Şimdi haklılığımız daha iyi anlaşılıyor.

Bahçeli'den veto yemişti
Şakir Önem, 587 sanıklı toplu MHP davasında sanık olmuştu. Önem, 1996'da Tunceli'de alay komutanıyken emekli olduktan bir yıl sonra MHP'ye üye oldu. Türkeş ölünceye kadar danışmanlığını yaptı. Son seçimde Ordu'dan milletvekili adayı oldu ama MHP'nin yeni lideri Bahçeli, Önem'i aday yapmadı.

Şamil TAYYAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır